Arsurile solare accelerează procesul de îmbătrânire a pielii și reprezintă o cauză principală în majoritatea cazurilor de cancer de piele, precum carcinom cu celule bazale, carcinom cu celule scuamoase și melanom – cea mai gravă și letală formă de cancer de piele.
Pentru că #Iubim_Braşovul vă aducem o nouă rubrică de informații utile! De data aceasta ne-am gândit la aspecte de sanătaae si corpul uman !
„Totul despre SANATATE ! „rubrica informativă realizată de COSMINA Costea -asistent medical generalist -redactor Grupul Iubim Brașovul.
Arsurile solare conduc la aspectul de piele roșie, dureroasă, care se simte fierbinte la atingere. Pielea neprotejată poate fi deteriorată după doar 15 minute de expunere la radiațiile ultraviolete (UV), iar efectele asurii solare sunt vizibile, de obicei, în câteva ore după o expunere prea mare la lumina UV provenită de la soare sau de la surse artificiale, precum saloanele de bronzat. Cu toate acestea, pot trece până la 12-24 de ore sau chiar mai mult până când să apară efectul complet al expunerii la soare la nivelul pielii. Astfel, ceea ce astăzi pare o piele “ușor roz”, mâne dimineață poate fi o piele “arsă” de soare.
Nu există bronz sănătos
Experții de la Centrul de Control șo Prevenire al Bolilor sunt categorici când afirmă că pielea bronzată este o piele deteriorată. Orice schimbare a culorii pielii după expunerea la soare sau la surse artificiale de bronzat indicș deteriorarea pielii produsă de radiaŕiile UV.
Arsura solară apare atunci când cantitatea de expunere la radiațiile ultraviolete depășește abilitatea melaninei de a proteja pielea. Melanina este pigmentul protectiv al pielii. Când te expui la soare, pielea se protejează accelerând producția de melanină. Însa aceasta protectie se pierde la un moment dat. Cantitatea de melanină din piele este determinată genetic. Majoritatea oamenilor nu produc suficientă melanina care să le protejeze pielea. În cele din urmă, radiațiile UV determină pielea să se ardă, cu apariția durerii, roșeței și tumefierii. La persoanele cu tenul deschis la culoare, arsura solară poate să apară după doar 15 minute de expunere la soare în orele amiezii, în timp ce persoanele cu tenul mai închis la culoare pot tolera aceeași expunere câteva ore.
Ce simți atunci când suferi o arsură solară:
• Modificări ale tonului pielii, cum ar fi o piele de culoare rozalie sau roșie
• Pielea se simte caldă sau fierbinte la atingere
• Pielea devine dureroasă și sensibilă la atingere
• Inflamatoe
• Blistere sau vezicule pline de lichid, care se pot sparge. Acestea apar, de obicei, dupâ câteva ore sau zile
• Dureri de cap, febră, greațâ și oboseală, dacă arsurile solare sunt severe
• Senzație de durere la nivelul ochilor sau senzație de nisip in ochi
Semnele și simptomele arsurilor solare apar de obicei în câteva ore după expunerea la soare. Cu toate acestea, poate dura o zi sau mai multe pentru a ști cât de severă este arsura solară.
Arsura solară poate afecta orice parte a corpului care este expusă la soare, inclusiv lobul urechii, pielea capului și buzele. Chiar și pielea acoperită se poate arde, de exemplu atunci când țesătura imbracăminții este rară și permite radiațiilor UV să treacă prin ea. De asemenea, arsura poate să apară și la nivelul ochilor, aceștia fiind extrem de sensibili la radiația UV.
După câteva zile, începe vindecarea pielii și stratul superior deteriorat se va “coji”. Pentru o perioadă de timp, pielea decojită va avea o culoare și un aspect neuniform. Vindecarea unei arsuri severe poate dura cateva zile sau chiar mai mult.
