Primavara este inceputul sezonului de alergii. Plantele incep sa inverzeasca si pomii sa infloreasca, ceea ce face ca polenul nou existent sa fie raspandit in atmosfera, urmand sa apara simptomele frecvent intalnite de persoanele cu alergii: nasul rosu si stranutul.
Alergiile de primavara, printre care rinita alergica sau febra de fan, pot fi combatute atat prin tratamente medicinale, cat si prin anumite schimbari aduse mediului in care traim.
Care sunt cauzele alergiilor de primavara?
Cel mai cunoscut declansator este polenul – mici boabe eliberate in aer de copaci si ierburi pentru a fertiliza alte plante. Cand aceste granule ajung in nasul unei persoane alergice, sistemul imunitar este provocat. Acesta percepe in mod eronat polenul ca fiind un intrus strain si elibereaza anticorpi: substante care in mod normal identifica si ataca bacteriile, virusurile si alte cauze de imbolnavire a organismului.
Anticorpii lupta impotriva alergenilor, ceea ce conduce la eliberarea unor chimicale numite histamine in sange. Histaminele sunt cele care fac ca nasul nostru sa curga, sa avem senzatia de mancarime in zona ochilor si alte simptome cunoscute ale alergiilor.
Polenul poate traversa distante foarte mari, ceea ce poate afecta un numar ridicat de persoane care sufera de alergii.
Cei mai frecventi cauzatori de alergii de primavara:
Copaci: anin, frasin, plop, fag, cedru, chiparos, ulm, hicori, ienupar, artar, dud, stejar, maslin, palmier, pin, plop, salcie.
Graminee si ierburi: paius, secara, iarba-campului, vernal.
Simptomele alergiilor de primavara
Acestea se manifesta mai ales in zilele in care vantul bate mai puternic deoarece el imprastie polenul cules prin aer. La polul opus, zilele ploioase reduc raspandirea polenului, indepartand alergenii.
Printre simptome se numara:
Nas care curge
Ochi inlacrimati
Stranut
Tuse
Senzatie de mancarime la nivelul ochilor si al nasului
Cearcane.
Alergenii din aer pot cauza si astm – o afectiune in care caile de patrundere a aerului in corp se micsoreaza, devenind dificil sa respiram, ceea ce duce la tuse, gafaieli si repiratie ingreunata.
Cum sunt diagnosticate alergiile
Daca nu ai fost diagnosticat pana acum cu acest tip de alergii si ai senzatii de mancarime a ochilor sau nasului pe timp de primavara, iti recomandam sa mergi la un specialist unde cel mai probabil la inceput vei face un test de alergii.
Specialistul in alergii iti va face un test de piele, care presupune atingerea unei suprafete de piele cu o cantitate foarte mica de alergen sau iti va injecta chiar sub pielea de pe brat sau spate o mostra mica dintr-un alergen diluat. Daca esti alergic la substanta, o mica umflatura rosie va aparea. Exista de asemenea si varianta prin care este masurata in sange imunoglobina E, o proteina care apare la persoanele alergice. Tine cont de faptul ca daca esti alergic la un anumit alergen dintr-un test, nu inseamna ca vei incepe sa stranuti sau sa tusesti cand intri in contact cu el.
Tratarea alergiilor de sezon
Pentru a trata alergiile de primavara, exista mai multe metode eficiente pe care ti le poate recomanda medicul specialist:
Antihistaminice: reduc stranutul si mancarimea – acestea diminueaza cantitatea din corp de histamina (substanta care produce reactia alergica)
Decongestionantele micsoreaza vasele de sange din caile nazale pentru a elibera starea de infundare si de umflare
Spray-ul nazal – desfunda caile nazale mai repede decat decongestionantele orale fara sa produca o parte din efectele secundare. Spray-ul nazal cu steroizi – reduce inflamatia si este tratamentul initial preferabil. Cromolyn sodium este un spray nazal ce previne febra de fan prin oprirea eliberarii de histamina dinainte ca simptomele alergice sa se manifeste.
Picaturi de ochi – ajuta in cazul mancarimilor oculare si in cazul ochilor inlacrimati.
Sursa: helpnet. ro