Odată cu apariția noilor reglementări legislative prevăzute în OUG nr. 36/ 06.05.2021 privind utilizarea semnăturii electronice avansate sau semnăturii electronice calificate însoțite de marca temporală și sigiliul electronic calificat al angajatorului în domeniul relațiilor de muncă (H.R.) și activităţii de securitate şi sănătate în muncă (S.S.M.).
Platforma SSM.ro își propune să aducă în atenția autorităţilor, angajatorilor, specialiștilor S.S.M. si H.R. modul de interpretare și solutii practice de aplicare a acestor reglementări organizând webinarul “DIGITALIZAREA RELAŢIILOR DE MUNCĂ ŞI ACTIVITĂȚII DE SECURITATE ȘI SĂNĂTATE ÎN MUNCĂ, în contextul noilor reglementări legislative ”, prin organizarea în data de 18.05.2021, ora 10.00, a Webinarului Național de Securitate și Sănătate în Muncă ’’DIGITALIZAREA RELAȚIILOR DE MUNCĂ ȘI A ACTIVITĂȚII DE SECURITATE ȘI SĂNĂTATE ÎN MUNCĂ, în contextul noilor reglementări legislative’’, organizat de platforma SSM.ro.
Accesul la webinar este gratuit și are loc pe platforma informatică SSM.ro; pentru înscrierea și participarea la eveniment se accesează linkul: https://www.ssm.ro/seminar/18-mai-2021
Trecutul a fost scris pe hârtie.
Prezentul îl scriem împreună, digital! SSM.ro
“DOSARUL DIGITAL” înlocuiește “DOSARUL CU ȘINĂ” în domeniul securității și sănătății în muncă si a relatiilor de munca odata cu aparitia cadrului legal conferit de OUG nr 36 din 06.05.2021
Da, putem spune de acum adio sintagmei “pix cu pastă sau stilou” consacrate de mai bine de 50 de ani din normele care au reglementat securitatea si sanatatea in munca ( protectia muncii ) in Romania , declara C.E.O primei platforme de gestionare digitala a activitatii de Securitate si Sanitate in Munca / Relatiilor de munca / Prevenirea si Stingerea Incendiilor – SSM.ro – Petrica Muresan
Petrica Muresan – C.E.O platforma SSM.ro
Utilizând aplicația SSM.RO de pe un laptop, o tabletă sau un smartphone, se pot economisi tone de hârtie , sume importante de bani si nu in ultimul rand TIMP.
Odata cu aparitia noilor reglementări legislative în domeniul relațiilor de muncă (H.R) și activităţii de securitate şi sănătate în muncă (S.S.M.) prevăzute în O.U.G. 36/06.05.2021 privind utilizarea semnăturii electronice avansate sau semnăturii electronice calificate însoțite de marca temporală și sigiliul electronic calificat al angajatorului , profesioniștii care activează în domeniul securității și sănătății în muncă, dar și angajatorii și salariații acestora, au o alternativă electronică la “dosarul cu șină”/ instruirea “la sală”/ “semnarea documentelor cu pix și pastă“. Aceștia au la dispoziție aplicația SSM.RO, care permite încărcarea documentației necesare alcătuirii dosarului pentru activitatea de ssm, cât și realizarea tuturor tipurilor de instruire prevăzute de lege, având acces la informațiile introduse în aplicație în condiții de stocare de maximă siguranță a datelor.
Sub presiunea pandemiei am învățat și ne-am adaptat să utilizăm mai des tehnologia digitală în viața de zi cu zi. Cu atât mai mult, în activitatea profesională este necesară adaptarea la nou, integrarea în lumea “dosarului digital” fiind absolut necesară.
Toți trebuie să fim conștienți de rolul digitalizării în domeniul activității de securitate și sănătate în muncă si a relatiilor de munca și totodată sa fim deschiși către această nouă provocare……..DIGITALIZAREA.
