Pentru ca astazi sarbatorim Ziua Europei, adica numaram momentele de pace si motivele de uniune, cred ca e o zi perfecta pentru a face o analiza scurta a valorilor pe care le regasim in actiunile de voluntariat, si mai ales a lectiilor pe care un voluntar le invata.
Am intrebat 50 de voluntari care a fost cea mai faina lectie pe care au invatat-o si vreau sa impartasesc cu tine ce sentimente, trairi si schimbari de perspectiva au avut loc.
Ce mi s-a parut foarte fain este ca oamenii au raspuns prin sentimentele pe care le-au trait, nu prin actiunile pe care le-au intreprins. Totodata, raspunsurile s-au raportat la impactul asupra celui implicat, dar si al celor din jur. Cum spuneam, o mini-Europa in actiune!
Cel mai frecevent raspuns a fost cel despre Speranta si a venit in toate formele posibile: speranta ca poti sa schimbi lumea cuiva, speranta ca ai resursele sa reusesti, speranta ca a ta contributie face o diferenta si ramane in inima cuiva, speranta ca oamenii pot fi mai buni, speranta ca vei primi la randul tau raspunsuri si ajutor.
Aproape la fel de des am citit despre puterea comunitatii si al magicului cuvant Impreuna. Voluntariatul te scoate din zona de confort, dar te aseaza intr-o plasa de siguranta, formata din oamenii cu care lucrezi, din echipa alaturi de care ti-ai propus sa faci acele lucruri marete. Oameni cu care si de la care poti sa inveti. Lucrul in echipa a fost sumarizat ca o forta, o dovada de incredere, o doza de curaj si satisfactie mai mare. Pe scurt, a fost transpus in: „Bucuria de a fi la locul potrivit!”
Un alt sentiment des intalnit este cel al constientizarii ca ajutandu-i pe altii, te ajuti pe tine. Chiar daca ajutorul pe care il oferi vine dintr-o zona simpla – „Pot sa ajut? De ce sa nu fac asta?” si nu din – Daca imi ofer ajutorul, primesc asta in schimb – inevitabil, te vei simti mai bine la final si vei fi recompensat cu alte daruri, fara ca tu sa le ceri. Uneori iti dai seama cat de usoara iti este viata in comparatie cu altii, alteori iti dai seama cat de norocos esti si cat de mici sunt problemele tale pe langa altele, sau pur si simplu apreciezi ca ai sansa sa faci ceva mic si bun si esti recunoscator pentru asta!
Asa ca, de Ziua Europei, te invit sa iti aduci aminte de cat de diferiti si frumosi suntem! Si sa nu uiti ca e tot timpul loc de #bine, iar binele poti fi tu!
Pentru că #Iubim_Braşovul, vă aducem o nouă rubrică de informații utile!
Si astazi, multumirile se duc catre toti cei 50 de voluntari draguti care au raspuns chestionarului nostru!
„Kindness O’clock: Cu și pentru oamenii de BINE” rubrică informativă realizată de Simo Ciuraru, realizator Grupul Iubim Brașovul.