Mergi la medic dacă au apărut veziculele, dacă arsura este pe o porțiune mai mare de 20% din suprafața pielii sau dacă ai febră sau frisoane!
Mergi urgent la camera de garda dacă ai suferit o arsură solară și ai următoarele simptome:
• Febră peste 39 grade Celsius
• Confuzie
• Stare de leșin sau moleșeală
• Deshidratare
Important de reținut:
• Nu exists “bronz sanatos”. Expunerea neprotejată la soare cauzează imbătrânirea prematură a pielii
• Expunerea la soare poate determina apariția arsurilor solare de gradul I (piele roșie, dureroasă) sau de gradul II (piele roșie, dureroasă, cu vezicule)
• Cancerul de piele apare frecvent la adult, însa este cauzat de expunerea repetată la soare și arsurile solare care apar devreme în viață, putând începe din copilărie. Poți preveni apariția cancerului de piele protejând pielea de razele dăunătoare ale soarelui.
Factori care favorizează arsura solară:
• Vârsta. Sugarii și copiii mici sunt foarte sensibili la efectele nocive ale soarelui
• Tenul deschis la culoare
• Expunerea la soare între orele 10.00-16.00, când razele soarelui sunt cele mai puternice. De asemenea, riscul este crescut la altitudini mari sau latitudini joase (mai aproape de tropice). Reflexia (fenomenul de întoarcere a razelor în mediul din care provin atunci când întâlnesc o suprafață de separatie) datorată apei sau nisipului poate face radiațiile solare mult mai puternice și mai dăunătoare pentru piele
• Activitatile în aer liber
• Aparatele de bronzat, care pot determina arsuri severe
• Anumite medicamente (cum ar fi tetraciclina) pot face pielea să devina mai sensibila la soare
• Anumite afecŕiuni (cum ar fi lupusul) cresc sensibilitatea pielii la soare
Ce este bine să faci și ce nu trebuie să faci atunci când ai suferit o arsură solară
Odată ce arsura solară a apărut, sunt puține lucruri care pot limita deteriorarea pielii. Este posibil să fie nevoie de câteva zile pentru ca gravitatea arsurii să devina evidentă și alte câteva zile pentru ca pielea sa inceapa să se vindece.
Tratamentul recomandat de medicul dermatolog pentru arsurile solare nu vindecă pielea, dar ajută la ameliorarea și dispariŕia simptomelor, reduce durerea, inflamarea și disconfortul. În cazurile în care îngrijirea la domiciliu nu ajută sau arsurile solare sunt foarte severe, medicul dermatolog poate recomanda tratamente suplimentare, care pot necesita sau nu spitalizare.
Sfaturi care ajută la reducerea durerii și disconfortului:
• Râcorește pielea. Fă un duș rece sau aplică pe piele comprese reci – cum ar fi un prosop înmuiat în apă rece de la robinet.
• Ia un antialgic. Medicamente de tipul paracetamolului (Paracetamol) sau ibuprofenului (Nurofen) care se pot cumpăra fără prescriptie medicală pot ameliora durerea.
• Aplică o cremă hidratantă. Dacă nu au apărut vezicule, poți aplica pe piele o cremă hidratantă sau un gel sau loțiune cu aloe vera. De asemenea, o cremă cu hidrocortizon 1% poate ajuta la reducerea durerii și tumefactiei și poate grăbi vindecarea.
• Nu aplica unt, vaselina sau alte produse pe baza de ulei. Acestea pot bloca porii astfel încât căldura și transpirația nu pot fi eliminate, ceea ce poate duce la infecție.
• Dacă au aăarut vezicule, nu le sparge. Veziculele conțin un fluid natural al corpului (ser) și reprezintă un strat protector. În plus, spargerea veziculelor încetinește procesul de vindecare și creste riscul de infecție. Dacă este nevoie, aplică un pansament curat pe bășică. Dacă aceasta s-a spart, curăța zona cu blandețe cu apă și săpun delicat, aplică o cremă antibacteriană și acoperă zona cu o compresă umedă.
