Uneori vine din familie, ca o tradiție care încurajează și susține bunătatea în doze mici, iar alteori vine prin prieteni sau din dorința de apartenență și socializare.
Oricum ar fi, voluntariatul își face loc printre noi și devine motor al schimbării și al dezvoltării.
M-au bucurat mult poveștile oamenilor despre cum au luat contact prima oară cu voluntariatul. Unii sunt voluntari cu vechime și nu își mai aduc aminte cine, cum și unde i-a atras pentru prima dată, alții păstrează această amintire dragă sufletului lor și dau mai departe din darul lor de a ajuta, iar tu, cel care citești, sper să îți aduci aminte cu drag de prima ta experiență sau să pornești chiar acum în aventura voluntariatului.
Cred că voluntarii reprezintă motorul comunității și că fără ei, o bună parte a societății ar rămâne blocată. Mai cred în puterea comunității și în dorința oamenilor de a fi buni, mai mult decât a face rău. Am fost curioasă să văd ce îi motivează pe voluntari, în afara credințelor mele. Așa că, am întrebat 50 de voluntari despre ce factori au determinat alegerea de a deveni voluntar. Mai jos, iată ce ingrediente au dus la rețeta de „voluntar de meserie.”
Familia sau prietenii
Binele se ia și se dă mai departe!
Voluntarii sunt în primul rând un exemplu pentru ceilalți, așa că e natural să adopți un comportament de a dărui fără a aștepta ceva la schimb, mai ales atunci când vezi asta în familia ta sau în cercul de prieteni.
Programe ale companiilor
O direcție îmbrățișată de multe dintre companiile din România este de a da înapoi comunității. Personal, îmi place mai mult termenul de Give Forward decât cel de Give Back, dar campaniile organizate sau susținute de companii ating același scop: îți folosesc resursele pentru a oferi ceva comunității. Poate cea mai importantă resursă este cea umană, iar mulți angajați îmbrățișează ideea de voluntar din prisma oportunității oferite de angajator.
Nevoia de a cunoaște oameni și locuri noi
Pe lângă companiile care susțin activitățile de voluntariat, există și foarte multe organizații, fundații sau asociații care s-au născut cu scopul de a schimba o bucățică din lume și de a oferi rezolvare într-una sau mai multe arii. Mediul ONG se poate dovedi provocator, oamenii cu care intri în contact sunt pe cât se poate de diferiți, diverși și extrem de pasionați de ceea ce fac. Misiunea unui ONG are în spate o poveste care schimbă minți și un om care nu se va opri până nu va dovedi că imposibilul e posibil. E foarte ușor să te îndrăgostești de o astfel de cauză, de mediul creat și mai ales, de rezultatele pe care le obții.
Nevoia de a fi de folos și de a ajuta
Trăim cu toții o realitate diferită de a celui de lângă noi. Fiecare trece prin filtrul personal fiecare experiență, iar interpretările nu sunt întotdeauna la fel. E un exercițiu bun să părăsim bula noastră și să vedem, să observăm și să analizăm realitățile altora. Să ne păstrăm o minte deschisă, să nu emitem judecăți și să ne dezvoltăm empatia. Dacă te pui în papucii celuilalt, inevitabil vei găsi o soluție. Ba mai mult, odată ce ai realizat că poți să ajuți, o vei și face. Te încurajez să ieși din bula ta, să vezi unde poți da mai departe din skillurile, timpul sau resursele tale!
Mesaje universal valabile
Am citit și răspunsuri ale oamenilor care au rezonat cu mesajul unei organizații sau pur și simplu cu un strigăt de ajutor. Voluntarii sunt adevărați oameni de acțiune, nu degeaba vedem o grămadă de campanii în care sunt considerați Eroi ai zilelor noastre.
Eu fac voluntariat în două situații: cea în care știu că pot să ajut (fie cu timp, fie cu resurse) și este o cauză în care cred sau cea în care am nevoie să îmi dezvolt un set de competențe, așa că o folosesc ca pe o oportunitate de a învăța ceva nou.
Pentru tine cum a fost prima ta experiență de voluntariat? Sau când urmează a fi?
Si astăzi, mulțumirile se duc către toți cei 50 de voluntari drăguți care au răspuns chestionarului nostru!
Pentru că #Iubim_Braşovul, vă aducem o nouă rubrică de informații utile!
De data aceasta ne-am gândit la povești cu prima experiență de voluntariat.
„Kindness O’clock: Cu și pentru oamenii de BINE” rubrică informativă realizată de Simo Ciuraru, realizator Grupul Iubim Brașovul