Sanatatea mintala reprezinta starea noastra de bine emotionala, psihica si sociala. Afectează modul în care gândim, simtim și actionăm. De asemenea, ajuta la modalitatea in care gestionam stresul, relaționăm cu ceilalti și facem alegeri.
Toate acestea sunt un motiv întemeiat pentru ca ASS SCUT Brașov, organizație ce activează încă din anul 2001 în domeniul sănătății mintale, fiind unicul ONG care sprijină persoane diagnosticate cu probleme de sănătate mintală si care dispune de expertiza necesară pentru a participa activ la implementarea strategiei pe sănătate mintală menționată anterior, prin servicii de promovare, prevenire şi intervenţii specializate, să se implice activ în dezvoltarea și formarea unei comunități sănătoase.
Equilibrium este denumirea proiectului demarat în luna octombrie a.c. și reflectă experiența personală a echipei de specialiști ce fac parte din echipa ASS SCUT Brașov. Expertiza acestora vine din interacțiunea directa cu nevoia din comunitate pe domeniul sănătății mintale: părinți disperați care nu știu ce să facă cu adolescenții lor care au tulburări de comportament, tineri care solicită ajutorul din cauza depresiilor, anxietăților, tentativelor suicidare, profesori care ne solicită activități de informare și intervenție specializată, etc. Pe lângă acești factori sociali, la fel de importanți sunt și cei interpersonali cum este de exemplu fenomenul de bulling atât de prezent și nociv în rândul adolescenților și tinerilor.
Prin acest proiect se dorește diminuarea problemelor de sănătate mintală, iar Equilibrium vine în acest sens cu campanii de conștientizare și informare pe tema sănătății mintale ce vizează prevenția considerată cea mai eficientă pentru cel puțin 100 de adolescenți și tineri din municipiul Brașov ca beneficiari direcți ai proiectului.
Implementarea proiectului are loc prin intervenție, psihoeducație pentru cel puțin 30 de adolescenți/tineri din municipiul Brașov și ateliere de comunicare asertivă pentru diminuarea bulling-ului, beneficiari fiind copiii si tinerii în primul rând, dar si părinții și cadrele didactice (aproximativ 100) ale beneficiarilor direcți ai proiectului dar și comunitatea
Scopul proiectului Equilibrium este acela de a crește calității vieții prin îmbunătățirea sănătății mintale în rândul adolescenților/tinerilor din municipiul Brașov prin creșterea gradului de sănătate mintală în rândul adolescenților și tinerilor din municipiul Brașov, prin furnizarea de servicii specializate și campanie de informare și conștientizare cu privire la sănătatea mintală, în vederea dezvoltării și diversificării serviciilor de asistență socială pentru categoriile vulnerabile, în vederea unei mai bune includeri a acestora în comunitate.
Proiectul este sprijinit de municipalitate, fiind cofinantat de Primăria Municipiului Brașov. Obiectivele aferente domeniului sănătății mentale prin organizarea unor astfel de activități sunt menite să dezvolte abilități cu privire la procesul decizional și posibilitățile de implicare în comunitate.
De asemenea, proiectul conturează și obiective specifice clare, creșterea gradului de informare și conștientizare a importanței sănătății mintale prin desfășurarea unei campanii de conștientizare și informare pentru cel puțin 100 de adolescenți și tineri din licee și facultăți din municipiul Brașov timp de 2 luni, și creșterea gradului de sănătate mintală în rândul adolescenților și tinerilor din municipiul Brașov prin desfășurarea unui program de intervenție specializată de psihoeducație pentru cel puțin 30 de adolescenți/tineri pe parcursul a 2 luni.
Grupul țintă este alcătuit din 100 de adolescenți și tineri între 16 și 26 ani din municipiul Brașov din care minim 30 vor participa și la programul de intervenție specializată.
Campania de conștientizare și informare va vea loc, pentru început, în instituțiile școlare cu care s-au încheiat parteneriate, ong-ul desfășurând campania în cel puțin 2 licee brașovene și la o Facultate/Specializare din cadrul Universității Transilvania, in special Facultatea de sociologie și comunicare specializarea asistență socială și Facultatea de psihologie și științele educației specializarea psihologie, în două module pentru a putea transmite cât mai multe aspecte legate de sănătatea mintală.
Întâlnirile din cadrul campaniei vor fi realizate în principal la clasele de a XI-a din cele două licee Brașovene, câte 2 întâlniri la fiecare clasă în cadrul orei de dirigenție sau psihologie și la una dintre facultățile Universității Transilvania Brașov (specializarea psihologie sau asistență socială).
Modulul 1 va cuprinde: beneficiile sănătății mintale, factori care influențează sănătatea mintală, semne de avertizare, ce sunt tulburările mintale (afecțiunile psihice), modalități prin care poți menține sănătatea mintală
Modulul 2 va cuprinde: principalele tulburări mintale, cum obținem ajutor la nevoie – la cine apelăm ?, interviu cu un psihiatru.
