De ceva vreme, maternitatea de stat din Brasov se afla pe lista de preferinte ale gravidelor, atunci cand aleg unde sa nasca. Si nu sunt deloc putine. Si nu sunt doar din Brasov. Vorbim despre judetele limitrofe si chiar despre femei care vin din afara tarii. Este un aspect ce nu poate trece neobservat. S-a dus vestea ca se poate sa nasti la stat, in Romania, in aceleasi conditii ca in vest. Statistica si indicatorii arata acest fapt. Mai mult, vine la pachet recunoasterea profesionalismului medicilor de aici, care fac tot posibilul ca ideea de maternitate de stat sa schimbe paradigma si sa transmita acea stare de siguranta, de profesionalism si de confort.
Transformarile prin care a trecut maternitatea sunt majore si urmeaza si altele. Corpul reabilitat a schimbat deja fata spitalului si chiar daca unitatea este in santier, spitalul functioneaza absolut normal. In blocul operator exista o prioritizare, programarile ajuta la fluidizarea circuitului iar urgentele au intotdeauna prioritate. Nu exista impedimente. Sectia de neonatologie, sectia de lauzie, sectia de obstretica ginecologie au fost restranse pe perioada constructiilor lucrarilor, insa circuitul medical nu a suferit modificari, asigurandu-se in continuare o functionalitae normala ce permite inclusiv ofertarea rezervelor.
Mamicile si bebelusii au la maternitatea de stat din Brasov asigurarea si regimul unui Centru Regional. De la medici primari si medici specialisti ce asigura in permanenta nevoile din sarcina si neonatologie, pana la dotari cu aparatura de performanta, curatenie si masa, nu mai este nicio diferentiere intre stat si privat.
Schimbarile prin care a trecut si inca trece maternitatea nu sunt doar in planul constructiilor, ci inclusiv in planul resurselor umane. „Atitudina personalului s-a schimbat. Mediul civilizat in care oamenii isi fac treaba ii determina sa vina cu placere la munca. Schimba automat comportamentele si implicit, atitudinea fiecaruia. Omul sfinteste locul. Poti sa ai orice aparatura, daca nu ai oamenii cu care sa lucrezi, si fiecare sa stie ce are de facut si sa stie cand sa intervina, nu faci nimic. Sunt mandru de ei!” – declara intr-un interviu managerul spitalului, doctorul Mircea Preda.
Pacientele au remarcat schimbarea. Recenziile pe retelele de socializare sunt din ce in ce mai elocvente in acest sens. Cele care au mai trecut prin nasteri, spun ca este similar cu un spital din Germania, din Italia sau Spania.

Un aspect important ce aduce un plus pentru confortul emotional al mamicilor este acela ca acum si la maternitatea de stat exista posibilitatea ca tatii sa asiste la nastere. Dupa perioada pandemica, este permis accesul pentru parinti la bebelusii din terapie, in conditii de normalitate, printr-un triaj corespunzator. De mentionat ca, inclusiv in perioada pandemica, se puteau efectua aceste vizite insa doar dupa testarea Antigen rapid, obligatorie in perioada in care se inregistrau cazuri Covid 19.
Maternitatea braşoveană este una dintre instituţiile medicale care au beneficiat de un număr însemnat de investiţii, realizate pe toate planurile, atât în ceea ce priveşte infrastructura de clădiri de care dispune, cât şi în modernizarea şi dotarea cu cele mai noi şi performante echipamente medicale. Este primul spital din Brasov refacut integral, la standarde europene, calitatea actului medical prestat fiind la cel mai înalt nivel.
Spitalul se bucura de sprijinul Consiliului Judetean, sprijin ce este vital in realizarea si implementarea acestor transformari. Mai mult, Presedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea, afirma in cadrul unei declaratii ca Maternitatea Braşov este o unitate care se află permanent în atenţia Consiliului Judetean, fiind un spital de o importanta majora nu doar pentru Brasov, ci si pentru judetele limitrofe.
Si dupa toate aceste lucruri impartasite cu si catre dumneavoastra, tot ce ramane si conteaza cu adevarat este acel moment unic…nasterea. Minunea care devine cea mai puternica amintire in mintea unei mame si in care se vor regasi toti cei care au fost prezenti acolo…