Conducerea ASF a fost audiata luni in Parlament, la comisiile reunite din Senat, pentru a da explicatii cu privire la tarifele RCA si la insolventa EUROINS.
Parlamentarii prezenti la audieri au intrebat reprezentantii ASF cum s-a ajuns ca EUROINS sa poata vinde asigurari pe piata in conditiile in care au constatat ca au probleme.
Astfel, ASF a precizat ca au avut o colaborarea dificila cu EUROINS, datorita faptului ca nu furnizau documente si informatii, motiv pentru care controalele s-au dispus aproape lunar, unele fiind inopinate, iar altele permanente.
„Companiile care au intrat in faliment au avut preponderent afaceri RCA, spre deosebire de companiile din alte tari. Peste 90% din business-ul lor se baza pe RCA si practicau tarife excesiv de mici, cand trebuiau sa plateasca nu plateau sau plateau la sume modice si business-ul lor era cladit pe un esafodaj”, a declarat Nicu MARCU, Presedintele ASF
Conducerea ASF a propus plafonarea pretului RCA la nivelul din martie 2022 iar brokerii sa beneficieze de comision maxim de 5% .
Vicepresedintele ASF, Cristian ROSU, a declarat ca in cazul EUROINS vor fi aproximativ 140 de mii de dosare de dauna RCA in valoare de 250 de milioane de euro care vor trebui platite de la FGA (Fondul de Garantare a Asiguratilor).
EUROINS acuza ASF de preluare ostila si spune ca va identifica toate mijloacele legale in Romania si in alte jurisdictii, pentru a contesta decizia ASF.
EUROINS este al patrulea mare faliment RCA care a avut loc in ultimii 8 ani in asigurari , dupa Astra, Carpatica si City Insurance.
articol preluat din 1 asig. ro