Pe 25 Martie in jurul orei 12.00 – 12:30, Junii Tineri urcă pe Coasta Prundului împreună cu surlașul pentru a petrece împreună cu ceilalti juni de Blagovestenii, tot mâine fiind și dezlegarea la pește.
Șcheienii vor auzi din nou sunetele tanguitoare, scoase de surla iar prin străduțele si ulicioarele din văile Scheiului. În trecut, bâtrânele își făceau cruce și spuneau „Doamne, îți multumesc că mi-ai ajutat să aud sfânta surlă și anul acesta“.
„Iesirea cu surla” este prima manifestare din obiceiul Junilor Brasoveni, ce reînvie o data cu sosirea primaverii, anotimp de care este legat. În fiecare an, acesta se deschide in 25 Martie, când Biserica prăznuiește Buna Vestire sau Blagoveștenia, și așa cum este firesc, primii sunt membrii Societății Junilor Tineri, care au „ieșit cu surla”.
Deși altădată se întâlneau la vataf (conducatorul cetei), acum junii se adună în fața Bisericii „Sf. Nicolae” din Piața Prundului. Junii se îmbracă in traditionalele lor vesminte, iar din recuzita lor nu a lipsit „surla”.
Dupa cum atesta cercetatorul Ion Muslea, autorul unei monografii dedicate Obiceiului Junilor, surla este un fel de trompetă cu șase găuri, care scoate sunete stridente: „ca un grohait”, „are un glas asurzitor si zgomotos”.
La randul sau, prof. dr. pr. Vasile Oltean, directorul Muzeului Primei Scoli Romanesti din Scheii Brasovului, ce cuprinde si un muzeu al Junilor, consemnează în studiile sale despre Junii din Scheii Brasovului ca surla era un fel de orologiu al anului, obiect cu valoare cultica, fapt dovedit de faptul că, în ciuda sunetului nearmonios, bătrânii scheieni aduceau mulțumiri ca au trăit să auda încă o data „Sfânta Surlă”.
Chemarea cu surla, despre care prof. Oltean spune că ar fi specifică doar Junilor Tineri, se mai face astăzi la Buna Vestire, având caracter de bunavestire a anului, dar și la Florii. Alaiul junilor va merge, cântând, pe Coasta Prundului, la troita, unde, după ce surlasul a „binevestit” peste Schei, tinerii vor incinge traditionala lor hora neincheiata, vor arunca buzduganul si apoi vor petrece cu mancare, băutură și voie bună.