Croșetatul, meșteșug vechi pe meleagurile noastre, încadrat în marea familie a împletiturilor din fibre și fire naturale, a fost utilizat din vechime pentru împodobirea produselor casnice și pentru înfrumusețarea locuințelor.
Din doar un fir de lână, in sau bumbac, și o croșeta se pot realiza o mulțime de obiecte de vestimentație sau de decor
Acestă tehnică are o vechime semnificativă, ca argumentare a împletitului timpuriu sunt atestările arheologice despre cârligul de os sau de metal, a căror formă în principiu în timp s-a schimbat foarte puțin.
În epoca medievală primele atestări documentare se regăsesc în atelierele mănăstirești, în casele domnești și în centrele urbane mai bine dezvoltate.
Mai târziu această tehnică pătrunde și în gospodăriile țărănești.
Pe parcursul secolelor al XVII-lea – XVIII-lea domeniul împletiturilor din fire textile, croșetatul, este utilizat pentru a realiza dantelele ce împodobeau așternuturile, perdelele, ștergarele decorative, mai târziu prin croșetare se realizau obiecte ca fete de masă și perdele.
Obiectele vestimentare realizate integral prin croșetare au apărut relativ mai târziu.
Fiind o tehnică migăloasă care necesită timp îndelungat de elaborare pentru obiecte de dimensiuni mari, croșetarea a fost utilizată în mod special pentru dantele și podoabe.
În trecut firele pentru croşetare erau prelucrate manual din: lână, in, cânepă, sau bumbac. În prezent fire ca inul și cânepă sunt mai greu de procurat. În zilele noastre se folosesc foarte mult firele de lână, bumbac și acril. Există și în zilele noastre ateliere artizanale în care este prelucrată manual lână.
Dar despre fire și fibre va urma o informare viitoare în care povestim de la firele de lână până la cele de bambus, și de la bumbac la borangic.
În imagini o frântură dintr-o dantelă croșetată, un pled croșetat și o croșetă foarte veche însoțită de fire de bumbac.
Să nu uităm oițele care ne dau lâna frumoasă și călduroasă.
Sursă: wikipedia.org, moldovenii.md
Gabriela Bularca – Realizator Grupul Iubim Brasovul