Două evenimente culturale organizate la Muzeul de Artă Brașov în luna iulie 2023 celebrează încheierea lucrărilor de restaurare lucrărilor de restaurare a fațadei muzeului, pornite în vara anului 2022. Publicul brașovean este invitat să celebreze noua înfățișare a clădirii istorice, alături de echipa muzeului, prin proiectele „Arta nu trebuie” și „Re:Imagine Brașov”.
Clădirea care găzduiește Muzeul de Artă Brașov s-a aflat în proces de restaurare din vara anului 2022, iar încheierea lucrărilor va fi sărbătorită de echipa instituției împreună cu publicul muzeal prin intermediul a două evenimente:
Intervenția „Arta nu trebuie”, semnată de George Roșu, va fi integrată miercuri, pe 12 iulie, pe noua fațadă a Muzeului, luând forma unor panouri cu lucrări ale artistului pe tema necesității artei și a rolurilor pe care aceasta le poate îndeplini în societate. Lucrarea reunește, așa cum declară artistul: „Câteva definiții ale artei care evident nu sunt negociabile, pentru că dacă scrie aia e”.
George Roșu, născut la Brașov și stabilit la Cluj-Napoca, utilizează cuvântul ca material şi conturul ca suport al acestuia. Consideră că umorul face parte din istoria artei şi îl foloseşte în lucrările sale, fie ele desene sau fragmente video. Este co-fondator al spaţilor de artă RAFT (Brașov, Cluj, Timișoara), al spațiului Artă.nonstop. Sibiu și al insert-ului cultural Crai Nou Suceava.
Proiectul „Re:Imagine Brașov”, ajuns la cea de-a patra ediție, va avea loc vineri , pe 14 iulie 2023, între orele 17-20, în organizarea Muzeului de Artă Brașov și Depoului de Artă Urbană. Creat în jurul patrimoniului construit al orașului, proiectul invită publicul să redescopere și reimagineze spațiul urban prin intermediul artei.
Vor realiza noi lucrări de artă, la muzeu, în prezența publicului: George Roșu, Andreea Lozioara Zamfir, Sebastian Beianu, Magdalena Stăvilă, Anita Frâncu. Muzeul va deveni pentru ei atelier de creație, iar publicul va avea posibilitatea să observe procesul prin care este creată o operă de artă. Evenimentul va avea loc la sediul muzeului din Bulevardul Eroilor nr. 21, iar intrarea va fi liberă.
În cadrul acestui proiect Muzeul de Artă Brașov îi provoacă pe artiștii contemporani brașoveni să creeze noi opere artistice inspirate din clădiri emblematice ale orașului, în timp ce publicul capătă acces la procesul de creație desfășurat în muzeu. Lucrările realizate pe parcursul celor patru evenimente „Re:Imagine Brașov” vor fi expuse la Muzeul de Artă Brașov în cadrul unei expoziții deschise cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului în luna septembrie.
Lucrările de restaurare ale fațadei Muzeului de Artă Brașov au fost realizate de Biserica Evanghelică C.A din Romania – Parohia Brașov, proprietarul clădirii, și cofinanțate de municipiul Brașov.