Ești aici
Home > Artă și Tradiție > 24 de brașoveni au fost inițiați în tehnicile tradiționale de pictură pe sticlă și lemn, specifice Centrului de iconari din Șchei

24 de brașoveni au fost inițiați în tehnicile tradiționale de pictură pe sticlă și lemn, specifice Centrului de iconari din Șchei

Ateliere interactive au fost organizate de Muzeul de Etnografie Brașov în cadrul proiectului cultural ”Patrimoniul cultural iconografic din Schei – expoziție națională”

Tehnicile zugrăvitului tradițional al icoanelor pe sticlă în spiritual vechiului centru de iconari din Scheii Brașovului, dar și al picturii de icoane pe lemn au fost dezvăluite publicului brașovean de Muzeul de Etnografie Brașov în cadrul unor ateliere de inițiere. Atelierele au fost organizate în cadrul proiectului cultural ”Patrimoniul cultural iconografic din Schei – expoziție națională”, implementat de Muzeul de Enografie Brașov și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

24 de tineri și adulți din Brașov au participat pe parcursul lunii octombrie la cele două ateliere creative de inițiere și aprofundare a vechiului meșteșug de zugrăvire a icoanelor, specific centrului de iconari din Șchei. Atelierele de pictură tradițională pe lemn și pe sticlă au fost coordonate de Victoria Țăroi și Georgiana Gămălie, artiști vizuali cu expertiză și vastă experiență în acțiuni de educație culturală adresate publicului, desfășurate în cadrul Muzeului de Etnografie Brașov și Muzeului din Casa Junilor din Brașov.

În cadrul atelierelor interactive, artiștii vizuali i-au inițiat pe participanți în procesul de pregătire și realizare a unei icoane, de la realizarea tiparului, la pregătirea sticlei și ”răzăluitul urzelei” și umplerea glajei, la însușirea cromaticii specifice și așezarea în straturi a zonelor de culoare. De asemenea, participanții și-au însușit cunoștințe despre finalizarea unei icoane și pregătirea ramei – colorarea și decorarea cu simboluri specifice (motive florale, geometrice sau liniare).  Cursanții au avut parte și de incursiuni în istoria milenară a sticlei și a tehnicii picturii pe sticlă în lume, precum și în geneza icoanei transilvănene pe sticlă. Au fost familiarizați cu tematicile întâlnite în iconografia scheiană, cu influențele, materialele și tehnicile folosite de Centrul de iconari din Șchei.

Atelierul interactiv de pictură icoane pe lemn i-a introdus pe 12 dintre cursanți în geneza icoanei românești pe lemn, participanții fiind inițiați în pregătirea pentru pictura icoanei (rugăciuni ale unor iconari şi zugravi bisericeşti), în transpunerea desenului pe blatul de lemn grunduit, aplicarea foiţei metalice aurii, precum și în însuşirea teoriei cromatice specifice, a tehnicii de preparare a pigmenţilor, a aşezării în straturi a zonelor de culoare după izvodul / modelul ales – proplasma, semicarnație, carnație, lumini/ blicuri.

Muzeul de Etnografie Brașov a continuat prin aceste ateliere interactive demersurile sale de susținere a educației prin cultură și a bunelor practici pentru protejarea patrimoniului cultural local și național.  Organizarea atelierelor pentru publicul larg reprezintă un mijloc actractiv de învățare prin descoperire și demonstrație, urmărind în același timp ca prin inițierea în tehnicile de pictură, însoțite de explicații și informații privind simbolurile, motivele și temele din mesteșugul  picturii pe sticlă și pe lemn să le asigure cursanților informatii ce pot fi utilizate și la realizarea unor lucrări din domeniul artei vizuale moderne sau chiar lucrări de design inspirate din universul simbolistic al artei tradiționale.

Demersul de dezvoltare și diversificare a publicului inițiat de Muzeul de Etnografie Brașov prin proiectul ”Patrimoniul cultural iconografic din Șchei – expoziție națională” a constat și în realizarea unor clipuri de popularizare a tehnicilor tradiționale transilvănene de pictură pe sticlă și lemn a icoanelor, care vor fi curând disponibile spre accesare prin canalul Youtube al muzeului.

Cele peste 30 de lucrări rezultate în cadrul atelierelor organizate în expoziția ”Icoane din Scheii Brașovului” de la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, precum și de la cele două ateliere interactive desfășurate la Brașov, vor constitui exponatele expoziției ”De la simbolurile artei tradiționale la design-ul actual”, care va putea fi văzută la Brașov pe parcursul lunilor noiembrie-decembrie, în cadrul viitorului Muzeu Etnografic din Șcheii Brașovului.

Filozofia demersului cultural este de a fi oglinda etnografică a spațiului cultural brașovean și transilvănean pentru consumatorii de artă sacră din România și pentru turiștii străini, contribuind astfel la cunoașterea artei și tradițiilor românești.

Articole similare

Lasă un răspuns

Sus