Centrul Cultural Reduta prin Serviciul Cultură Tradițională prezintă în 5 iulie, de la ora 19.00 pe canalul YOUTUBE, un material video realizat în gospodăria fierarului Istvan din localitatea Viscri.
Meșteșugurile tradiționale reprezintă o expresie a identității culturale și sociale a comunităților românești.
Prelucrarea fierului este o îndeletnicire străveche a poporului român, ajungând să reprezinte în perioada medievală al doilea meșteșug important.
În prezent, meșteșugarii fierari sunt din ce în ce mai rar întâlniți, chiar și în spațiul rural.
În multe localități din țară, îndeletnicirea de potcovar este pe cale de dispariție sau nu mai există. Astfel că, aceste meserii, vechi de sute de ani, mai sunt pe ici pe colo folosite de cei care au învățat la rândul lor de la părinți sau de la bunici.
Fierarul din Viscri face unelte tradiționale, potcoave, grille, obiecte decorative și diferite instrumente necasare unei gospodării tradiționale, desi sunt mulți oameni ce lucrează cu metalul, doar fierarul știe cum să facă sau să repare multe obiecte, de la cele mai complexe și pănă la cele mai simple, precum cuie sau zale.
Fierăria, desprinsă dintr-o poveste uitată în negura timpului, mai lasă și astăzi din loc în loc câte o amprentă. Pe urmele acestei vechi meserii, l-am descoperit pe fierarul Istvan în localitatea Viscri printre ultimii fierari- potcovari din județ, din tară.