Totul despre SĂNĂTATE ! ” rubrică informativă oferita
Pentru că #Iubim_Brasovul
Ce este spondiloza cervicală?
Termenul se referă la degenerarea coloanei vertebrale, indiferent de cauzele care au dus la aceasta.
În cazul spondilozei cervicale, simptomele specifice se resimt, mai ales, în zona gâtului.
Spondiloza este cunoscută și sub numele de osteoartrită spinală, afecțiune destul de des întâlnită, nu gravă, însă, uneori foarte dureroasă.
Spondiloza este mai mult un termen descriptiv decât un diagnostic clinic.
În mod literal, poate fi tradus prin durere și degenerarea coloanei vertebrale, indiferent de ce anume cauzează durerea sau unde apare degenerarea.
De remarcat o observație interesantă, și anume că spondilozele sunt localizate la nivelul coloanei cervicale, pe când, discopatiile, sunt localizate la nivelul coloanei lombare.
Această remarcă se bazează pe faptul că la nivelul coloanei cervicale predomină solicitările de tip dinamic, conducând la uzura articulațiilor interapofizare, uzură care evoluează spre spondiloză, iar la nivelul coloanei lombare predomină solicitările mecanice, de încărcare pe verticală, care solicită structura de rezistență și amortizare a coloanei lombare, și anume, discul intervertebral, care va ceda în cele din urmă, determinând apariția diferitelor forme ale discopatiei lombare.
Procesele patologice de tip degenerativ care afectează coloana cervicală sau oricare alt segment al coloanei vertebrale, se pot localiza la nivelul oricăreia dintre structurile sale, și anume: corp vertebral, articulații interapofizare, discuri intervertebrale.
Cauzele spondilozei cervicale:
Prin urmare, afectarea artrozică degenerativă poate afecta un singur segment motor vertebral cervical (mai rar) sau mai multe segmente cervicale (situația cea mai frecventă).
Sunt implicate modificările de postură ale coloanei cervicale de tip primar (scolioze) sau tulburările de statică apărute ulterior, reprezentând consecința altor boli sau activități profesionale ce au impus păstrarea prelungită a unor poziții defectuase pentru coloana cervicală.
Vârsta bolnavilor acuzând primele simptome este în jurul vârstei de 40 de ani.
Profesia pacienților nu pare a prezenta vreo importanță, întrucât se întâlnesc suferințe cervicale de tip degenerativ la toate formele de activitate: fizică sau intelectuală, statică sau dinamică.
Simptomele spondilozei cervicale:
Durerile sunt localizate în segmentele superioare ale coloanei cervicale (la nivelul cefei) sau la nivelul porțiunii inferioare a gâtului.
Debutul simptomelor algice este insidios, se agravează lent, dar progresiv. Prezența durerilor este variabilă, existând și lungi perioade de calm clinic. Când durerile devin permanente zilnice, ele sunt mai intense matinal, după care, în restul zilei, durerile și tulburările funcționale (exprimate prin dificultatea de a atinge un maximum de amplitudine al mișcării coloanei cervicale) sunt de mică intensitate, supărătoare.
Sediul durerilor este unilateral, dar, frecvent bilateral, simetric. Cervicalgiile pot iradia spre occiput, umăr, omoplat; aceste iradieri dureroase se accentuează, devenind deranjante.
Tulburările funcționale cervicale devin treptat permanente și impedică efectuarea unor mișcări uzuale, mai ales privirea spre spate, rotațiile și inflexiunile laterale.
Tratament:
Tratamentul spondilozei cervicale poate fi aplicat cu succes în condiții de ambulator în centrele de recuperare sau în stațiunile balneare cu profil de recuperare a bolilor aparatului locomotor.
Nu este necesară spitalizarea acestor pacienți.
Obiectivele tratamentului se referă la combaterea durerilor locale și a celor iradiate, combaterea contracturilor sau a rectracturilor musculare paravertebrale cervicale, refacerea staticii cervico-scapulare prin corectarea eventualelor accentuări sau ștergeri ale curburilor normale ale coloanei cervicale, cu sau fără modificarea postării umerilor; refacerea echilibrului muscular locoregional (asuplizarea mușchilor extensori și tonifierea mușchilor flexori de la nivelul coloanei cervicale); reabilitarea dinamicii coloanei cervicale (pentru prevenirea reinstalării tulburărilor de statică vertebrală și reapariția dezechilibrului muscular cervical); educarea bolnavului în a respecta un program de alternare a regimului de cruțare cu cel de mobilizare a coloanei cervicale pentru a evita apariția recidivelor.
Metodologia terapiei spondilozei cervicale presupune tratament medicamentos și fizical. Tratamentul medicamentos este individualizat pentru ameliorarea acuzelor prezentate de pacient.
Tratamentul fizical este adaptat în funcție de simptomatologia pacientului și investigațiile care susțin diagnosticul clinic.
Prin urmare, pacienții pot beneficia de termoterapie locală (aplicații de parafină), electroterapie regională în vederea obținerii efectelor antalgice locale și decontracturante pentru musculatura zonei cervico-scapulare. Sunt indicați curenți de joasă frecvență (galvanic, diadinamic, Trabert, TENS, etc.), curenți de medie frecvență, ultrasunete, laser.
Masajul locoregional, cunoscut pentru efectele decontracturante și relaxare a musculaturii paravertebrale și a umerilor, pregătind coloana cervicală pentru programul de kinetoterapie.
Kinetoterapia urmărește obținerea unei coloane vertebrale nedureroasă, mobilă și stabilă, precum și refacerea unei posturi cervicale normale.
Recomandări:
➡ Pentru ca tratamentul să fie eficient e necesar să fie corect indicat și aplicat.
➡ Este indicat un stil de viață sănătos care presupune efectuarea unor exerciții de gimnastică medicală cu scopul de a îmbunătăți tonusul musculaturii întregului organism.
➡ O greutate cât mai apropiată de greutatea ideală: este dovedit că supraponderabilitatea sau obezitatea pun presiune și asupra articulațiilor coloanei vertebrale care va accelera procesul de uzură al articulațiilor.
➡ În programul de lucru să fie cuprinse și câteva pauze, mai importante mai ales pentru cei care lucrează la birou toată ziua; încercați să vă ridicați la un interval de 30 de minute pentru a da șansa corpului să se întindă și să se relaxeze.
➡ Postura bună promovează sănătatea spatelui.
➡ Ridicarea corectă din poziția șezând poate ajuta la evitarea suprasolicitării excesive a spatelui.
➡ Odihna: un program de somn de 8 ore nu poate fi decât benefic.
Nu există nici o modalitate sigură de a evita complet dezvoltarea spondilozei, dar abordarea unui stil de viață sănătos e o bună metodă de prevenție.
Sursa: centrumgym. ro