• Nu folosi produse care conțin benzocaină sau lidocaina. Aceste substanțe pot cauza alergie la unele persoane și pot agrava arsura.
• Bea multe lichide, în special apă. Expunerea la soare și căldura determină pierderea de lichide la nivelul pielii.
• Elimină “cojile” cu blândețe. În cateva zile, pielea arsă va începe să se cojească. Este felul în care se elimină straturile superioare deteriorate ale pielii. În timp ce pielea se decojește, continuă să folosesti crema hidratantă.
Arsura solară: mai bine să previi, decât să tratezi
Aceste sfaturi te pot ajuta să previi arsura solară, chiar și în zile cu nor sau mai răcoroase:
• Evită să stai la soare între orele 10.00 și 14.00, atunci când razele soarelui sunt foarte puternice. Dacă dorești să petreci timp în aer liber, fă asta dimineața devreme sau după-amiaza târziu. Dacâ nu este posibil acest lucru, limiteazâ cât poți de mult timpul petrecut la soare. Când este posibil, stai la umbră și ai grijă ca razele de soare sunt reflectate de apă și nisip.
• Acopera-ți pielea. Alege o pălărie cu boruri largi, de aproximativ cinci până la sapte centimetri, care să facă umbră la nivelul gâtului, nasului și urechilor (o șapcă de baseball nu este de ajuns). De asemenea, poartă haine cu țesătura deasă, cu mâneci lungi și pantaloni lungi. Caută firme care produc îmbrăcaminte specială pentru protecție solară.
• Folosește cremă de protecție solară cu generozitate și cât mai frecvent. Indiferent de tipul de ten, folosește o crema de protectie solară cu SPF de cel puțin 15. Academia Americană de Dermatologie recomandă folosirea unei creme de protecție cu o valoare SPF de cel puțin 30. Pentru corpul unui adult de mărime medie sunt îndeajuns aproximativ două linguri (sașe lingurițe) de cremă de protecție solară, alocând aproape o lingurită doar pentru față. Aplică cremă de protecție solară cu aproximativ 15 minute înainte de a ieși la soare și reaplică apoi la fiecare două ore sau mai devreme dacă înoți sau transpiri. Dacă folosești spray de protecție împotriva țânntarilor, aplică mai întâi cremă de protecție solară. Poți folosi creme de protecție solară și la copiii mici sau sugari. Totuși, la aceștia Academia Americană de Pediatrie recomandă alte măsuri de protecție, cum ar fi imbrăcămintea și umbră.
• Folosește un balsam de buze cu protecție solară
• Poartă ochelari de soare când ești afară. Lentilele inchise la culoare nu înseamnă neapărat că te protejează mai bine. Atunci când cumperi o pereche de ochelari, intotdeaună verifică pe eticheta care este protecția împotriva radiatiilor UV.
• Nu te astepta ca mersul la solar să te protejeze. Unele persoane cred că un bronz de “pregătire” le protejează împotriva arsurilor solare și astfel fac câteva ședințe de bronzare artificială înainte de a merge la mare. Însă un bronz de “pregătire” nu este un substitut pentru o protecție de calitate pe care ți-o oferă cremă de protecție solară. În plus, riscul pe termen lung al bronzării artificiale depășește beneficiile nedovedite ale acestui tip de pregătire.
Arsurile solare pot apărea oricând, indiferent de anotimp. Zăpada, nisipul, apa și alte suprafețe pot reflecta razele UV și pot conduce la arsuri solare. Este important să reținem ca expunerea intensă, repetată la soare, care duce la arsuri solare, crește riscul de diferite afecțiuni ale pielii, cum ar fi îmbătrânirea prematură a pielii, leziunile precanceroase ale pielii și cancerul de piele, printre care amintim melanomul – cea mai severa formă de cancer de piele.
Sursă:
reginamaria. ro wikipedia. com pinterest. com