La poalele munților, în Zărnești, acolo unde ai senzația că muntele îți intră în casă când deschizi geamul, s-a derulat un proiect minunat “Micul Antreprenor”. Dar ce este mai minunat la acest proiect urmează abia acum. A fost inițiat de un tânăr care de foarte curând a terminat liceul în care s-a derulat acest proiect. Numele lui este Norbert Cățoiu, notați acest nume pentru că veți mai auzi cu siguranță de el. Este doar la început de drum în implementarea ideilor pe care le are.
Cu mare bucurie am acceptat să fiu instructor în acest proiect, din multe motive, dar cel mai important motiv a fost entuziasmul lui, entuziasmcare m-a fermecat pe loc, un alt motiv este proiectul în sine.
Ideea principală a acestui proiect este legătura între generații, crearea unei punți între bunici și copii, între generația care are multă experiență acumulată și cei care acum sunt că niște bureți și absorb cât mai multe cunoștințe. ȘI ce este mai important, acest proiect a dat aripi unor tineri, și-au descoperit noi aptitudini: fotografie, filmare, reportaje, interviuri, voluntariat, toate acestea pe lângă tricotatul pe care l-au deprins destul de ușor. Profesorii liceului Teoretic „Mitropolit Ioan Mețianu” Zărnești, liceu care ne-a fost gazdă a proiectului, au fost deosebit de implicați și au venit în sprijinul nostru, încurajând astfel elevii în acest demers.
Deși poate suna paradoxal , proiectele în care se fac lucruri mari sunt adeseori, proiectele mici. Întărind consacrata expresie a “esențelor tari în sticluțe mici”, proiectului “Micul Antreprenor” i se potrivește această etichetă. Proiectul despre care vorbesc s-a derulat într-o comunitate cu bogate tradiții culturale, aflată într-un mic orășel de la poalele Munților Piatra Craiului, Zărnești.
Proiectul s-a născut de la o dorința aparte, aceea de a construi comunitatea perfecta, asa ca am creat contextul care a reunit într-o serie de activitati comune copii, tineri și vârstnici dornici să interactioneze și să învețe unii de la alți.
Motto-ul, sugestiv, concentrează în câteva cuvinte ceea ce am făcut cel mai intens în cele 12 luni de activități „HAI să dăm viața unui ghem de ață!”
Am descoperit oameni incredibili de-a lungul întregului proces, începând de la copii, tineri, vârstnici și până la instructori, părinți, finanțatori, sponsori și cetățeni, asta ne-a oferit puterea sa continuam implementarea în plina pandemie globală (Covid-19) a primului nostru proiect cofinanțat de către Corpul European de Solidaritate al Uniunii Europene.
O vorba spune „Cu o floare nu se face primăvara.”, și cam asa și e, de aceea ne-am conturat o strategie prin care să “dăm viață” câtor mai multe proiecte, activități și contexte ce au ca scop conectarea generațiilor.
Un lucru e cert: avem un scop comun, pe care beneficiarii proiectului l-au adoptat și susținut intens, cu mult entuziasm și cu tot atât de multă energie! Scopul e de a consolida relațiile din cadrul unei comunități, de a întări legăturile existe între membrii ei, de a-i promova tradițiile și zestrea culturală, într-un cuvânt o comunitate mai unită! Sunt cuvintele lui Norbert Cățoiu despre acest proiect.
Dintre cei prezenți toți copiii au avut curiozitatea să încerce să tricoteze, mulți dintre ei nici nu știau ce sunt andrelele, nu știau de unde vine firul de lână, nu și-au pus aceste întrebări pentru că hainele lor soseau prin intermediul părinților direct din magazine la ei în dulap.
Acum au aflat că dacă învață să tricoteze, își pot lucra singuri veste, pulovere, căciuli, bentițe.
n minutele libere din proiect au avut curiozitatea să încerce și crosetatul, desigur i-am atras prin tehnici pe care le aplic de foarte mulți ani. Astfel, foarte mulți au și croșetat.
Mereu spun, cu așa tineri avem asigurat viitorul.
Cel mai mic participant avea doar 6 ani, iar cei mai mari deja clasele terminale de liceu.
Este o lume frumoasă, în care am avut și doamne voluntare care au ajutat copiii să tricoteze, și trebuie să fim sinceri, cu respectarea normelor sanitare impuse de pandemie, asta nu ne-a împiedicat să comunicăm, să ne cunoaștem, să aflăm pasiunile și bucuriile ce ne colorează viață, pe lângă ghemele colorate ce ne însoțeau la fiecare întâlnire.
Continuarea AICI