Împletitura cu degetele este o tehnică prin care sunt realizate șnururi decorative din fire de diferite texturi. Această tehnică de împletire mai este cunoscută că împletirea buclelor. Se realizează în special din cinci fire puse în două, dar se poate realiza și în trei fire sau în șapte fire.
Împletitura este realizată din bucle de fire, legate în același punct, iar firele sunt trecute cu ajutorul degetelor prin aceste bucle sau deasupra acestor bucle, existând mai multe metode.
În Europa apare menționată în perioada medievală, iar săpături arheologice în Londra au adus la lumină numeroase astfel de împletituri realizate din mătase, impetituri datând din a două jumătate a secolului al 12-lea și până în prima jumătate a secolului al 15-lea.
Mai multe mențiuni legate de aceste tipuri de împletituri apar în tipăriturile acelor vremuri.
Veți întreba, la ce erau folosite astfel de împletituri?
Utilizarea lor se încadra în două categorii: de decor, pentru împodobirea articolelor vestimentare din acele vremuri sau de utilitate pentru a lega diverse obiecte sau chiar a priponi caii, mai erau utilizate pe post de cordoane pentru a fixa articolele vestimentare de corp.
Șnururile decorative erau cel mai des împletite sub formă plată iar cele de utilitate erau împletite sub forme pătrate sau tubulare, existând mai multe tehnici de împletire.
Cel mai utilizat material pentru aceste împletituri era mătasea, aleasă pentru rezistența ei, pentru aspect și mai ales pentru faptul că mătasea la acea vreme se putea vopsi în dferite culori.
Un alt material utilizat era pielea, în special pentru șireturi de încălțări și pentru a lega armurile.
Se cunoaște faptul că și lână era folosită la astfel de împletituri, fiind un material popular. Deși nu recomand utilizarea lânii în astfel de împletituri fiind un material cu o rezistență redusă la tensionări și greutăți.
Deasemenea inul era un material foarte utilizat în împletituri și mai ales în țesături, despre care vom povești în altă informare.
În prima imagine apare o împletitoare împreună cu ajutorul ei în 1465 in Spania.
În zilele noastre această tehnică nu își mai găsește utilitatea decât ca activitate deconectantă sau în ateliere cu cei mici. Se pot realiza brățări, cordoane, sau diverse șnururi pentru gentute.
Cu doar cinci fire puse în două va invit la împletit!
Sursa https://fingerloop.org/index.html
Gabriela Bularca – Realizator Grupul Iubim Brasovul