E vremea colindelor cântate de glasuri de copii în jurul bradului. Bucuria celor mici nu are egal în preajma acestei sărbători. Când a apărut bradul de Crăciun? Ce vechime are acest obicei?
O poveste spune că pe la începutul secolului XVI Martin Luther a văzut un brad la lumina lunii, a privit zăpada pe ramurile ce luceau în lumina nopții, l-a dus acasă și l-a împodobit cu lumânări aprinse. Din Germania a pornit acest obicei fiind preluat în Europa.
În Franța, un astfel de brad împodobit a fost pregătit pentru nunta Helenei de Mecklenburg, în 1521, dar primul brad împodobit de Crăciun a avut loc 80 de ani mai târziu în Strassburg într-o piață a orasului, bradul fiind împodobit cu mere și nuci.
Mult mai târziu acest obicei ajunge și la Paris, în anul 1837 iar în Anglia în anul 1841, prințul Albert, soțul reginei Victoria a dăruit familiei un brad de Crăciun împodobit după obiceiul german.
În Statele Unite bradul de Crăciun ajunge datorită coloniștilor germani, iar în 1853 la Casa Albă se împodobește primul brad.
În România se crede că primul brad de Crăciun a fost împodobit la Curtea Regelui Carol I, în anul 1874. Regina Elisabeta a împodobit în Sala Tronului de la Palatul Regal 14 brazi după modelul țărilor nordice.
În Brașov se crede că primul brad împodobit a fost în jurul anului 1830. Pentru ca mai apoi prin 1860 în toate casele familiilor cu stare din oraș să existe câte un brad de Crăciun. Bradul la acea vreme era împodobit cu lumânări și ghirlande de hârtie.
Sursa foto: unsplash