8 noiembrie este zi de hotar între toamnă și iarnă. Iarna este slobozită puțin câte puțin și nu dintr-o dată. Tradiția populară spune că între sărbătoarea Arhanghelilor și Crăciun trebuie să existe trei, patru zile calde, senine, luminoase, numite „vara iernii”.
În zonele de munte, cei doi Arhangheli erau considerați ocrotitori ai oilor. De ziua lor, când ciobanii sărbătoreau „napustitul aretilor”, adică slobozitul berbecilor între oi, pentru împerechere, făceau turte mari, din mălai, pe care le aruncau în mijlocul oilor.
Turta arieților sau turta areților, este o coptură de mălai sau făină preparată în ziua de Arhangheli, când, în unele zone etnografice, se amestecau oile cu berbecii pentru împerechere, mai este numită și Turta Berbecilor. Pentru a afla dacă le va fi bine sau rău oilor aproximativ 21 de săptămâni, durata de gestație a ovinelor, Turta arieților se arunca în nijlocul turmei și se pronostica: semn bun dacă aceasta cădea cu fața în sus sau semn rău dacă această cădea cu fața in jos.
8 noiembrie este o zi cu multe semnificații în tradiția românească. Credința populară spune că Arhanghelul Mihail poartă cu el cheile Raiului, dar și că este un luptător înfocat împotriva diavolilor.
Arhanghelul Gavriil a fost cel trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria să-i vestească taina cea mare.
În calendarul popular, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril sunt percepuți ca niște ființe divine, întotdeauna prezente în viața oamenilor, veghiind din ceruri și, mai ales, de pe pământ, asupra muritorilor, arzandu-le păcatele mărunte și având grijă că sufletele lor să fie curățate de greșeală cu prilejul posturilor și rugându-se la Dumnezeu pentru ei. Arhanghelii din calendarul bisericesc sunt conducătorii cetelor de îngeri, au aripi și poartă săbii, că simbol al biruinței, și sunt călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre răi.
În viziunea populară, Arhanghelii sunt patronii casei, ard păcatele omenești și purifică, prin post și rugăciune, conștiințele. Se crede, de asemenea, că aceștia îi însoțesc pe oameni pe tot parcursul vieții, de la naștere și până la moarte.
Sursa: Ion Ghinoiu – Calendarul țăranului român
Sursa foto: blogul desprepaine