Există deja o listă de noutăți fiscale publicate în Monitorul Oficial. Totuși, este posibil să mai apară și altele până la finalul anului în curs. De obicei, ultima și prima lună din fiecare an sunt marcate de apariția a numeroase modificări legislative. Pe fondul instabilității politice și al deficitului bugetar, se pare că începutul anului 2022 va fi încărcat din punct de vedere al modificărilor și noutăților legislative.
Salariul minim va crește la începutul anului viitor
Guvernul a anunțat deja că salariul minim va crește la începutul anului viitor. Salariații vor primi aproximativ 130 lei net în plus, pentru că salariul minim brut ajunge la 2.550 lei. Potrivit unor date oficiale, în România mai mult de un sfert dintre angajați sunt plătiți cu salariul minim pe economie.
Astfel, una dintre cele mai importante și așteptate noutăți fiscale este cea referitoare la majorarea salariului minim pe economie, începând cu 01.01.2022. La momentul actual, valoarea acestuia este de 2300 lei (2350 lei pentru angajații cu studii superioare). Acesta va crește la valoarea de 2550 lei.
Alte noutăți fiscale importante pentru anul 2022
Pentru anul 2022 sunt prevăzute mai multe noutăți fiscale. Contribuția pentru persoanele cu handicap neîncadrate se calculează în raport cu salariul minim, iar creșterea salariului minim atrage cu sine o creștere a contribuției pentru persoanele din această categorie.
Vor exista modificări și în ceea ce privește plafonul pentru determinarea obligației de plată a CAS și CASS. Începând cu anul următor, pentru persoanele fizice, noul plafon reglementat de Codul fiscal va fi de 30.600 lei ca urmare a majorării salariului minim (echivalentul a 12 salarii minime brute pe economie, cu formula de calcul 12*2.550 lei). În 2021, plafonul este de 27.600 lei.
Tot de la 1 ianuarie 2022, ajustările pentru deprecierea creanțelor o să fie deductibile în proporție de 50%. De asemenea, există noutăți și pentru contribuabilii care într-un an fiscal au realizat venituri din închirierea în scop turistic a mai mult de 5 camere (situate în locuințe proprietate personală). De anul viitor, veniturile realizate din această activitate determină venitul net anual în sistem real, în anul fiscal următor. De asemenea, contribuabilii din această categorie au obligația să completeze Registrul de evidență fiscală.
De anul viitor, raportarea SAF-T (Standard Audit File for Taxation – Fișierul Standard de Audit pentru Taxe) devine obligatorie pentru marii contribuabili. Aceștia vor trebui să realizeze raportările către organul fiscal prin intermediul noului sistem începând cu 1 ianuarie 2022. Această noutate face parte din procesul de digitalizare ANAF.
În plus, fișierul standard de control fiscal SAF-T devine mijloc de probă începând cu anul viitor. Vor fi introduse inclusiv contravenții pentru încălcarea dispozițiilor legate de SAF-T.
O altă noutate prevăzută într-un act normativ publicat în Monitorul Oficial se referă la rambursarea TVA cu control ulterior, care va fi permanentizată începând cu 1 februarie 2022. Până la 1 martie 2022 autoritățile publice și instituțiile publice sau de interes public trebuie să se înroleze în PatrimVen, serviciu ANAF care oferă instituțiilor publice acces la informații despre patrimoniul și veniturile cetățenilor. Pe de altă parte, PFA-urile au obligația de a se înregistra în Spațiul Privat Virtual (SPV) tot până la data de 01 martie 2022. Acest serviciu gratuit oferă mai multe facilități utilizatorilor, de la informații referitoare la obligațiile fiscale, până la primirea unor documente importante de ordin fiscal.startingup