Un obicei care are loc în fiecare an pe data de 6 ianuarie este botezatul cailor. Despre acest obicei, răspândit în mai multe zone din tara, se spune că a apărut undeva pe la începutul secolului al 20-lea.
Așa cum spune și numele ”botezul cailor” reprezintă un botez, făcut chiar de un preot, al cailor din comună. Localnicii se adună într-un loc special din sat, de obicei centrul comunei, la biserică sau o poiană și așteaptă ca animalele să fie udate cu apă sfințită. Se spune că cei care își botează caii din gospodărie vor avea un an foarte bun, cu recolte bogate și bunăstare în familie. Oamenii sunt convinși că dacă animalul este binecuvântat, acesta va munci cu spor și va ajuta la treburile din gospodărie, fără să fie nărăvaș.. Mai mult, oamenii cred că el ar trebui să fie purificat întocmai ca stăpânii lor care merg la biserică în căutarea iertării și căinței.
Tradiția spune că oamenii trebuie să aducă caii la biserică, dis de dimineață, pentru a-i binecuvânta.
Pe lângă stropitul animalului cu apă sfințită, obiceiul este un prilej de fală pentru feciorii din sat. Aceștia se întrec în mânuirea și hamurilor dar și cu frumusețea cailor.
Sursa: Vino in Buzau
Sursa foto: pexels
Gabriela Bularca – Realizator Grupul Iubim Brasovul