Cum ne motivam la inceput de an?
La final de an, ne propunem cu entuziasm o “lista” cu obiective si planuri pentru anul ce urmeaza. Totusi, peste jumatate dintre oameni, nu își îndeplinesc rezoluțiile de Anul Nou și își pierd toată motivația până în luna februarie.
Adesea, motivul pentru care nu realizăm aceste rezoluții este că obiectivele noastre sunt prea mari, prea complicate sau în afara zonei noastre de confort. Lipsa claritatii și mersul înainte fără o viziune clară face ca motivația să scadă destul de repede pe măsură ce ne simtim copleșiți.
Deci, ce poți face pentru a te motiva să continui, lună după lună si sa nu renunti la obiectivele propuse pentru Noul An?
1. Gândește si proiecteaza-ti obiectivele la o scara mai mica.
O mare parte din lipsa noastră de motivație din spatele obiectivelor este că sunt prea mari – ne simțim repede copleșiti și renunțam. Cheia pentru a rămâne motivați pentru unii este impartirea unui obiectiv realist în piese mai mici pentru a fi posibil pas cu pas, sa le atingem. Cand vedem progresele pasilor mici, vom fi mai increzatori in fortele proprii si să rămânem pe drumul cel bun pentru a ne atinge obiectivul.
2. Urmăreste-ti progresul.
Cand avem o imagine vizuală asupra progresului nostru și a unor repere completate, ne poate ajuta să fim motivați chiar și în cele mai grele momente. Folositi o agenda scrisa sau telefonul pentru a scrie sarcinile zilnice si pentru a bifa la finalul zilei toate sarcinile indeplinite (ex. pentru a bea mai multă apă sau pentru indeplinirea sarcinilor de servici, etc.); obiective personale sau profesionale, este important sa le monitorizam pentru a avea o viziune clara asupra a ceea ce ne-am propus.
3. Gândește-te de ce iti propui aceste obiective.
De ce îndeplinesti un anumit obiectiv? Este ceva ce tine de hobby? Sau un obiectiv ce te ajuta in cariera?
Tine de sanatate, vrei sa mananci mai sanatos sau sa slabesti? Gândeste-te la motivul pentru care ai stabilit acest obiectiv, te vei menține motivat pe măsură ce trec zilele și vei observa si rezultatele la ceea ce ti-ai propus.
4. Alege sa nu faci multitasking
La început de an, simțim că putem face orice. Dar este esențial să rămânem realiști cu privire la câte lucruri putem realiza în decursul celor 12 luni. Chiar dacă pare o perioada luna, nu este chiar asa.
Păstreaza lista de obiective scurta și, atunci când iti îndeplinesti una dintre sarcinile zilnice, rămâi concentrat pe ceea ce ai scris in agenda ca si obiectiv urmator. Multitasking-ul poate reduce productivitatea deoarece o sa simtim ca sunt prea multe lucruri de facut si nu atingem rezultatul dorit.
5. Rămâi pozitiv.
Dincolo de gândirea „pot să fac acest lucru”, este esențial să te înconjori de energie pozitivă, astfel încât să rămâi motivat. Alege sa te inconjori de energie bună, de oameni pozitivi ce te pot sustine in obiectivele propuse, te va ajuta să rămâi motivaț.
6. Fii consecvent.
Dacă faci ceva zilnic pentru a rezolva din sarcinile propuse ce duc la indeplinirea obiectivelor, te vei menține motivat pentru ca vei observa progresul. Fiecare pahar de apă, fiecare bifă din lista de sarcini, fiecare antrenament pe care îl faci zilnic te va apropia de obiectivul propus si te va menține motivat.
7. Vizualizeaza rezultatul obiectivului propus.
Imaginea de ansamblu este cu siguranta cea mai buna motivatie. Pe măsură ce îndeplinesti sarcinile mai mici și obiectivul principal incepe sa prinda contur, incredrea de sine si motivatia, cresc.
Dacă obiectivul tău este să slăbești 10 kilograme și îți îndeplinești sarcinile săptămânale cu consecventa, vizualizează noua pereche de blugi pe care o vei cumpăra sau cat de usor te vei misca si cat de armonios vei arata.
Daca obiectivul tau este de a obține un nou loc de muncă si te pregatesti in acest sens, prin studiu si practica, cu fiecare interviu pe care îl vei avea, te apropii de acest obiectiv final.
Alege sa rămâi motivat si realist!
Fiecare persoana se motiveaza în diferite moduri – fie că este vorba de impartirea unei situatii în bucăți mai mici sau găsirea a ceva care ne inspiră creativ. Alege sa rămâi realist și defineste în mod clar aceste obiective pentru a avea rezolvare si succes dupa fiecare sarcina.
Voi cum va mentineti motivati?
Succes!