Cine în copilărie sau acum ca adult nu a purtat șosete de lână tricotate de bunici, mătuși, mame sau surori? Căutați în sertar și sigur gășiți o pereche de astfel de șosete, călduroase pentru iernile geroase ale Brașovului. Dacă nu cunoașteți istoria tricotatului va invit la o scurtă incursiune în lumea fascinantă a tricotatului. Este o tehnică simplă și la îndemână oricui, doar o pereche de andrele și un ghem de lână și pornim la drum. Și va spun un secret: sunt și foarte mulți bărbați care tricotează și au dus această tehnică la nivel de artă
Despre tricotat
Tricotatul este o tehnică de împletire a firelor realizată manual cu ajutorul andrelelor sau mecanic prin intermediul mașinilor de tricotat.
Este poate cea mai populară metodă de împletit.
Prin tricotat se pot realiza articole de vestimentație: rochițe, bluzițe, șosete, fulare, șaluri, mănuși, căciuli, bentițe, pături și imaginația nu are limite.
Ustensilele de lucru sunt andrelele, andrele circulare, andrele drepte scurte, andrele drepte lungi.
Se poate lucra cu două sau mai multe andrele.
În tricotarea atât de cunoscutelor șosete de lână sunt utilizate cinci andrele scurte.
Istoria tricotatului
Nu este posibil să identificăm exact originea geografică a tricotatului, dar se crede că tricotatul a apărut chiar în perioada dinainte de Hristos. Cele mai vechi artefacte cu un aspect tricotat au fost un fel de șosete.
În piramidele egiptene au fost descoperite șosete realizate din bumbac și se presupune că a fost utilizată tehnica tricotatului.
În Europa primele atestări ale comerțului cu șosete tricotate sunt în Barcelona în jurul anului 1496. Există o mențiune și mai veche a existenței într-o formă organizată că breaslă. În 1527 a fost descoperită în Paris o mențiune a existenței acestei bresle începând cu anul 1268.
Ne întoarcem în Egipt în secolul al 11-lea în care apar șosetele tricotate, la acea vreme nu era cunoscut încă punctul de lucru pe dos, se lucra în rânduri drepte și se încheia lucrul la final.
Prima referință a ochiului lucrat pe dos datează de la mijlocul secolului al 16-lea.
În România tricotatul are o istorie veche, această tehnică fiind păstrată și dată din generație în generație în șezătorile din lungile seri de iarnă, de la mama la fiica mai departe. Se lucrau veste, bluze, fulare și șosete. În aceeași șezătoare era prelucrată și lână în toate etapele ei până la ghemul de lucru.
Mai târziu au apărut fabricile de tricotaje, Brașovul având tradiție, tradiție din păcate întreruptă cu ceva ani în urmă.
În anii ’60 aproape în fiecare familie de la noi exista cineva care tricota rochițe sau bluze elegante din fire de calitate. Cel mai îndrăgit fir era mohairul. Mai târziu au apărut și mașinile de tricotat mecanice de uz casnic care au pătruns în casele doamnelor talentate în tricotat. Astfel popularitatea acestui meșteșug a crescut semnificativ.
La începutul anilor ’90 tricotatul a început să piardă din popularitate odată cu apariția pe piață a produselor de serie mare ușor de achiziționat.
În ultimii ani se constată o revenire în forță a acestui meșteșug, din ce în ce mai mulți doritori în a învață să tricoteze.
Tehnici de lucru.
Ce sunt aceste ochiuri?
Tehnica tricotatului constă în a crea cu ajutorul andrelelor bucle de ață și de a trece de pe o andrea pe cealaltă lucrul prin împletire ochi de ochi.
Ca modele, cele mai cunoscute sunt: ochiul pe față, ochiul pe dos, un rând pe față un rând pe dos, un ochi pe față un ochi pe dos (model elastic), elastic dublu, bob de orez, model șah și enumerarea poate continuă.
Fire de lucru.
Se poate lucra cu multe texturi, în România rămâne cea mai apreciată lâna, datorită proprietăților ei deosebite. Vom povești în viitor despre lână și proprietățile ei miraculoase.
Alte materiale folosite sunt: bumbac, în, cânepă, bambus, acril, sau diverse materiale în combinație.
Sunt multe lucruri frumoase de povestit despre tricotat, și voi reveni asupra acestui subiect într-un articol viitor.
Va invit să încercați să tricotati, ajută mult în depășirea momentelor de stres.
O pereche de andrele și un ghem de lână !
Surse:
fb. Satele din romania
wikipedia.org
unsplash.com