Majoritatea pacientilor cu TPB (tulburare de personalitate borderline) au un temperament intens si instabil din punct de vedere emotional.Trei patrimi din pacientii diagnosticati cu TPB sunt femei datorita faptului ca sunt mai predispuse decat barbatii sa aiba un temperament intens si instabil,au un risc mai mare de a fi abuzate sexual (acest lucru se intalneste des in istoricul copilariei pacientilor cu TPB) si sunt descurajate sa isi exprime furia.Barbatii manifesta tulburarea diferit fata de femei. Acestia tind sa aiba temperamente mai agresive, e probabil sa isi exprime furia mai degraba impotriva celorlalti decat impotriva propriei persoane.Prin urmare, au sanse mai mari sa fie diagnosticati cu tulburare de personalitate narcisista sau antisociala.
Exista 4 factori de mediu care duc la dezvoltarea TPB :
1.𝘔𝘦𝘥𝘪𝘶𝘭 𝘧𝘢𝘮𝘪𝘭𝘪𝘢𝘭 𝘦𝘴𝘵𝘦 𝘯𝘦𝘴𝘦𝘤𝘶𝘳𝘪𝘻𝘢𝘯𝘵 𝘴𝘪 𝘪𝘯𝘴𝘵𝘢𝘣𝘪𝘭.Lipsa securitatii apare aproape intotdeauna ca urmare a abuzului sau a abandonului.Majoritatea au trecut in copilarie prin experiente de abuz fizic, sexual sau verbal.Daca nu a existat un abuz concret ,de obicei a existat o amenintare cu accese explozive de furie sau de violenta; sau e posibil ca pacientul sa fi fost martor la abuzul asupra altui membru al familiei.Pe langa acestea, copilul a fost deseori si abandonat.E posibil ca acesta sa fi fost lasat singur pentru perioade lungi de timp , fara o persoana responsabila de ingrijirea sa, sau sa fi fost lasat cu un ingrijitor abuziv (exista cazuri in care un parinte abuzeaza copilul in timp ce celalalt neaga sau permite abuzul).
2.𝘔𝘦𝘥𝘪𝘶𝘭 𝘧𝘢𝘮𝘪𝘭𝘪𝘢𝘭 𝘦𝘴𝘵𝘦 𝘥𝘦𝘱𝘳𝘪𝘷𝘢𝘯𝘵.Ingrijirea parentala- respectiv , caldura fizica, empatie, apropiere si sustinere afectiva, indrumare, protectie – sunt absente sau deficitare.E posibil ca unul dintre parinti sau ambii sa fie indisponibili din punct de vedere emotional sau sa ofere un nivel minim de empatie,astfel copilul se simte singur.
3.𝘔𝘦𝘥𝘪𝘶𝘭 𝘧𝘢𝘮𝘪𝘭𝘪𝘢𝘭 𝘱𝘦𝘥𝘦𝘱𝘴𝘦𝘴𝘵𝘦 𝘢𝘴𝘱𝘳𝘶 𝘴𝘪 𝘳𝘦𝘴𝘱𝘪𝘯𝘨𝘦 𝘤𝘰𝘱𝘪𝘭𝘶𝘭.Pacientii au crescut in familii in care au fost criticati ,respinsi si pedepsiti aspru.Aceste lucruri i-a facut sa se simta fiinte lipsite de valoare, ticaloase, rele sau dezgustatoare.
4.𝘔𝘦𝘥𝘪𝘶𝘭 𝘧𝘢𝘮𝘪𝘭𝘪𝘢𝘭 𝘴𝘶𝘣𝘫𝘶𝘨𝘢 𝘤𝘰𝘱𝘪𝘭𝘶𝘭.Copilului i se transmite urmatorul mesaj : „Nu arata ceea ce simti.Nu plange cand suferi.Nu te infuria cand cineva se poarta urat cu tine .Nu cere ceea ce iti doresti .Nu fi vulnerabil sau autentic.Fii doar ceea ce ne asteptam de la tine.”
Ajuns adult, persoana prezinta o imagine de sine slab dezvoltata sau instabila si autocritica; obiective, aspiratii si planuri de cariera instabile; lipsa empatiei, incapacitatea de a recunoaste sentimentele si nevoile celorlalti; relatii intense si instabile ,marcate de neincredere , conflicte si frica de singuratate ,cu fluctuatii intre o implicare prea accentuata si o retragere totala din relatie; schimbare rapida a starii de spirit; anxietate; stare depresiva ; sentiment de insecuritate ; tendinta de auto-vatamare; incapacitate de control a furiei; sentiment de singuratate etc.
Chiar daca arata ca niste adulti , la nivel psihologic, cei diagnosticati cu TPB sunt asemenea unor copii abandonati care isi cauta parintii.Se comporta necorespunzator din cauza ca sunt disperati, nu pentru ca sunt egoisti ( au o nevoie excesiva de afectiune).
Tratamenul pentru aceasta tulburare este de lunga durata insa calitatea vietii pacientului poate creste foarte mult in urma interventiei terapeutice.
