PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN
Axa prioritară 6 – Educaţie şi competenţe
Obiectivul specific 6.13 Creșterea numărului absolvenților de învățământ terțiar universitar și non universitar care își găsesc un loc de muncă urmare a accesului la activități de învățare la un potențial loc de muncă / cercetare/ inovare, cu accent pe sectoarele economice cu potențial competitiv identificate conform SNC şi domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI
Titlul proiectului: Performanță prin educație practică
Contract: POCU/626/6/13/132913
Articol presă noiembrie 2021 – Importanta derularii stagiilor de practica
In ceea ce priveste proiecte regionale, la Brasov, august aduce din nou in atentia antreprenorilor implementarea proiectului „Performanță prin educație practică”, cod SMIS 2014+: 132913, proiect cofinanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.
Proiectul este inițiat de Camera de Comerț și Industrie Brașov, în calitate de beneficiar al finanțării, în parteneriat cu Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF.
Obiectivul general al proiectului ”Performaţă prin educaţie practică” este creşterea oportunităţilor de inserţie pe piaţa muncii şi a relevanţei pregătirii practice pentru 245 de studenţi şi masteranzi printr-un program integrat de orientare, consiliere în carieră şi stagii de practică organizate în companii din sectoarele economice cu potenţial competitiv identificate conform SNC şi domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI, care să asigure inserţia pe piaţa muncii a cel puţin 86 studenţi sau absolvenţi.
Pentru ca parteneriatul să își atingă țelul, reprezentanții Universității au un rol cel puțin la fel de important și de bogat în atribuții precum omologii lor din companii. Premisa de la care pornește parteneriatul este că studenții au o bună pregătire teoretică și atitudinea potrivită pentru a valorifica experiența oferită de un stagiu de practică. De aceea, rolul extrem de important al cadrelor didactice începe încă din etapa de pregătire a studenților prin transmiterea informațiilor necesare și actualizate de care aceștia vor avea nevoie pentru a putea face față așteptărilor din mediul de lucru competitiv în care urmează să‐și desfășoare activitatea.
Pe parcursul desfășurării stagiului de practică studentii au oportunitatea de a afla ce reprezintă un loc de muncă și care sunt așteptările firmei faţă de un angajat.
„Derularea stagiilor de practica a inceput…Consider că un astfel de stagiu este foarte important pentru un student, deoarece, astfel, acesta reușește să câștige experiență, să învețe lucruri noi și importante, și are posibilitatea să-și dezvolte competențele profesionale. Această experiență aduce clarificare astfel incat studentul să-si găseasca răspunsul la multe întrebări și să învețe lucruri benefice pentru viitorul său. Proiectul de fata isi propune sa contribuie la facilitarea tranzitiei studentilor de la scoala la o viata activa prin dobandirea de catre acestia de competente cheie care sa-i ajute la o mai rapida integrare pe piata muncii dupa finalizarea studiilor sau chiar pe parcursul acestora.” Alexandra Grancea – expert stagii de practica CONAF.