Ești aici
Home > Juridic > 𝙀𝙙𝙪𝙘𝙖𝙩𝙞𝙚 𝙅𝙪𝙧𝙞𝙙𝙞𝙘𝙖 𝘽𝙧𝙖𝙨𝙤𝙫- 𝘾𝙪𝙧𝙩𝙚𝙖 𝙙𝙚 𝘾𝙤𝙣𝙩𝙪𝙧𝙞 𝙥𝙤𝙖𝙩𝙚 𝙘𝙤𝙣𝙩𝙧𝙤𝙡𝙖 𝙖𝙩𝙖𝙩 𝙗𝙖𝙣𝙘𝙞𝙡𝙚, 𝙘𝙖𝙩 𝙨𝙞 𝘽𝙉𝙍

𝙀𝙙𝙪𝙘𝙖𝙩𝙞𝙚 𝙅𝙪𝙧𝙞𝙙𝙞𝙘𝙖 𝘽𝙧𝙖𝙨𝙤𝙫- 𝘾𝙪𝙧𝙩𝙚𝙖 𝙙𝙚 𝘾𝙤𝙣𝙩𝙪𝙧𝙞 𝙥𝙤𝙖𝙩𝙚 𝙘𝙤𝙣𝙩𝙧𝙤𝙡𝙖 𝙖𝙩𝙖𝙩 𝙗𝙖𝙣𝙘𝙞𝙡𝙚, 𝙘𝙖𝙩 𝙨𝙞 𝘽𝙉𝙍

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că Banca Naţională a României are atribuţii de autorizare şi de luare a măsurilor necesare în sistemul de economisire-creditare, conform Legii nr. 541/2002, însă nicăieri în cuprinsul acestei legi nu este prevăzută competenţa exclusivă a BNR cu privire la controlul modului de formare, de administrare şi de întrebuințare a resurselor financiare ale statului, dacă acest control priveşte o bancă ce activează în domeniul economisirii-creditării şi utilizează atare fonduri.

Așadar, Legea nr. 541/2002 nu exclude competenţa specifică a Curţii de Conturi cuprinsă în dispoziţiile Legii nr. 94/1992, instituție care are competenţa să îşi desfăşoare activitatea specifică şi asupra Băncii Naţionale a României, având competenţa stabilită de lege de a efectua activitatea de verificare asupra unei bănci care acţionează în sistemul economisire-creditare şi care face parte din categoria entităților enunţate de dispozițiile art. 24 lit. c) din Legea nr. 94/1992. (Decizia nr. 6344 din 26 noiembrie 2020, pronunțată de Secția de contencios administrativ și fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție).


Puteți să cunoașteți legile accesând portalul legislativ. Cele mai importante acte normative sunt explicate pe înțelesul tuturor de către asociația VeDem Just pe site-ul organizației, pe contul de FB al proiectului de educație juridică și în cadrul aplicației pentru telefonul mobil Lege-n-Dar.

Eugen Târnovan -Preşedinte CPMJ Brașov, CPMJ Brașov de pe lânga Curtea de Apel Brașov partener si promotor al proiectului, Grupul Iubim Brașovul partener al proiectului.

#Iubim_Braşovul #InfoMediere #CPMJBRAŞOV #INFOCPMJBRASOV

Articole similare

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Sus