Ce poti face daca te identifici cu cele descrise mai sus? Pana ajungi la un psiholog si obtii un diagnostic si un plan de interventie, sunt cateva activitati care te pot ajuta:
𝘈𝘤𝘵𝘪𝘷𝘪𝘵𝘢𝘵𝘪 𝘱𝘭𝘢𝘤𝘶𝘵𝘦,𝘥𝘦 𝘳𝘢𝘴𝘧𝘢𝘵: o baie cu spuma, cumpararea unui cadou pentru tine, un masaj ,alintarea in bratele celui iubit.
𝘈𝘤𝘵𝘪𝘷𝘪𝘵𝘢𝘵𝘪 𝘥𝘦 𝘪𝘮𝘱𝘭𝘪𝘯𝘪𝘳𝘦: fa ceva ce ai amanat de foarte mult timp si stii ca ti-ar aduce implinire.
𝘈𝘤𝘵𝘪𝘷𝘪𝘵𝘢𝘵𝘪 𝘥𝘦 𝘢𝘫𝘶𝘵𝘰𝘳 𝘴𝘪 𝘳𝘦𝘤𝘶𝘯𝘰𝘴𝘵𝘪𝘯𝘵𝘢 :ajuta pe cineva care are nevoie si practica recunostinta (cu siguranta exista in viata ta cel putin 10 lucruri de care sa fii recunoscator ).
In final , va las cu pretioasele cuvinte scrise de Vahan Tekeyan:
𝗙𝗮-𝘁𝗶 𝘁𝗶𝗺𝗽 𝘀𝗮 𝗺𝗲𝗱𝗶𝘁𝗲𝘇𝗶- 𝗮𝗰𝗲𝗮𝘀𝘁𝗮 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝘀𝘂𝗿𝘀𝗮 𝗽𝘂𝘁𝗲𝗿𝗶𝗶.
𝗙𝗮-𝘁𝗶 𝘁𝗶𝗺𝗽 𝘀𝗮 𝘁𝗲 𝗷𝗼𝗰𝗶 -𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁𝗮 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝘀𝗲𝗰𝗿𝗲𝘁𝘂𝗹 𝘁𝗶𝗻𝗲𝗿𝗲𝘁𝗶𝗶.
𝗙𝗮-𝘁𝗶 𝘁𝗶𝗺𝗽 𝘀𝗮 𝗰𝗶𝘁𝗲𝘀𝘁𝗶 -𝗮𝗰𝗲𝗮𝘀𝘁𝗮 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗳𝗮𝗻𝘁𝗮𝗻𝗮 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗹𝗲𝗽𝗰𝗶𝘂𝗻𝗶𝗶.
𝗙𝗮-𝘁𝗶 𝘁𝗶𝗺𝗽 𝘀𝗮 𝘁𝗲 𝗿𝗼𝗴𝗶- 𝗮𝗰𝗲𝗮𝘀𝘁𝗮 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗰𝗲𝗮 𝗺𝗮𝗶 𝗺𝗮𝗿𝗲 𝗽𝘂𝘁𝗲𝗿𝗲 𝗱𝗲 𝗽𝗲 𝗣𝗮𝗺𝗮𝗻𝘁.
𝗙𝗮-𝘁𝗶 𝘁𝗶𝗺𝗽 𝘀𝗮 𝗶𝘂𝗯𝗲𝘀𝘁𝗶 𝘀𝗶 𝘀𝗮 𝘁𝗲 𝗹𝗮𝘀𝗶 𝗶𝘂𝗯𝗶𝘁- 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁𝗮 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝘂𝗻 𝗽𝗿𝗶𝗹𝗲𝗷 𝗱𝗮𝘁 𝗱𝗲 𝗗𝘂𝗺𝗻𝗲𝘇𝗲𝘂.
𝗙𝗮-𝘁𝗶 𝘁𝗶𝗺𝗽 𝘀𝗮 𝗳𝗶𝗶 𝗽𝗿𝗶𝗲𝘁𝗲𝗻𝗼𝘀- 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁𝗮 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗱𝗿𝘂𝗺𝘂𝗹 𝘀𝗽𝗿𝗲 𝗳𝗲𝗿𝗶𝗰𝗶𝗿𝗲.
𝗙𝗮-𝘁𝗶 𝘁𝗶𝗺𝗽 𝘀𝗮 𝗱𝗮𝗿𝘂𝗶𝗲𝘀𝘁𝗶 -𝘇𝗶𝘂𝗮 𝗲 𝗽𝗿𝗲𝗮 𝘀𝗰𝘂𝗿𝘁𝗮 𝘀𝗮 𝗳𝗶𝗶 𝗲𝗴𝗼𝗶𝘀𝘁.
𝗙𝗮-𝘁𝗶 𝘁𝗶𝗺𝗽 𝘀𝗮 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗲𝘀𝘁𝗶- 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁𝗮 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝘀𝗲𝗰𝗿𝗲𝘁𝘂𝗹 𝘀𝘂𝗰𝗰𝗲𝘀𝘂𝗹𝘂𝗶.
♥♥♥
Sursa foto : pexels