Activitatea va cuprinde și ateliere creative interactive. Astfel, minim 50 de tineri și adolescenți vor veni la sediul ASS SCUT pentru a cunoaște și interacționa cu persoane cu probleme cronice de sănătate mintală, beneficiari ai centrului de zi SCUT. Aceste vizite vizează mai multe aspecte: pe de o parte tinerii și adolescenții vor cunoaște persoane cu boli cronice de sănătate mintală și vor avea ocazia să observe și să internalizeze informațiile primite în timpul campaniei și workshopurilor iar pe de altă parte, vom avea ocazia să diminuăm discriminarea, etichetarea, marginalizarea persoanelor cu boli cronice de sănătate mintală în rândul tinerilor/adolescenților care participă la această activitate. În timpul vizitelor va avea loc activitatea de intercunoaștere și ateliere creative făcută împreună de tineri/adolescenți și beneficiari centru de zi SCUT.
Obiectivele proiectului se vor realiza prin activitati aferente, specifice fiecărei etape, desfășurate după un calendar bine stabilit al modulelor acestor activități specifice.
Activitatea 1 – Workshop-uri de psihoeducație. În cadrul acestei activități, specialistul psiholog contractat va susține 3 workshopuri de psihoeducație. Fiecare workshop va avea 2 module cu tematici diferite susținute în zile diferite. Astfel, pentru realizarea celor 3 workshopuri vor avea loc 6 întâlniri de grup. Fiecare grup va participa la două întâlniri.
Cele două module vor cuprinde: Modulul 1 – Identificare și gestionare emoții, reguli de igienă emoțională, cum și cui cerem ajutor în situațiile stresante, dificile de viață, Importanța comunicării asertive și a ascultării active, Identificare gânduri disfuncționale și convingeri limitative; Modulul 2 – Înțelegerea simptomatologiei diferitelor patologii, Identificarea și diferențierea strategiilor adaptative/dezadaptative ce pot influența menținerea sănătății mintale, Conștientizarea experienței bolii, Combaterea stigmei și a prejudecăților ce împiedică apelarea la ajutorul de specialitate.
Cea de-a 2-a activitate propune atelierele de comunicare asertivă.
Această activitate vizează combaterea și diminuarea fenomenului de bulling, o altă sursă, de această dată interpersonală, de apariție a tulburărilor mintale și de comportament, stres și dezechilibru emoțional în rândul adolescenților și tinerilor. Activitatea va fi susținută de un specialist comunicare/formator care va furniza servicii de specialitate, special concepute pentru această problemă. Activitatea se va desfășura la fiecare clasă cu frecvență săptămânală la care va participa 100 de adolescenți/tineri.
Desigur, Masă rotundă pe tema sănătății mintale este cea care va sintetiza informațiile, fiind activitatea cu numărul 3.
La finalul activităților proiectului minim 30 de tineri vor participa la o sesiune de prezentare și dezbatere pe tema sănătății mintale realizată de ei în cadrul unei mese rotunde la care va participa alături de ei și specialiștii proiectului pentru clarificări și informare suplimentară dar și în jur de 10 alți invitați din instituții publice locale sau învățământ. Activitatea de dezbatere va avea loc într-o sală de evenimente închiriată, va dura aproximativ 5 ore și va fi moderată de către specialistul în comunicare.
Beneficiile la nivelul grupurilor ţintă – relevante faţă de nevoile identificate.
Proiectul își propune să ofere într-un mod interactiv, plăcut, prin care să poată impacta tinerii și adolescenții, un program de informare, prevenție și intervenție psiho-educativă privind importanța sănătății mintale, precum și workshop-uri care să îi ajute să dobândească o înțelegere și perspectivă diferite a sănătății mintale.
Astfel, adolescenții și tinerii cărora le este adresat proiectul, vor avea următoarele beneficii: creșterea gradului de informare și conștientizare în ceea ce privește sănătatea mintală; reducerea riscului de expunere la factorii care duc la probleme de sănătate mintală; creșterea gradului de atenție asupra sănătății lor mintale dar și a celorlalți din jurul lor; să identifice din timp simptomele unor anumite tulburări psiho-emoționale, limbajul emoțiilor, reglarea și igiena emoțională; vor învăța la cine să apeleze pentru suport emoțional și de specialitate, dar și cum să ofere la rândul lor sprijin celor din jur, atunci când acest lucru este posibil; diminuarea prejudecăților față de persoanele diagnosticate cu probleme de sănătate mintală după interacțiunea cu aceștia și față de specialiștii din domeniu; creșterea empatiei față de persoanele cu probleme de sănătate mintală, creșterea gradului de implicare civică a beneficiarilor direcți ai proiectului, dezvoltarea unei atitudini proactive în rândul beneficiarilor direcți și, mai ales, reducerea și combaterea fenomenului de bulling în școli.
Totodată, proiectul Equilibrium va viza normalizarea abordării sănătății mintale, precum și combaterea stigmei sociale și miturilor negative ce adesea împiedică o persoană să solicite la timp ajutor de specialitate, dar și al celor apropiați.
Beneficiarii indirecți vor avea următoarele beneficii: Informare și conștientizare importanță sănătate mintală prin beneficiarii direcți și prin materialele distribuite (pliante), precum și creșterea gradului de atenție și comunicare a părinților în cadrul familiei.
Susținerea de către Primăria Municipiului Brașov a unor astfel de proiecte, cu relevanță clară și palpabilă în ceea ce privește sănătatea mintală și dezvoltarea unor concepte de incluziune civică sănătoase, încurajează ONG-urile să dezvolte noi metode de lucru și servicii sociale, menite să contribuie la dezvoltarea unei comunități sănătoase și armonioase.
.