De-a lungul timpului a existat o diviziune între rațiune și emoție, susținându-se, pe de o parte, că emoția este o sursă de sens și conexiune interpersonală, iar pe de altă parte, că emoția interferează cu gândirea rațională.
Platon susținea că emoția este un obstacol în calea rațiunii și că aceasta împiedică gândirea productivă. Tot Platon afirmă că impactul evenimentelor care ne activează emoții reprezintă o „tulburare a sufletului„. Într-adevăr, prima senzație ar putea fi una de „surpriză” sau „dislocare”, aceasta reflectând o serie de procese automate sau inconștiente, însă putem da un pas înapoi pentru a evalua ceea ce se întâmplă în acea situație și ce opțiuni avem. Putem observa maniera în care emoțiile noastre pot să crească sau să scadă în funcție de felul în care le interpretăm.
Epictet, Seneca și Cicero susțineau că rațiunea este superioară emoției și că emoțiile ne determină să pierdem din vedere valorile importante, reacționând în mod exagerat. Emoțiile ajung într-un fel să ne controleze. Deși rațiunea avea un statul privilegiat, Hume a afirmat că „judecata logică este sclava emoției„. Acest lucru se explică prin faptul că nu judecata ne arată ceeea ce vrem, ea ne arată doar cum să ajungem acolo.
Emoțiile ne transmit ceea ce contează cu adevărat, iar rațiunea ne ajută să atingem scopurile stabilite de emoție.
#Iubim_Braşovul vă aduce o nouă rubrică de informații utile. #Aripi_de_psiholog – rubrică informativă realizată de Cristina-Adriana Prundaru – psiholog și realizator Grupul Iubim Brașovul. #Iubim_Brașovul #Business_Living_Grupul_Iubim_Brașovul #Aripi_de_psiholog #PsihologCristinaAdrianaPrundaru