Ce este educatia sexuala?
Orice copil pune intrebari despre sex, iar responsabilitatea parintilor, de care se tem de altfel, este de a raspunde la aceste intrebari. Subiectul nu trebuie evitat si trebuie abordat in functie de varsta copilului.
De la inceputul copilariei, copiii incep sa devina curiosi despre trupurile lor si interesati sa invete si sa descopere. Observa diferentele dintre baieti si fete si sunt in mod natural curiosi. Copiii mici isi vor atinge propriile organe genitale atunci cand sunt goi, cum ar fi in timpul baitei sau in timp ce sunt schimbati de scutece sau de haine. Astfel de comportamente sunt semne de curiozitate, ceea ce e perfect normal.
Ce implica educatia sexuala?
Educatia sexuala este un proces de dobandire a cunostintelor si abilitatilor, formarea de atitudini, convingeri si valori in ceea ce priveste sexualitatea oamenilor. Educatia sexuala ajuta copiii sa inteleaga schimbarile fiziologice, sociale si emotionale pe care le intampina pe masura ce se maturizeaza, cum se dezvolta relatiile sanatoase si pline de satisfactii si cum sa ia cele mai bune decizii, informate si responsabile cu privire la tot ce tine de sexualitate.
De ce e importanta educatia sexuala?
Parintii ar trebui sa inceapa procesul de educatie sexuala cu mult inainte de a incepe la scoala. Introducerea educatiei sexuale in scoli variaza si de obicei este doar la nivel de anatomie, boli cu transmitere sexuala (BTS) si sarcina.
Copiii cresc intr-o lume in schimbare continua, in care globalizarea si progresele tehnologice ii expun la o gama larga de influente si informatii din intreaga lume. Ei trebuie sa dobandeasca informatiile, abilitatile, valorile si atitudinile care le vor permite sa dezvolte relatii sanatoase si responsabile si sa ia decizii informate si responsabile.
Cartile sunt de nepretuit atunci cand vine vorba de a raspunde la intrebari dificile, fara a deveni stanjeniti.
Discutati cu copilul despre consecintele emotionale si fizice ale activitatii sexuale, cum ar fi sarcina, infectiile cu transmitere sexuala si o serie de sentimente. In timp ce ii spui copilului despre pericolele sexului, nu-ti fie frica sa mentionezi si partile bune.
Surse: http://mesagerulneamt.ro/
#Iubim_Brașovul
#TeleviziuneaGrupIubimBrașovul
#Business_Living_Grupul_Iubim_Brașovul
#Educație_și_Pedagogie
#RealizatorAlexandraElenaSecrieru