La 25 octombrie este marcată, anual, Ziua europeană a justiţiei civile, destinată tuturor cetăţenilor europeni care activează în domeniul justiţiei.
Marcarea evenimentului este o iniţiativă comună a Consiliului Europei şi a Comisiei Europene, informează site-ul www.coe.int.
Pe saitul European la Romania este dedicat implementării EDUCAȚIE JURIDICE in Romania!!
Marcarea acestei zile îşi propune să aducă justiţia mai aproape de cetăţeni, să îi informeze pe aceştia cu privire la drepturile lor şi să promoveze activitatea Consiliului Europei şi a Comisiei Europene în domeniul justiţiei, prin simularea procedurilor şi a sesiunilor de informare, potrivit site-ului Consiliului Europei.
Principiile directoare privind medierea în materie civilă stabilesc cadrul general în care se recomandă desfăşurarea acestei activităţi.
Astfel, în ce priveşte organizarea medierii, Recomandarea arată că Statele sunt libere de a crea şi organiza medierea în materie civilă în maniera cea mai potrivită, care poate fi apanajul sectorului public sau a celui privat.
Medierea poate să aibă loc în cadrul procedurii judiciare sau în afara acesteia. Recomandarea precizează că medierea este utilă mai ales atunci când procedura judiciară nu e convenabilă părţilor, mai ales datorită costurilor implicate sau a naturii sale formale, ori din cauza necesităţii de a menţine dialogul sau relaţiile între părţi.Utilizarea medierii nu trebuie să limiteze însă accesul la justiţie, „fiindcă aceasta constituie ultima garanţie a protecţiei drepturilor părţilor”.
Reglementarea pe care o dau Statele medierii trebuie să asigure „un echilibru între nevoile şi efectele duratei procedurii necesare pentru a se adresa justiţiei şi promovarea procedurilor de mediere rapide şi uşor accesibile”, astfel încât să se evite întârzierile inutile şi recurgerea la mediere ca o tactică de întârziere.
Cu privire la organizarea medierii, Recomandarea mai arată că Statele ar trebui să ţină cont de oportunitatea de a crea şi de a propune medierea gratuită în tot sau în parte ori de a prevedea asistenţă judiciară pentru mediere, mai ales dacă interesele uneia dintre părţi necesită o protecţie particulară.
Atunci când medierea presupune cheltuieli, acestea din urmă ar trebui să fie rezonabile în raport cu importanţa problemei în cauză şi să ţină cont de volumul de muncă depus de mediator.Una dintre raţiunile care au stat la baza organizării unei astfel de zile a fost aceea că dreptul civil, de exemplu, este omniprezent în vieţile cetăţenilor – la muncă, în relaţiile de căsătorie şi de familie, în achiziţionarea de bunuri şi servicii etc.
Un alt motiv pentru care se marchează această zi este acela că, în general, cetăţenii europeni sunt informaţi în mod inadecvat asupra drepturilor lor şi asupra modului în care funcţionează justiţia civilă – de exemplu, dreptul civil nu apare în general în programele didactice ale şcolilor, adaugă sursa citată.
De ziua europeană a justiţiei, ar trebui organizate evenimente în întreaga Europă pentru a aduce justiţia mai aproape de cetăţeni şi pentru a permite „utilizatorilor justiţiei” să înţeleagă mai bine modul în care funcţionează justiţia şi, prin urmare, să îmbunătăţească, dacă este necesar, accesul lor la justiţie, potrivit site-ului organizatorilor.Ziua europeană a justiţiei este sărbătorită începând cu anul 2003, la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a Comisiei Europene şi este dedicată atât cetăţenilor cât şi studenţilor şi persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul justiţiei.În 2021 cu ocazia
Zilei justiţiei civile, s-a organizat, la Oslo (Norvegia), ceremonia de decernare a premiului european „Balanţa de cristal”, lansat în 2005, pentru practicile din justiţie.
Concursul a fost deschis tribunalelor, procuraturii, penitenciarelor, organizaţiilor non-guvernamentale sau altor instituţii cu activităţi în domeniul justiţiei din ţările membre ale Uniunii Europene sau ale Consiliului Europei. Premiul a fost câştigat de Curtea Supremă din Slovenia, în cadrul ceremoniei din 25 octombrie 2019, de la Oslo, când juriul a ales una dintre cele patru iniţiative rămase în cursa finală: Luxemburg şi Belgia (iniţiativă comună), Spania, Olanda şi Slovenia.Şi în România, în 2021, instanţele din toată ţara au organizat evenimente dedicate marcării acestei zile cu respectarea masurilor pandemice.