Ne bucurăm că putem experimenta și implementa o aplicație digitală menită să ușureze munca și să economisească timp și resurse materiale atât inspectorilor ssm / hr și angajatorilor, cât și lucrătorilor deopotrivă, fiind un instrument care poate deveni indispensabil profesioniștilor din acest domeniu. Aplicatia SSM.RO permite desfășurarea activității de securitate și sănătate în muncă si a relatiilor de munca, de oriunde și oricând, permitând un acces rapid și securizat la datele încărcate în platformă, eficiență, rapiditate, productivitate și o reducere considerabilă a costurilor.
Platforma digitală SSM.RO oferă specialiștilor din domeniu SSM/HR posibilitatea de a utiliza un instrument modern în munca lor prin economisirea de resurse materiale și timp, cu efect pozitiv în calitatea serviciilor prestate conferind șansa si totodata oportunitatea de a se organiza eficient, ușor și practic activitatea de SSM. Instruirile și evaluările angajaților se realizează de la distanță, deasemenea și testările periodice, prin chestionare online. Interacțiunea cu instituțiile publice nu este doar mai rapidă și eficientă, ci și mai practică și transparentă.
”Dosarul digital” poate înlocui cu succes “dosarul cu șină” pentru activitatea de securitate și sănătate în muncă si a relatiilor de munca pentru că:
Platforma SSM.RO permite emiterea, comunicarea şi semnarea oricărui document în format electronic, tinand cont de reglementarile legale prevăzute în O.U.G. 36/06.05.2021 privind utilizarea semnăturii electronice avansate sau semnăturii electronice calificate însoțite de marca temporală și sigiliul electronic calificat al angajatorului .
În condiţiile pandemice actuale, cea mai importantă componentă a platformei informatice ”SSM.RO” o reprezinta posibilitatea de a genera şi de a trimite prin intermediul sms / email, orice tip de instruire prevazuta de legislaţia securitaţii si sănătăţii în muncă, materiale informative legate de normele de conduită şi măsurile pe care fiecare persoană trebuie să le aibă în vedere pentru prevenirea răspândirii virusului COVID – 19 (materialele transmise pot avea format pdf, audio, video, pps). De asemenea, prin intermediul platformei ssm.ro, angajatorii pot transmite instrucţiuni de lucru, proceduri operaţionale, soluţii tehnice, contracte şi orice alte documente care servesc la desfaşurarea activităţii în deplină concordanţă cu normele privind securitatea şi sănătatea în muncă.
Un alt aspect foarte important legat de folosirea mediului online, în special în procesul de instruire la distanţă a lucrătorilor, îl reprezintă posibilitatea de a semna electronic documentele întocmite şi transmise lucrătorilor acestora în format electronic. În acest fel, orice document întocmit, transmis şi semnat în format electronic respectă cerinţele impuse de legislaţia în vigoare pentru ca acestea să produca efectele juridice impuse de Legea 319/ 2006, H.G. 1425/ 2006 cât şi a celorlalte acte normative în vigoare, prin care sunt stabilite norme referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă, cu precizarea că certificatele pentru semnatura electronică la distanţă utilizate de platforma ”SSM.RO” sunt emise de către un furnizor român calificat de semnatura electronică la distanţă.
Numărul mare de solicitări venit din partea companiilor care intenţionează să utilizeze munca la domiciliu, telemunca sau orice alte tipuri de munca reglementate prin lege şi care doresc să utilizeze mediul online pentru asigurarea îndeplinirii obligaţiilor privind securitatea şi sănătatea în muncă.
Posibilitatea ca toate documentele din domeniul securitatii şi sănătăţii în muncă/ a relaţiilor de muncă, să fie puse la dispoziţia inspectorilor de muncă prin intermediul platformei ”SSM.RO”, verificarea documentelor necesare efectuării controalelor iniţiate de inspectorii de muncă urmând să se faca online. Utilizatorii (companiile) platformei ”SSM.RO” pot permite accesul autorizat al inspectorilor de munca în cadrul platformei, în secţiunea dedicată controlului documentelor, unde sunt stocate toate documentele oficiale ale companiei utilizatoare care poartă semnatura electronica în conformitate cu prevederile Regulamentului U.E. nr. 910/ 2014.
