Este cel mai îndrăgit model croșetat, cel mai popular model croșetat în întreagă lume. Istoria acestui model se pierde undeva în negura timpului. Surse spun că a pornit de la popoarele germanice pătrunzând pe tot continentul. Alte izvoare fac o asociere cu tehnica de împletire amerindiană a păturilor, astfel este posibil că acest model să pătrundă în europa dinspre americi.
Un lucru este cert, acest model în culori vesele și în combinații inedite se regăsește în zilele noastre în aproape toate țările lumii sub denumirea de pătratul bunicii.
În zona noastră, acest model este foarte întâlnit la sași în realizarea pernelor de decor și a pledurilor.
Sunt în acest moment peste 300 de modele în această tehnică de croșetat. Cel mai simplu este acela prin care se croșetează un pătrat, lucrând rând de rând în grupuri de câte trei piciorușe medii separate de câte un ochi de lanț astfel în funcție de numărul de rânduri se realizează mărimea patratelului.
Prin utilizarea de culori diferite pătratul bunicii devine vesel și se poate integra în orice cămin. Că utilizare, pătratul bunicii se poate folosi în confecționarea păturilor, pernelor, hainelor, esarfelor, vestelor, rochiilor, prin îmbinarea mai multor pătrate croșetate.
Se poate croșeta din toate texturile și din toate fibrele: bumbac, lână, acril, in, bambus, etc. Nu are limitări.
Acest model a intrat și în arta stradală prin decorarea copacilor, băncilor sau a fântânilor din marile orașe cu astfel de pătrate croșetate. În mai toate casele există o pătură croșetată în această tehnică îndrăgită deopotrivă de copii și de bunici.
Cu o croșeta și un fir puteți construi o lume colorată.
Surse foto: Pinterest VivianaCostanMoiseanu
Gabriela Bularca – Realizator Grupul Iubim Brasovul