Centrul Cultural Reduta și Castelul Bran vă invită la Expoziția LUMINĂ DIN LUMINĂ, Sărbătoarea Paștelui la românii din satele județului Brașov la CASTELUL BRAN in perioada 12 aprilie – 10 mai 2021.
Din punct de vedere calendaristic, Paştele ocupă locul central în cadrul întregului ciclu de sărbători creştine ale anului bisericesc. Acest moment înglobează în sine întreaga lumină harică şi bucurie sufletească trăită de fiecare credincios la marele praznic al Învierii Domnului. Acesta este momentul în care toţi creştinii ar trebui să poarte în minte şi în suflet cuvintele Mântuitorului: „Eu sunt Învierea şi Viaţa; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi”.
Expoziția Lumină din Lumină – Sărbătoarea Paștelui la românii din satele județului Brașov organizată în acest an de către Serviciul Cultură Tradițională din cadrul Centrului Cultural Reduta la Castelul Bran își propune să reconstituie toate momentele importante ale Săptămânii Patimilor, începând încă din duminica Floriilor și până în Noaptea Învierii, surprinzând cele două planuri existențiale – sacru și profan.
Săptămâna premergătoare sărbătorii Paștelui abundă în pregătiri, atât în planul material, cât și în cel spiritual. Obiectele din expoziție amintesc de toate aceste momente – începând de la pregătirea copturilor, atât a celor cotidiene, cât și a celor rituale, pregătirea ouălor de Paște înfrumusețate fie prin vopsire, fie prin încondeiere și până la primenirea hainelor pregătite pentru slujba din noaptea Învierii.
Astfel, în cadrul expoziţiei regăsim:
- obiecte folosite pentru pregătirea copturilor specifice şi încondeierea ouălor, costume de sărbătoare aparţinând Asociaţiei Vatra Hărmanului reprezentată de Adrian Micu,
- masa tradiţională de Paşte (pâine, prescuri, cozonac, lipiu, Paşti, vin roşu, ouă roşii) ce vor fi pregătite de Florin Bucuţea din Dăişoara,
- icoane pe sticlă care marchează principalele momente ale Săptămânii Patimilor (Duminica Floriilor, Cina cea de taină, Răstignirea, Învierea) pictate de Nicoleta Suciu de la Asociaţia Copiii Buni pentru Europa.
Exponatul ce ocupă locul central în expoziție este troița sculptată de domnul Adrian Micu. Ea este un simbol al ,,stâlpului cerului”, ce leagă lumea de jos cu lumea de sus, fiind totodată elementul care omogenizează cele două planuri ale expoziției.
,,La fel ca în fiecare an, încercăm să aducem la Castelul Bran, imagini din gospodăriile tradiționale din județul Brașov. Obiectele prezentate în Expoziția Lumină din Lumină se vor regăsi în camera care a fost pe vremuri dormitorul Reginei Maria. Ne bucurăm să putem arăta turiștilor din țară și din străinătate, în perioada 12 aprilie – 10 mai 2021, aspecte ale Sărbătorii Paștelui la românii din satele din județul Brașov și să o avem invitată pe tânăra solistă Mălina Boricean care va susţine un scurt program artistic de pricesne.
Ne dorim ca aceste imagini să ajungă și în mediul on-line la cât mai multe persoane. De aceea, vom filma vernisajul din data de 17 aprilie, de la ora 12.00 și îl vom difuza în Duminica Floriilor, 25 aprilie, la ora 13.00, pe canalul YouTube al Centrului Cultural Reduta’’, comunică Adrian Vălușescu, manager al Centrului Cultural Reduta.
Accesul la expoziţie se face în baza biletului de vizitare.
Colaboratori (expozanți): Adrian Micu – Muzeul ,,Vatra Hărmanului”, Nicoleta Suciu – Asociația ,,Copiii buni pentru Europa”, Florin Bucuțea – Dăișoara.