Cu ocazia Zilei Naționale a Portului Tradițional din România – sărbătorită anual în cea de-a doua duminică a lunii mai, Centrul Cultural Reduta în parteneriat cu Fundația Comunitară Țara Făgărașului și Muzeul de Pânze și Povești vă invită să vizitați Expoziția foto-documentară ACASĂ, LA ORIGINI – ȚARA FĂGĂRAȘULUI.
Expoziția itinerantă ,,Acasă, la origini” cu fotografii din etapa de documentare a portului tradițional din peste 20 de comunități din Țara Făgărașului, sosește la Brașov.
Expoziția este prilej de conectare și reconectare a comunițăților la identitatea culturală locală, indiferent că vorbim despre patrimoniul textil, spiritual, arhitectural sau gastronomic.
La vernisajul care va avea loc la Centrul Cultural Reduta în 14 mai, de la ora 16.00 vor fi prezenți reprezentanți ai tuturor comunităților participante, prilej cu care pot fi admirate, pe viu, costume autentice din Țara Făgărașului.
Expoziția este curatoriată de Alina Zară – Muzeul de Pânze și Povești și reflectă prima etapă de cercetare a portului din comunități ale Țării Făgărașului, cu detalii de specific, particularități și identitate locală.
,,Acasă, la origini” este un proiect inițiat de comunitatea La blouse roumaine în anul 2020, ce are în centrul său o amplă campanie de recuperare identitară a portului tradițional din România și din teritoriile locuite de români, așa cum este el purtat și păstrat în zilele noastre.
În Țara Făgărașului, proiectul a fost inițiat în parteneriat cu Fundația Comunitară Țara Făgărașului, cu sprijinul Muzeul de Pânze şi Poveşti, Asociatia ,,IIA Călătoare” și voluntari locali, cu scopul de a reconecta și dezvolta comunitățile prin ceea ce au mai valoros: zestrea culturală moștenită din străbuni.
*Sărbătorită în cea de-a doua duminică a lunii mai, respectiv la 14 mai 2023, Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România a fost instituită prin Legea 102/2015.
Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a fost adoptată de Camera Deputaților, for decizional, la 22 aprilie 2015, Legea 102/2015 fiind publicată în Monitorul Oficial din 13 mai 2015. Potrivit actului normativ, marcarea acestei zile are rolul de a promova portul popular românesc, de a „evidenţia valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiţionale specifice fiecărei zone”.