Brașovean get beget, Lică Mihai, s-a născut și a crescut în Brașov, are 53 de ani, este absolvent al Liceului Johannes Honterus, a urmat Facultatea de Industrializare a Lemnului în cadrul Universității Transilvania din Brașov, pentru ca mai târziu să aleagă o ocupație care îl ține mai mult pe drumurile Europei.
De 22 de ani este transportator de mașini, o ocupație pe cât pare de grea pe atât ne spune el că este frumoasă și că îi face plăcere. Săptămâni întregi plecat de acasă prin toată Europa.
Am avut bucuria ca în urmă cu un an de zile să îl întâlnesc, a participat la un atelier de croșetat, alăturându-se celor prezenți, și uluind cu îndemânarea lui copiii și doamnele participante la atelier.
A învățat să croseteze cu ajutorul unei prietene, a fost foarte atras de această artă, a început prin a croșeta brățări simple, deprinzând pas cu pas tehnică de lucru, a avut curajul să înceapă și proiecte mai mari.
Astfel a început să lucreze fulare. Combină culorile, texturile și realizează fulare spectaculoase. Creațiile lucrate le oferă celor dragi, soția lui fiind dintre primii beneficiari.
A învățat singur să schimbe culorile, folosește fiecare capăt de fir, include în proiectele lui toate culorile, are un simț foarte bine dezvoltat al culorilor.
Croșetează în weekenduri, sau când nu conduce, în pauzele când așteaptă la vamă sau la încărcat, la întocmit actele de transport, are mereu lucrul la el, un fir și o croșetă și croșetează. Uimește lumea peste tot unde merge.
Cu modestia care îl caracterizează spune că nu este nimic ieșit din comun în ceea ce face.
Are ustensile de lucru de calitate, o trusă care conține croșete de toate numerele și o foarfecă.
Cum se împacă ocupația lui cu acest hobby? Mihai ne răspunde că se împacă foarte bine, croșetatul îl relaxează după orele lungi de muncă, croșetatul îi aduce bucurii, iar prin croșetat oferă și celor din jur bucurie prin creațiile pe care le oferă.
Obiectele create de el au fost mereu apreciate și primite cu bucurie.
Fiind foarte mult pe drumuri, conducând prin toată Europa, în călătoriile lui a văzut multe târguri cu obiecte lucrate manual, în special în Germania a descoperit astfel de evenimente cu obiecte croșetate, iar la stand-uri artizanii lucrau și prezentau tehnicile de lucru vizitatorilor.
Cum a pornit această pasiune? Ce a declanșat totul? Este o poveste interesantă.
A trimis o poză unei prietene, fotografia fiind realizată prin geamul cabinei lumina s-a reflectat ca un clopoțel, atunci prietena i-a spus că ea croșetează așa ceva, întorcându-se din cursă a rugat-o să îl învețe să croșeteze, asta s-a întâmplat în urmă cu 4 ani.
Atunci a început totul.
Își propune ca în viitor să învețe să croșeteze și alte obiecte cu complexitate ridicată.
Își alege cu grijă firele, a început să cunoască diferite texturi și să știe să aleagă firele potrivite pentru proiectele în derulare. Alege atent croșeta potrivită pentru fir.
Gândește mereu noi proiecte cu noi idei. De ceva timp caută o soluție pentru a include pietre în lucru, Foarte interesant.
Dar veți spune totuși, un bărbat care croșetează? De ce nu?
I se pare firesc să croșeteze, să lucreze cu firele. Nu crede în mentalitatea potrivit căreia un bărbat nu trebuie să croșeteze, sau să aibă un hobby din domeniul artelor extile.
În România mai sunt bărbați care croșetează. Mulți dintre ei au ajuns la adevărate performanțe, lucrează dantelă, rochii, pături, căciuli, genți.
Croșetatul aduce relaxare și bucurii!
Inregistrarea interviului:
Gabriela Bularca – Realizator Grupul Iubim Brasovul