Asa cum v-am promis,dragi cititori,vom explica in rubrica noastra despre imobiliare si implicit in emisiunea „Pas cu pas ” , tot ce trebuie sa stiti atunci cand vindeti sau cumparati un imobil.
În ziua de azi nu e tocmai floare la ureche să faci tranzacții imobiliare. Așa că, înainte de a decide să-ți vinzi imobilul și să te apuci să-i faci publicitate în stânga și-n dreapta, citește cu atenție rândurile de mai jos.
De asemenea, în cazul în care preferi să vezi și să asculți concomitent informațiile, ți-am pregătit un video perfect ajustat dorinței tale.
Pentru ca tu să înțelegi cât mai exact situațiile cu care te vei confrunta în momentul în care îți pui locuința la vânzare, vom lua o situație ipotetică.
Ion, un domn respectabil, dorește să își vândă casa. El e conștient că pe piața imobiliară există multe persoane ce ar putea fi interesate de oferta lui, motiv pentru care se gândește la cea mai bună metodă de a-l atrage pe clientul care e dispus să îi dea cei mai mulți bani.
Desigur, nu e de ajuns, iar el speră să obțina acei bani într-un timp cât mai scurt și cu un minim de efort.
Vinzi singur, angajezi un agent de intermediere sau… apelezi la reprezentarea locuinței?
Pentru a-și vinde casa, Ion crede că are două variante. Dacă prima e simplă și implică faptul ca el se va ocupa personal de toate etapele pentru vânzarea casei, cea de a doua opțiune se referă la angajarea unui agent de intermediere.
Cu toate că agentul usurează munca, acesta ia comision din ambele parți: atât de la vânzător, cât și de la cumpărător.
Există totuși o a treia variantă, una despre care Ion nu a auzit până acum. E vorba de agentul de reprezentare. Acesta lucrează practic pentru o singură persoană, în cazul nostru pentru Ion, și nu taxează cealaltă parte.
Astfel, șansele lui Ion de vânzare vor crește. De ce?
- agenția imobiliară va face demersurile necesare pentru o promovare eficientă a casei sale, având la bază experiența anterioară în tranzacționarea cu imobile
- din moment ce nu mai încasează comision de la cumpărător, ci doar de la vânzător, cumpărătorii vor apela nestingheriți la serviciile agenției imobiliare, pentru a-și găsi imobilul dorit. Și poate că, în baza de date cu cumpărători, se află deja și cumpărătorul ideal pentru casa pe care Ion o are de vânzare. Astfel, tranzacția se va realiza mai rapid decât Ion s-ar aștepta.
Ion al nostru a întrebat în stânga și în dreapta, iar cunoscuții lui l-au convins că nu are rost să plăteasca un comision. Așadar, el se apucă să pozeze casa și postează fotografiile pe diverse site-uri imobiliare, în așteptarea posibililor cumpărători.
Ce nu știe Ion e că nenumărați agenți imobiliari sunt abonați la aplicații software care îi găsesc cât ai clipi anunțul.
Unii agenți din această categorie republică anunțul, folosind deseori chiar o strategie de atragere a clienților cu un preț mai mic. Și așa ajunge Ion să aibă concurență la vânzarea propriei case. Apoi începe nebunia.
Oamenii sună pentru a cere informații referitoare la imobil sau pentru a-l vizita, pretinzând că sunt clienți serioși și… înstăriți.
Următorul pas îl reprezintă apariția agenților imobiliari ce îi fac lui Ion propuneri de contract (cu comision, desigur) sau doresc pur și simplu să facă poze casei.
Dupa pierderea timpului și depunerea unui efort mărit, e posibil să vină primele persoane cu adevărat interesate de achizitie. Astfel dăm startul pentru…
Duelul negocierilor
Fiecare parte vrea bani – Ion vrea să obțina o sumă cât mai mare la vânzarea casei, iar cumpărătorul vrea să plăteasca o valoare cât mai mică.
Agentul de intermediere, aflat la mijloc, își dorește doar să încheie rapid tranzacția pentru că mâine i-ar putea-o sufla altcineva de sub nas.
În schimb, agentul de reprezentare va sta alături de Ion pe tot parcursul „batăliei”.
Dacă vânzătorul și cumpărătorul casei se pun de acord, rămân de făcut numai actele. In cazul în care stimabilul nostru Ion operează singur, el e nevoit să se ocupe cum știe el mai bine de harțogăraie.
Bineînțeles, includem în ecuație o grămadă de stres acumulat, timp irosit și bani care ies ca prin magie din portofel. Nu-ți închipui că drumul de la un birou la altul după documente e gratis, nu-i așa?
Această treabă o rezolvă însă în majoritatea timpului agentul de reprezentare, care o face repede și foarte bine.
Care este concluzia?
Lucrând singur, este adevărat că Ion scapă de achitarea comisionului, dar investește mult timp și efort. În plus, el nu are garanția că a primit cel mai bun preț, motiv pentru care nici la capitolul bani nu putem zice că stă tocmai roz.
Dacă Ion apelează la serviciile unui intermediar, va plăti comision și, dacă are noroc, acesta va negocia mai bine decât el, ceea ce îi va crește șansele de a obține la final mai mulți bani.
Agentul de reprezentare este cea mai eficientă metodă atunci când vorbim despre vânzarea unei locuințe, deoarece urmărește strict interesul clientului său ( Ion, în exemplul de față) își va găsi cumpărătorul cu cei mai multi bani de dat, într-un timp extrem de scurt și practic fără pic de efort din partea vânzătorului de drept.
Grăbește-te să iei o decizie astăzi, pentru că mâine ai putea ajunge în locul lui Ion!
Sursa foto : pexels