Raportat la masurile de siguranţă impuse la nivel naţional în acest moment, se poate asigura posibilitatea ca inspectorii de muncă să utilizeze mediul on line în condiţii legale, fără a exista necesitatea de a interacţiona fizic cu angajatorul în vederea punerii la dispoziţie a documentelor necesare efectuării controlului şi fără a exista posibilitatea transmiterii virusului COVID-19 prin intermediul acestor documente.
Astfel, angajatorii vor avea posibilitatea de a utiliza platforma ”SSM.RO”, ca mijloc de punere în practică a normelor legale cuprinse în legislaţia în vigoare, atât în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cât şi în domeniul relaţiilor de muncă, “dosarul cu șină” putând fi înlocuit cu succes de ”dosarul digital”.
Agenda evenimentului
Agenda evenimentului
9:50 – 10:00
Accesul participanților în platforma online SSM.ro
10:00 – 10:15
Deschiderea evenimentului
• Prezentarea invitaților
• Introducere privind evenimentul
Petrică Mureșan , CEO – SSM.ro, Asociația Română pentru Securitate și Sănătate în Muncă
10:15 – 11:00
Sesiunea I – Cuvânt de deschidere
• Dantes Nicolae BRATU, Inspector General de Stat, Inspecția Muncii, Președinte al Rețelei Naționale a Punctului Focal EU OSHA – România
• Monica ANDREI, Digital Transformation Manager (Senior Consultant la Comisia Europeană, IT)
• Ioana – Georgiana NICOLESCU, Manager al Punctului Focal EU OSHA România
11:00 – 14:30
Sesiunea a II -a – Prezentări
• Digitalizarea şi modificările aduse la Legea 53/2003 prin O.U.G. 36/06.05.2021
Andreea TUDORIE, Director, Direcţia Control Muncă Nedeclarată, Contracte Colective de Muncă şi Monitorizare Relaţii de Muncă – Inspecția Muncii
• Digitalizarea şi modificările aduse la Legea 319/2006 prin O.U.G. 36/06.05.2021
Ionuţ BARBU, Director, Direcţia Control Securitate și Sănătate în Muncă – Inspecția Muncii
• Digitalizarea activității de Securitate și Sănătate în Muncă prin implementarea semnăturii electronice conform O.U.G. 36/06.05.2021 (soluţii practice)
Petrică MUREȘAN, CEO – SSM.ro (prima platformă digitală de gestionare a activității de Securitate și Sănătate în Muncă din România care utilizează semnătura electronică avansată / calificată)
• Digitalizarea relaţiilor de muncă în sensul utilizarii semnăturii electronice avansate / calificate
Corneliu BENȚE, Președinte – Uniunea Națională a Experților în Legislația Muncii (UNELM)
• Prevederile legale privind semnatura electronică avansată / calificată
Adrian FLOAREA, Director General – certSIGN
• Digitalizarea instruirii – instrument util pentru angajatori şi lucrători
Adrian ISPĂȘOIU, Președinte – Asociația Română pentru Securitate și Sănătate în Muncă (ARSSM)
• Dosarul medical si fişa de aptitudini a angajatului acum în format digital şi semnata electronic
Doru TICĂ, Director regional – Divizia Corporate Business · Regina Maria
• Obligațiile operatorilor privind protecția datelor personale (GDPR) odată cu introducerea digitalizării în relaţiile de muncă şi a activității de securitate și sănătate în muncă
Marius DUMITRESCU, Preşedinte – Asociația Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor (ASCPD)
Daniela CIREAȘĂ, Vicepreşedinte – Asociația Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor (ASCPD)
• Soluţie de transformare digitală integrată pentru companie (DTTB – Digital Transformation Tool-Box)
Braun WERNER, CEO – grup CADITEC
14:30 – 15:00