Marți, 22 noiembrie 2022, la Hotel ARO Palace Brașov, Asociatia de Servicii Sociale SCUT a organizat în cadrul proiectului Equilibrium, Masa Rotundă cu tema Sănătatea Mintală.
La evenimentul organizat cu acest prilej, au participat reprezentanții Ong-ului, partenerii de lucru precum, cadrele didactice, reprezentantii instituțiilor publice și tinerii beneficiari ai acestui proiect, cofinanțat de Primăria Municipiului Brașov.


Dezbaterea a fost moderată de Alexandra Grancea, specialist în Comunicare și Relații Publice și a fost deschisă de coordonatorul de proiecte al asociației, Mariana Busuioc, care a făcut un scurt istoric al activității asociației și al proiectelor implementate de echipa de lucru.
Referitor la proiectul Equilibrium, proiect de sănătate mintală, dialogul a fost unul constructiv, cu perspective ale sănătății mintale, în contextul unei comunități afectate de stresul cotidian postpandemic, prezentate de către invitații din panelul speakerilor (formator – Roxana-Ioana Hosu, medic psihiatru Raluca Soanca, psiholog Gabriela Alexandra Caras, Specialist în comunicare Grancea Alexandra, coordonator de proiect Mirela Dezsö și coordonatorul de proiecte din cadrul asociației- Mariana Busuioc, alături de cadrele didactice și tinerii aflați în sală.
În cadrul Mesei Rotunde s-a discutat despre funcționarea serviciilor de sănătate mintală în sistemul contextului actual și modul în care organizațiile se pot implica în această zonă, scopul fiind acela de a face primii pași în crearea unor parteneriate ale profesioniștilor în domeniul sănătății mintale, care să contribuie la realizarea obiectivelor proiectului.
Proiectul EQUILIBRIUM a inclus, pe de-o parte, activități de sensibilizare axate pe valoarea adăugată în politica de bună practică în domeniu, iar pe de alta, acțiuni ce promovează sinergii în domeniul sănătății mintale, fiind implementat în perioada 01.10.2022 -31.11.2022.
S-a punctat importanța păstrării sănătății mintale la orice vârstă și rolul primordial pe care îl au specialiștii în promovarea unei stări bune de sănătate în rândul populației, fiind o dezbatere între elevii si studentii prezenți în sală, parteneri, reprezentanti ai scolilor și ai institutiilor publice din Brasov.
A fost un dialog care a impresionat prin implicare si exprimarea opiniilor, mai mult, o dezbatere ce a generat idei si propuneri de care se va tine cont. De asemnea, s-a ăncurajat dezvoltarea de noi parteneriate și proiecte care sa vina in sprijinul tinerilor. Totul a fost natural, cu oameni care au empatizat total cu acest subiect.
Tineriii au fost interesați de continuitate și chiar dornici să facă parte din programe de voluntariat.
A fost o provocare, cu atât mai mult cu cât în sala au fost prezente cadre didactice și autorități locale. După implicarea în activitățile propuse de către SCUT în cadrul proiectului Equilibrium, tinerii au venit cu multe idei în ceea ce privește sănătatea mintală. În urma a ceea ce s-a întamplat în acest dialog, este necesar să se canalizeze energiile celor ce militează pentru acest lucru, continuitatea fiind șansa reală ca lucrurile să se așeze pe un trend în ascensiune în ceea ce înseamnă prevenția și intervenția în terapiile de recuperare pe sănătate mintală.
Perioada de implemetare de două luni, timp scurt, dar eficient, a scos la suprafață o nevoie acută a comunității de a se bucura de starea de bine.
Există deschidere către comunitate și la solicitarea cadrelor didactice se va continua activități la clasă.
Equilibrium reprezintă un proiect pilot în ideea de lucru în sănătate mintală. S-a descoperit o nevoie reală, s-a demonstrat care este impactul și cum s-a schimbat percepția tinerilor ce au făcut parte din proiect.
Equilibrium dezvolta încrederea în sine, te învață acceptarea și trăirea, fiind primul pas spre dezvoltarea unei sănătăți mintale la nivelul comunității.
În cadrul discuțiilor, tinerii și-au exprimat intersul ca proiectul să fie un suport real și chiar să ajungă la părinți si profesori. S-a remarcat sinergia dar și dorința de apartenența la un grup de confort și suport comunitar.
Au fost făcute propuneri, au fost adresate întrebări reprezentanților ănstituțiilorpublice și cadrelor didactice și s-au primit răspunsuri.
Concluzia este certă. Nevoia există și este de dorit să se înceapă chiar mai devreme, din școala generală, cu adresabilitate către comunitate, de la cel mai mic, la cel mai mare. Este nevoie să ne înțelegem, să comunicăm asertiv și să mărim gradul de toleranță, înțelegere și iubire față de ceilalti.
Ca ultimă activitate prinsă în proiect, Masa Rotundă, a fost o acțiune a confirmarilor și a rezultatelor, în directă legătură cu obiectivul proiectului ce vorbește tuturor de la sine… Equilibrium.
Organizatorii și-au exprimat de asemenea, recunoștința și aprecierea față de toți cei care au luat parte și s-au implicat în acest proiect, vibrațiile proiectului având ecouri clare în comunitate prin cei peste 100 de copii și tineri ce au participat activ la implementare, dar și prin cadrele didactice care și-au manifestat interesul și dorința de a continua asemenea activități.
Proiectul a fost finanțat de Primăria Municipiului Brașov.