În vara anului trecut, Serviciul Cultură Tradițională – Centrul Cultural “Reduta” poposea în gospodăria lui Fane Lupu de pe strada Mocanilor, unde au fost realizate două filme despre activitatea meșterului, colecționarului și artistului din Satulung.
Este vorba de ,,Povestea porților mocănești” material difuzat în 2020 și care aduce în prim plan aceste elemente arhitecturale unice în țara noastră și ,,Zestrea Săceleană. Colecția etnografică Ștefan Lupu”, programat să fie transmis în 20 iulie, de la ora 12.00, pe canalul YouTube al Centrului Cultural Reduta.
În materialul video veți descoperi obiectele cu specific mocănesc salvate de la pieire de către Ștefan Lupu, porțile recondiționate, dar și cele realizate, ansamblul – cântecele, jocurile, costumele confecționate, evenimentele inițiate și susținute, precum Ziua Bunului Vecin.
Colecția Etnografică Ștefan Lupu atestă dorința acestuia de a menține vie moștenirea cultural-identitară a unei dintre cele mai importante comunități de mocani din țara noastră.
Cine este Stefan Lupu din Sacele?
De numele lui Ștefan Lupu se leagă: Porțile mocănești, Colecția etnografică și Ansamblul Zestrea Săceleană.
Dar cine este acest creator, restaurator, colecționar – muzeograf?
Cei care l-au cunoscut deja, spun despre Ștefan Lupu că este o personalitate complexă, care a luat satul săcelean din trecut și i-a salvat valorile.
Ștefan Lupu s-a născut la 27 martie 1953, în satul Araci situat la limita dintre județul Covasna și Brașov, fiind cel mai mic din cei 12 copii ai unei familii de agricultori. La vârsta de 10 ani a primit de la tatăl său, un acordeon, iar un an mai târziu înființa prima formație de dansuri: număra 8 perechi, era formată din frații, cumnații și soțiile lor și au reprezentat comuna la un concurs național. În Săcele, a venit la şcoală, în 1968. Aici s-a angajat și tot aici a cunoscut-o pe Adela Ciobanu, urmașa unei familii de mocani, cea care avea să-i devină soție.
Materialul realizat de către Serviciul Cultură Tradițională din cadrul Centrului Cultural Reduta va fi prezentat în data de 20 iulie, de la ora 12.00, pe canalul YouTube.