Adesea se vorbește despre atacurile de panica si atacurile de anxietate ca si cum ar fi același lucru, însă acestea sunt două condiţii diferite.
Atacurile de panică apar brusc, implică multă frică intensă și copleșitoare, teamă de moarte, pot fi însoţite de simptome fizice înfricosătoare, precum bătăi rapide ale inimii, dificultăţi de respiraţie sau greaţă. DSM – 5 clasifică atacurile de panică în așteptate (determinate de factori de stres externi) și neașteptate (apar fără o cauză evidentă).
Atacurile de anxietate nu sunt recunoscute în DSM , însă este definită anxietatea ca o caracteristică fundamentală a unui număr mare de tulburări. Anxietatea include îngrijorare, stres și frică, este legată de anticiparea unei situaţii stresante, o experienţă sau eveniment și apare treptat.
Câteva repere care ne pot ajuta să diferentiem atacul de panică de atacul de anxietate:
– Anxietatea este legată de un factor perceput ca stresant sau ameninţător. Atacul de panică nu este întotdeauna indicat de un factor de stres, el poate să apară adesea din senin.
– Anxietatea este ușoară, moderată sau severă. Aceasta poate fi resimțită în timp ce ne desfășurăm activităţile de zi cu zi. Atacul de panică implică simptome severe care ne perturbă activitatea.
– În timpul unui atac de panică controlul este preluat de răspunsul autonom de luptă sau fugă, iar simptomele fizice sunt adesea mult mai intense decât în cazul anxietăţii.
– Atacul de panică apare brusc, pe când anxietatea se poate construi treptat.
– Atacul de panică poate să declanșeze îngrijorări în legătură cu viitoare atacuri de panică, iar acest lucru poate avea o influenţă mare asupra comportamentului (eviţi locuri sau situaţii în care crezi că ai putea risca un atac de panică).
În momentele în care începi să resimţi anxietate sau anticipezi un atac de panică, poţi încerca următoarele recomandări:
– Respiră lent și profund – Când simți că respirația se accelerează concentrează-ţi atenția asupra fiecărei inspiraţii și expirații. Simți stomacul cum se umple de aer în timp ce inspiri. Numără descrescător de la patru în timp ce expiri. Repeţi până când respirația încetinește.
– Recunoști și accepţi ceea ce experimentezi – Dacă ai experimentat deja un atac de anxietate sau panică, știi că poate fi incredibil de înspăimântător. Amintește-ți că simptomele vor trece și vei fi în regulă.
– Practică mindfulness – Intervențiile bazate pe atenție sunt din ce în ce mai utilizate pentru a trata tulburările de anxietate și panică. Mindfulness este o tehnică care te poate ajuta să îţi concentrezi gândurile în prezent. Poţi practica această tehnică observând activ gândurile și senzațiile fără a reacționa.
– Folosește tehnici de relaxare
Următoarele modificări ale stilului de viață te pot ajuta să previi anxietatea și atacurile de panică, precum și să reduci severitatea simptomelor atunci când apar:
– Redu și gestionează sursele de stres din viața ta.
– Identifică și înlocuiește gândurile negative.
– Fă exerciții fizice regulate, moderate.
– Practică meditația sau yoga.
– Adoptă o dietă echilibrată.
– Alătură-te unui grup de sprijin pentru persoanele cu anxietate sau atacuri de panică.
– Limitează consumul de alcool și cofeină.
#Iubim_Braşovul vă aduce o nouă rubrică de informații utile. #Aripi_de_psiholog – rubrică informativă realizată de Cristina-Adriana Prundaru – psiholog și realizator Grupul Iubim Brașovul.
#Iubim_Brașovul #Business_Living_Grupul_Iubim_Brașovul #Aripi_de_psiholog #PsihologCristinaAdrianaPrundaru
Sursă foto: Pinterest (Ravishly)