Acum 4 ani incepeam prima oră de Educație Juridică optional din Romania,pe intregul an școlar,profesorul fiind platit de Ministerul Educației…si continuām !
Susține #Educație_Juridică în LICEE !
Sunt multi care isi arogă acest DEMERS,dar să nu uite că atunci când a fost lansat nici măcar nu au sustinut !
Mulți viteji se arată și își atribuiemeritele !
Reprezentantii CPMJ Brașov de pe lânga Curtea de Apel Brașov au fost promotorul si au implementat acest proiect incă de la inceput, fiind făcută prima ora demonstrativă la Brașov în anul 2016 !
Grupul Iubim Brașovul partener si promotor al proiectului.
Mai citiți :
De la ce vârstă răspunde penal un adolescent, ce drepturi ai când te opreşte Poliţia pe stradă sau cum e reglementată legal activitatea de voluntariat. Sunt câteva din lucrurile pe care le învaţă la clasă elevii unui liceu din Braşov. Ora de educaţie juridică a fost introdusă optional şi se desfăşoară după un manual conceput de judecătorul Cristi Danileţ.
Disciplină opțională pe care o studiază în acest an clasa a XI-a R din Liceul „Andrei Mureșanu” Brașov.
Gratie eforturilor VeDem Just, in anul scolar 2022-2023, educatia juridica a fost aleasa ca optional in curriculum la decizia scolii in 120 de unitati de invatamant din 27 de judete si mun. Bucuresti, unde se preda pentru 4162 de elevi din 230 de clase, de catre 130 profesori care au la baza specialitati socio-umane.
Din 2022 in MO a fost promulgată decizia prin care materile de Educație Juridică si Anteprenorială trebuie introduse ca materii permanente.
La finele anului 2022 erau in vigoare in Romania un numar de aproximativ 10.800 acte normative primare – legi, ordonante si ordonante de urgenta. Conform Constitutiei Romaniei, toate trebuie cunoscute si respectate de catre cetatenii tarii, caci nimeni nu poate invoca drept scuza necunoasterea legii.
In Romania sunt patru milioane de copii, dintre care un milion sunt deja adolescenti. Legislatia romaneasca prevede ca incepand cu varsta de 14 ani orice cetatean raspunde penal si contraventional.
La orele de educatie juridica ar invata de ce libertatea presupune nu doar drepturi, ci si obligatii; ei studiaza ce indatoriri au copiii in familie, ce obligatii au parintii fata de copii, care sunt gradele de rudenie si cum poate fi prevenita si combatuta violenta domestica; care sunt pericolele consumului de substante interzise; in ce conditii poate accesa serviciile medicale; cum identifica si unde apeleaza cand achizitioneaza produse defecte sau expirate; cum trebuie reactionat si cum se pot feri de agresiuni fizice si sexuale; in ce conditii se poate casatori o persoana; care sunt regulile de comportament si sanctiunile in mediul scolar; ce este si cum poate fi combatut bullying-ul, cum se previne discriminarea; cum se combate coruptia; care sunt regulile de circulatie pe drumurile publice si care este comportamentul dezirabil in mijloacele de transport in comun; care sunt regulile de calatorie in afara tarii; cine incheie acte pentru minor pana la 14 ani, respectiv dupa ce el implineste aceasta varsta; cum se poate deschide un cont bancar; cum trebuie ingrijit un animal; ce trebuie sa contina un contract de munca si cum se munceste legal cu ziua; ce inseamna sa faci voluntariat sau internship; cum se obtine indemnizatia de somaj; cum este protejata viata privata si demnitatea in relatia directa cu ceilalti; care sunt regulile de utilizare si de securitate personala pe retelele de socializare Facebook, Instagram, WhatsApp, Tik Tok; in ce conditii poate participa un copil la emisiuni sau reportaje la televizor; cum sunt alesi reprezentantii elevilor in organismele scolare; care sunt regulile ce trebuie respectate cand facem o petrecere; care sunt conditiile de participare la ora de religie; care sunt organele de control si organele legii si care trebuie sa fie conduita cetatenilor in raport cu acestea; cum ne aparam de abuzurile din partea organelor statului; cum poate cineva sa ajunga un om al legii; cum se desfasoara un proces civil sau penal si ce drepturi si proceduri speciale se aplica minorilor implicati in procese; cum pot sa fie despagubiti cei carora li s-au incalcat drepturile; ce sanctiuni ii asteapta pe cei care incalca legea si ce efecte vor suporta in cursul vietii lor.