Acest fenomen reprezintă tendința noastră de a prezice că emoția pe care o simțim în prezent va ajunge să fie mult mai negativă/pozitivă decât se va întâmpla în realitate.
De exemplu, presupunând că în urmă cu puțin timp ai trecut printr-un eveniment neplăcut iar acum te simți trist/ă, există o șansă foarte mare să consideri că peste ceva timp te vei simți tot trist/ă sau chiar mai rău decât în acest moment.
Cercetările susțin că acest fenomen se bazează pe o serie de erori care ne determină să exagerăm în predicția reacțiilor noastre emoționale. Aceste „erori” pot fi denumite astfel:
1. Focalizarea – tendința de a ne concentra pe o singură caracteristică, fără să luăm în calcul întregul eveniment cu posibile caracteristici care ne-ar putea atenua reacțiile amoționale.
2. Efectul de durabilitate – tendința de a supraestima efectele emoționale ale unui eveniment, crezând că acestea vor avea un impact de lungă durată.
3. Neglijarea imunității – tendința de a subestima abilitățile noastre de a face față evenimentelor negative.
4. Aversiunea față de pierdere – „Suferim mai mult după pierderi decât ne bucurăm de câștiguri” – dăm o valoare prea mare unor pierderi și rămânem blocați într-o situație neplăcută.
5. Euristica afectivă – tendința prin care ne folosim de o emoție din prezent pentru a prezice o emoție din viitor (cu cât simt mai multă incertitudine, cu atât anticipez un nivel mai crescut de afectivitate negativă).
Aceste convingeri ne determină să percepem emoțiile ca fiind de lungă durată, în afara controlului nostru și simțim că trebuie să le eliminăm cât mai repede. Însă, din nevoia de a reduce imediat o emoție neplăcută, putem apela la comportamente prin care ajungem să ne autosabotăm. Emoțiile nu durează la nesfârșit. Ele își reduc din intensitate și rămân în atenția noastră o perioada de timp, până apare o altă emoție.
#Iubim_Braşovul vă aduce o nouă rubrică de informații utile. #Aripi_de_psiholog – rubrică informativă realizată de Cristina-Adriana Prundaru – psiholog și realizator Grupul Iubim Brașovul.
#Iubim_Brașovul #Business_Living_Grupul_Iubim_Brașovul #Aripi_de_psiholog #PsihologCristinaAdrianaPrundaru
Sursă info: Terapia centrată pe scheme emoționale. Sursă foto: Bee.Succeed.