A doua zi de prăznuire a Învierii Domnului a adus binecuvântare peste credincioşii din Braşov care au avut posibilitatea să participe la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului în Biserica „Sfânta Treime”-Tocile din Şcheii Braşovului.
Ierarhul a fost întâmpinat de preoţii slujitori la această biserică şi de alţi slujitori ai sfintelor altare, împreună cu Junii din Şcheii Braşovului şi credincioşii locaşului de cult, mulţi dintre ei purtând straiele populare specifice zonei Braşovului.
În sobor s-au aflat consilierul patriarhal pr. Costin Spiridon, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, inspectorul eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Nicolae Cătălin Mirişan, protopopul de Braşov, Dănuţ-Gheorghe Benga, preoţii Aurel Colceriu şi Nicolae Aurelian Reit de la biserica braşoveană, precum şi alţi slujitori ai sfintelor altare.
Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul coral „Anatoly” din Braşov. În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Cristian Vasile Comşa a fost hirotonit diacon.
Pacea adusă de Hristos
La finalul Sfintei Liturghii, preotul Nicolae Aurelian Reit a primit din partea IPS Mitropolit Laurenţiu distincţia „Crucea şaguniană pentru clerici”.
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre însemnătatea Săptămânii Luminate şi despre arătările Mântuitorului Iisus Hristos după Învierea Sa.
„În Săptămâna Luminată se certifică, întâi de toate, realitatea Pătimirilor şi mai ales a morţii Mântuitorului Iisus Hristos, pentru că dacă n-ar fi fost o moarte reală, n-ar fi fost nici Învierea una adevărată, ci doar o revenire dintr-o moarte clinică. În această săptămână ni se prezintă pericopele evanghelice referitoare la arătarea Mântuitorului Iisus Hristos, pentru ca Învierea să fie argumentată de documente. Mântuitorul S-a arătat întâi ucenicilor, care erau ascunşi, cu uşile încuiate de frica iudeilor. Mântuitorul a intrat prin uşile încuiate, aşa cum a ieşit prin piatra pecetluită, iar semnul de bineţe a fost binecuvântarea dată lor: «Pace vouă!», o binecuvântare pe care Biserica o repetă mereu la sfintele slujbe, când preotul face semnul Sfintei Cruci şi rosteşte: «Pace tuturor!». Poate că niciodată n-am simţit nevoia acestui sentiment, acestei binecuvântări dumnezeieşti mai mult ca acum, nevoia de pace care aduce linişte, înlătură frica, dă curaj şi temeiniceşte nădejdea, toate aceste virtuţi de care avem nevoie toată viaţa noastră şi mai ales acum, în momente de încercare”, a subliniat ierarhul.
Părintele Nicolae Aurelian Reit a mulţumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă comunităţii din Şcheii Braşovului în zi de mare praznic, iar mai apoi a prezentat lucrările realizate în ultima perioadă, în special de reamenajare a curţii şi de construcţie a noului cămin de bătrâni din apropierea locaşului de cult. Ierarhul a vizitat şantierul căminului de bătrâni, aflat în stadiul de finisare interioară, iar mai apoi a sfinţit o veche troiţă din curtea bisericii, restaurată tot în această perioadă.