Activitatea desfășurată ca persoană fizică autorizată (PFA) va fi considerată vechime în muncă și în specialitate dacă aceasta a generat venituri nete de cel puțin 12 salarii minime brute pe țară și este înregistrată la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) cu un singur cod CAEN sau codul CAEN principal e cel pentru care se solicită recunoașterea vechimii, potrivit unei propuneri legislative adoptate luni de către Senat. Mergând pe ideea că și PFA-urile cotizează la bugetul de stat, această activitate va fi recunoscută ca vechime cât timp este generatoare de venit, în limita propusă, pentru care se plătesc taxe la stat.
Prin această propunere, care are în vedere completarea OUG nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, se urmărește clarificarea unei ambiguități legislative în sensul ca activitatea pe care persoanele fizice o prestează ca PFA-uri să se contorizeze ca fiind vechime în muncă, respectiv vechime în specialitate pentru acestea, în baza unei prevederi legale exprese. Deși proiectul a fost adoptat de către senatori, cu modificări față de forma inițială, votul decisiv aparține Camerei Deputaților, în calitate de For decizional.
Totuși, această recunoaștere a vechimii se va face doar dacă sunt îndeplinite cumulativ două condiții, care nu erau cuprinse în forma inițială a propunerii legislative:
- activitatea respectivului PFA să fi generat venituri de cel puțin 12 salarii minime brute pe țară în anul pentru care se solicită recunoașterea; și
- acel PFA să fie înregistrat la ONRC cu un singur cod CAEN sau codul CAEN supus recunoașterii să fie cel principal, corespunzător activității de bază.
“Activitățile economice desfășurate de persoana fizică autorizată constituie vechime în muncă și, după caz, vechime în specialitate dacă activitatea economică pe care o desfășoară a produs venituri nete în anul supus recunoașterii vechimii a căror valoare este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute pe țară și este înregistrată la Oficiul Național al Registrului Comerțului cu un singur cod CAEN de activitate sau cu codul CAEN principal de activitate pentru care se dorește recunoașterea vechimii”, se arată în inițiativa legislativă.
În acest sens însă, va fi luată în calcul numai perioada în care un PFA a desfășurat activitate economică și a achitat contribuțiile, taxele și impozitele legale, nefiind luată în considerare perioada în care nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendată.
Dacă această propunere legislativă va ajunge să se aplice, persoanele care au lucrat ca PFA-uri se vor putea angaja inclusiv în sistemul public, pentru care o condiție fundamentală o reprezintă vechimea în muncă.
Această propunere legislativă este menită să soluționeze, după cum se arată în expunerea de motive, problema multor persoane fizice care, pe fondul pandemiei, și-au înființat PFA-uri, mai ales că “[i]deea conform căreia doar o activitate prestată în baza unui contract de muncă poate fi considerată vechime în muncă este, în 2021, o idee caducă, care nu corespunde foarte bine cu realitatea economică în care trăim”.
De aceea, adaugă cei care au inițiat propunerea menționată, nu există motive ori argumente pentru care să se mențină, din punct de vedere legislativ, această “discriminare față de persoanele fizice autorizate”, ci, din contră, statul ar trebui să îi susțină și să îi încurajeze pe toți cetățenii care își doresc să muncească, “fie că este vorba de muncă prin contract sau ca liber profesioniști”. În măsura în care ambele categorii cotizează la bugetul de stat, ar trebui să se bucure, din acest punct de vedere, de aceleași drepturi.
Inițiativa amintită este compatibilă, așa cum subliniază inițiatorii ei, cu obiectivul din Programul de Guvernare 2020 – 2024 privind asigurarea cadrului legislativ și economic în vederea dezvoltării profesiilor liberale și a activității antreprenoriale pe cont propriu, ca PFA. În plus, se are în vedere crearea unei strategii de atragere a persoanelor tinere în sistemul public, mai ales că 63,8% dintre titularii de PFA-uri au, potrivit datelor furnizate de ONRC în primăvara acestui an, atunci când propunerea menționată a fost înregistrată la Senat, sub 50 de ani, iar 10,34% dintre aceștia au vârste sub 30 de ani.
Atenție! Această propunere legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată și de Camera Deputaților, promulgată prin decret prezidențial și oficializată, prin publicarea în Monitorul Oficial. Av