Există copii care reușesc să se motiveze singuri, își fac temele singuri, fac ceea ce trebuie să facă fără să li se reamintească, își stabilesc obiective și reușesc să le atingă… și există copii care sunt mai puțin motivați și care au nevoie să fie împinși de la spate mai mult sau mai puțin.
Iată 10 ponturi care te vor ajuta să îi oferi motivație copilului tău:
1. Stabileste obiective
Roaga-ti copilul sa isi stabileasca anumite obiective: creaza impreuna cu el o lista cu obiective pe termen scurt si una cu obiective pe termen lung. Asigurati-va impreuna ca aceste obiective pot fi atinse, chiar daca necesita efort. Si ai grija sa iti ajuti copilul sa aleaga obiectivele corecte.
2. Fa un plan
Pentru a atinge obiective, e nevoie de un plan. Ajuta-ti copilul sa creeze o strategie prin care sa isi atinga scopurile. Fa un plan pas cu pas pentru asta. Un tabel printabil cu obiectivele copilului te va ajuta sa ai un punct de pornire.
3. Sarbatoriti impreuna realizarile
Cand copilul tau atinge un obiectiv, spune-i cat de mandru esti de el si celebrati succesele sale impreuna.
Recompenseaza-ti copilul pentru munca depusa nu cu bani, ci cu diverse cupoane pentru activitati interesante, pe care le poti pune intr-un borcan cu cupoane recompense. Dar asa cum am mentionat si anterior, sentimentul de a fi realizat ceva este cea mai buna rasplata a sa.
4. Invata-l despre competitivitate
Incurajeaza concurenta sanatoasa. Sustine-ti copilul sa depaseasca un alt copil la o cursa la care participa, sau sa vina acasa cu un trofeu de la o competitie la care isi doreste sa participe, fie ea sportiva sau de alt fel.
Invata-l sa fie competitiv intr-un mod pozitiv si puternic si nu sa fie negativ si sa isi arate slabiciunile fata de concurentii sai.
5. Incurajeaza-ti copilul
Spune-i copilului ca ai incredere in el si cat de bine crezi ca se va descurca in ceea ce vrea sa faca. Ajuta-l sa scape de orice sentiment de indoiala de sine si de orice temere pe care o poate avea.
6. Afla-i interesele
Afla care sunt punctele de atractie si de interes ale copilului tau. Stai de vorba cu el si asculta-l. In acest fel ii vei arata ca iti pasa de el si ca e liber sa discute cu tine despre ceea ce il intereseaza.
7. Ajuta-l sa isi descopere pasiunile
Incurajeaza-ti copilul sa descopere ce anume il pasioneaza. Poate ca vei avea nevoi de cateva incercari pana sa ajunga sa descopere exact care ii sunt pasiunile, dar va merita! Sustine-i calatoria catre o pasiune si determina-l sa continue, pana cand descopera ceea ce ii place.
8. Ramai pozitiv
Mentine o perspectiva pozitiva si optimista pentru copilul tau. Daca vede teama sau indoiala in ochii tai, probabil ca isi va pierde increderea in sine. O abordare pozitiva ii va deschide perspectivele cu privire la o situatie anume.
9. Fii atent la presiunea celor din jur
Din cand in cand putina presiune din partea colegilor nu este un lucru rau. Ea ii poate determina pe copii sa se descurce mai bine la scoala sau la un sport, pentru ca vor sa tina pasul cu colegii lor. Insa ai grija ca presiunea colegilor sa nu devina un stres prea mare pentru el.
10. Incita-i entuziasmul
Incita-ti copilul cu privire la obiectivele si ambitiile sale. Arata-i ca esti bucuros si incantat pentru el. Energia pozitiva si adrenalina il vor face sa continue sa munceasca, chiar daca e greu, precum si sa se bucure de eforturile pe care le face.
Sursă foto: https://images.app.goo.gl/PHecq5e8YubiK4LR8