Peter Tabichi este mebru al ordinului religios ranciscan și a câştigat Global Teacher Prize 2019, după ce a învins alţi 10.000 de nominalizaţi din 179 de ţări. Candoarea și înțelepciunea acestui călugăr care predă ştiinţe într-o regiune rurală a Kenyei au fost recunoscute și gratificate, fiind desemnat cel mai bun profesor din lume. Mai mult decât atât, acesta a câștigat și un premiu în valoare de un milion de dolari.
Situația copiilor din zonele defavorizate ale Africii este cunoscută în întreaga lume. Potrivit datelor prezentate de UNICEF aproape trei sferturi – 393 milioane – dintre copiii lumii trăiesc în țări subdezvoltate, țări care se confruntă cu situații de urgență precum Africa Subsahariană, urmată de Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, unde regăsim 12% dintre aceşti copii.
În acest context, profesorul Peter Tabich îşi investeşte 80% din salariu pentru a le cumpăra uniforme şi manuale. Lipsa educației este una dintre principalele probleme ale acestor regiuni, în care nevoile primare și drepturile acestor oameni au fost adesea încălcate, iar soarta lor a devenit nulă pe tabla de șah a marilor puteri ale Lumii. Însă determinarea și pasiunea cu care călugărul lucrează a adus școlii defavorizate o sumedenie de realizări. Profesorul în vârstă de 36 de ani a mărturisit că îşi doreşte să îi înveţe pe copii că ştiinţa este calea către un viitor mai bun și le explică acestora că „Banii nu sunt totul“. Majoritatea elevilor profesorului Peter Tabich provin din familii defavorizate, sunt orfani sau crescuţi de un singur părinte. Acesta şi-a propus să îi facă să se îndrăgostească de ştiinţă şi să îi încurajeze să aibă aspiraţii înalte nu doar pe copiii din Kenya, ci din întreaga Africă.
„În calitate de profesor care lucrează în prima linie, am văzut ce pot oferi aceşti tineri, am văzut curiozitatea, talentul, inteligenţa şi credinţa lor. Tinerii din Africa nu vor mai fi ţinuţi pe loc din cauza aşteptărilor mici. Africa va produce oameni de ştiinţă, ingineri, antreprenori ale căror nume vor fi într-o zi cunoscute în fiecare colţ al lumii, iar fetele vor avea o contribuţie majoră în această poveste“, spune profesorul Peter Tabich.
Performanță fără manuale
Acesta este capitolul la care profesorul Peter Tabich a excelat. Chiar dacă nu au manuale, condiții sau internet, copiii au reușit să câștige competiții naţionale şi internaţionale de ştiinţă, câştigând inclusiv un premiu al Societăţii Regale de Chimie din Marea Britanie.
„Fratele Peter”, așa cum este numit de elevii săi, a mărturisit că provocarea cea mai mare a fost aceea de a convinge comunitatea locală că educaţia are o valoare uriaşă, iar pentru a face acest lucru a vizitat fiecare familie în parte şi a explicat care ar fi riscurile dacă micuţii ar abandona şcoala. De asemenea, el încearcă să-i convingă pe părinţii de fete să renunţe la tradiţia de a le mărita de la o vârstă fragedă, încurajându-i în schimb să le lase să-şi continue studiile.
Surse foto: https://www.globalteacherprize.org/fr/person?id=7486 , https://stiri.md/article/international/tragedie-in-africa-cel-putin-20-de-elevi-au-murit-intr-un-incendiu