Asiguratorii si sindicatele ingrijorati de interventia Guvernului in pretul RCA
Patronatul Industriei Asigurarilor din Romania (PIAR) si Federatia Sindicatelor din Asigurari si Banci (FSAB), in calitate de parteneri sociali, isi exprima ingrijorarea pentru consecintele economice ce vor fi generate prin adoptarea unei masuri riscante ca plafonarea sau inghetarea tarifelor in domeniul asigurarilor, o industrie strategica pentru sustenabilitatea economica si sociala a tarii. Cele doua entitati solicita respectarea parghiilor legale, realizarea unor studii de impact inainte de adoptarea unor acte normative referitoare la legislatia RCA si realizarea de consultari cu partenerii de dialog social pentru identificarea de solutii in spiritul sustenabilitatii pe termen lung.
Atat PIAR, cat si FSAB, avand un rol bine definit in gestionarea problematicii socio-economice, poarta impreuna responsabilitatea de a contribui la crearea si consolidarea unui mediu de lucru sigur, stabil, corect si armonios pentru toti cei aproximativ 9000 de angajati. In contextul in care industria asigurarilor se implica activ in dezvoltarea de produse si servicii de calitate pentru consumatori, generand locuri de munca prospere, stabilitatea acesteia este extrem de importanta pentru buna sa functionare. Garantia unui mediu de lucru adecvat le permite companiilor si salariatilor sa prospere, genereaza o mai buna cooperare si conduce la cresterea satisfactiei lor si a clientilor.
Astfel, industria depune mari eforturi ca sa atraga tineri, intr-un domeniu hiper-reglementat si, in aparenta, neatractiv si provocator. Pentru a investi si progresa, pentru a sustine planuri de business pe termen lung, pentru a sustine salariatii in mod real in planurile lor de viata si clientii in gestionarea adecvata a riscurilor intr-o lume volatila, intr-o permanenta schimbare, este nevoie de predictibilitate. Cadrul normativ care reglementeaza viata companiilor, atat din punct de vedere al afacerilor, cat si din punct de vedere al sustinerii salariatilor, in primul rand in beneficiul si pentru protectia consumatorilor este imperios necesar sa fie unul stabil, cu reglementari clare si favorabile tuturor partilor implicate.
Pentru ca o piata sa fie capabila sa satisfaca nevoile tuturor la un nivel optim si corect, este in primul rand necesar ca decidentii politici sa constientizeze functionarea pietei respective, luand in calcul toate elementele care o pot sustine sau care o pot destabiliza. Este nevoie deci de dialog inaintea oricarei decizii care poate avea un impact major pentru toti actorii din piata si clientii pe care ii deservesc.
In ciuda provocarilor si a unui context economic extrem de dificil si instabil, atat PIAR, cat si FSAB considera ca industria a depus eforturi reale pentru a depasi obstacolele si a mentine salariatii motivati, pentru a genera plus valoare pentru clienti si pentru a-i proteja pe cei prejudiciati in accidente de autovehicule. Eforturile celor doua entitati sunt unele sustinute si pun in slujba oamenilor dialogul social, pentru o dezvoltare sustenabila, in conditiile in care multe dintre actiunile concretizate impreuna sunt unice la nivel european: incheierea unui acord privind munca de la distanta, semnarea unor declaratii de principii referitoare la sustenabilitate, diversitate, non-discriminarea, incluziunea si egalitatea de sanse la locul de munca.
Eforturile nu sunt insa suficiente fara o intelegere din partea autoritatilor a pietei asigurarilor, in special cea a pietei RCA si a consecintelor grave ale dumping-ului practicat constant in ultimii 10 ani, care au condus la falimente majore, ale caror costuri sunt suportate intr-un final de asiguratorii RCA ramasi in piata, in special prin plata de contributii majorate la FGA si BAAR.
PIAR si FSAB sustin necesitatea unor masuri care sa contribuie la o mai buna reglare a pietei, insa reitereaza importanta implementarii unor solutii care sa nu conduca la situatia in care asiguratorii sa renunte la vanzarea de asigurari RCA, sa ajunga la disponibilizari masive de personal sau, si mai grav, la noi falimente, ca urmare a obligarii companiilor la practicarea unor tarife prin care nu pot fi acoperite costurile.
In aceste conditii, pentru ratiunile expuse mai sus, PIAR si FSAB solicita de urgenta o dezbatere cu toti factorii responsabili la nivel guvernamental si al pietei asigurarilor, in vederea identificarii celor mai bune solutii in scopul generarii de stabilitate, incredere si siguranta, cu beneficii pe termen lung pentru toate partile implicate si pentru intreaga societate.
Articol preluat din 1asig. ro