Piața Sfatului și istoria târgului. Îți știi Brașovul este o rubrică informativă despre obiectivele turistice din Brașov-documentată de prof. Raluca Filimon- realizator la Departamentul Business and Livind in Turism în cadrul Grupului Iubim Brașovul.
Piața Sfatului din Brașov este cel mai recognoscibil centru din Brașov, unde se fac cele mai frumoase fotografii cu arhitectura medievală a obiectivului turistic.
Piața Sfatului din Brașov este cel mai reprezentativ centru socio-economic din urbea brașoveană cu o istorie îndelungată. Din punct de vedere istoric, Piața Sfatului din Brașov, începând cu anul 1520 găzduia târguri. Substantivul neutru ”târg” este definit ca un spațiu mai întins și special amenajat într-un oraș, unde se vând și se cumpără produse.Din Evul Mediu era un centru economic puternic, în care se reuneau negustorii, pentru a-și vinde produsele. Târgurile purtau următoarele denumiri: Târgul Grâului, Târgul Cailor, Târgul Boilor, Șirul Florilor, Șirul Fructelor, Șirul Inului și Șirul Botelor.
Negustorii comercializau grâu, cai, boi, flori, fructe, in și vase din lemn. Negustorii care veneau în Cetatea Brassovia de pe Tâmpa, plăteau taxe pentru produsele aduse în cetate.
Negustorii din zona Brașovului erau faimoși pentru că își lăudau excesiv produsele.Sintagma ”a spune brașoave” are origini istorice de pe vremea când negustorii din proximitatea Brașovului își vindeau produsele în Piața Sfatului.
Substantivul feminin „brașoave” se regăsește în Dicționarul Explicativ al Limbii Române cu sensul de palavre sau minciuni.Organizarea târgurilor a fost o activitate specifică în Piața Sfatului din Brașov. Din 1364, Brașovul primește titlul de Drept de târg, prin intermediul acestui drept se reglementează organizarea a două târguri pe an, cu peste 300.000 de oameni. În 1424, blănarii din cetatea coroanei înființează bresle, asociațiile de meșteșugari care apărau interesele acestora.
În 1798, în Brașov erau înființate 43 de bresle care apărau interesele a 1227 de meșteri. Breslele înființate adunau oameni din diferite meserii specifice la vremea respectivă: blănari, cizmari, curelari, fierari, aurari, tăbăcari, olari, pălăriei, franzelari, lăcătuși și țesători.
Piața Sfatului din Brașov a fost un centru comercial de anvergură și este și în prezent un centru comercial de interes. În contemporaneitate, se organizează în Piața Sfatului Târgul de Crăciun, în căsuțe de lemn portabile. Dovadă că trecerea timpului a confirmat importanța istorică și economică a obiectivului turistic.digi24
Vă invit să rămâneți aproape în această călătorie exploratoare din care o să vă întoarceți cu cele mai captivante comori informaționale pentru că împreună Iubim Brașovul!
#Iubim_Braşovul#Business_Living_Grupul_Iubim_Brasovul_Turism#TeleviziuneaGrupIubimBrasovul#CoordonatorDepartamenturismRalucaFilimon