De câțiva ani vizitez Oradea, un oraș frumos, întins, cu clădiri vechi, ce ascund mistere, cu parcuri întinse pline de verdeață, cu clima blândă, și cu serile în care soarele se vede până la asfințit, cald, blând și auriu, reflectat în luciul Crișului.

Toamnă de toamnă revin și mă bucur de frumusețea acestor locuri.
Am convingerea că omul sfințește locul și fiecare loc își are omul lui de suflet.
Dragostea de lucru manual, de tradiții, de obiceiuri, și de dorința de a duce mai departe ceea ce știu mă apropie mereu de oameni cu aceleași idealuri. Există un magnetism care ne aduce pe toți laolaltă ca într-o mare familie.
Oameni talentați apar mereu în drumul meu, fie el online sau fizic.
Azi doresc să vă prezint un astfel de om.
Numele ei este Ida Pazman, meșteșugar cu vechime, țesătoare, dar nu numai. Am vizitat-o în Oradea la cetate în atelierul ei de țesut, un atelier deschis tuturor celor care doresc să îi treacă pragul.

De cum te apropii realizezi că intri într-o altă lume, o lume de poveste, o lume cu fire colorate de lână, cu covoare pe pereți, cu gheme pe masă și cu conuri de fire pregătite pentru a fi țesute.
De la intrare se aude zgomotul cald al războiului de țesut, m-am oprit pentru o clipă în prag să admir acea lume de poveste în care protagonistă este Ida.
Am stat de vorba, având atât de multe lucruri în comun și cunoscând atât de mulți oameni talentați deopotrivă.

Mi-a povetit că pasiunea ei pentru țesut a pornit în urmă cu 25 de ani, la Scoala Populară de Artă, unde timp de 3 ani a studiat țesutul. A ales, ca mai toți meșterii, să dea mai departe ceea ce știe, făcând demonstrații de lucru pentru doritori, cursuri de țesut și șezători pentru iubitorii de lucru manual.
O ascult în timp ce țese, un model colorat se construiește sub ochii mei.
Depre țesut Ida spune simplu „A fost dragoste la prima vedere. Pur şi simplu am ştiut că vreau să ţes„
Își și toarce singură majoritatea lânii pe care o folosește, o vopsește deasemenea.

Motivele pe care le foloseşte sunt cele specifice Bihorului, româneşti şi ungureşti deopotrivă, pe care le-a învăţat studiindu-le cu atenţie în colecţiile Muzeului Ţării Crişurilor.
Cu simplitate și modestie povestește despre meșterii pe care i-a întâlnit în acești ani, iar pe perete are așezată o poză cu un grup din care recunosc o mulțime de meșteșugari talentați.
Atelierul ei este ca o poveste din care cei mici pot învăța ce înseamnă dragostea de fire, de țesut si de culoare.
Vă invit să o cunoașteți pe Ida Pazman și să îi vizitați atelierul de țesut din Cetatea Oradei.
Sursa foto: Fb. Ida Pazman