Sașii sunt doar o parte din minoritatea germană a țării noastre. Nu putem despărți sașii din Brașov fără a vorbi de sașii din toată regiunea Transilvaniei. Sașii au venit în Transilvania de Sud, la mijlocul secolului al doisprezecelea. Ei au fost chemați în Transilvania de către regele maghiar Gheza al doilea pentru a apăra Transilvania de atacurile tătarilor și a mongolilor.
Pe la mijlocul secolului al treisprezecelea datorită atacurilor tătare, sașii au inventat un tip de arhitectură ieșită din comun: Biserici fortificate ca niște cetăți în care locuitorii se puteau adăposti în caz de necesitate și se apărau luni de zile de inamici. În prezent aceste sate cu biserici fortificate fac parte din tezaurul românesc și sunt înscrise pe lista patrimoniului românesc UNESCO.
Așadar când vă plimbați prin Brașov nu uitați că până în urmă cu ceva secole oamenii cei importanți din aceste așezări erau sașii: un popor cumpătat și muncitor. Ei ca religie erau luterani protestanți încă din secolul al saisprezecelea. (prof. dr. Adrian CIOROIANU) Dar indiferent de religie sau limba vorbită sașii au știut să trăiască în unitate cu românii din Brașov, pentru că diferența nu înseamnă opoziție, ci complementaritate.
Sursa foto: wikipedia
Teolog prof. Zighi Visarion Isaac
Departament minoritati
Grupul Iubim Brasovul
Iubim_Braşovul
TeleviziuneaGrupIubimBrasovul
Business_Living_Grupul_Iubim_Brasovul