Brașovul este cel de-al treilea oraș în care se desfășoară Proiectul ,,Zilele redutelor culturale din Transilvania și Banat”. Atelierele educaționale, vernisajul expoziției foto-documentare și cele două spectacole, unul de teatru și unul de balet vor avea loc la Centrul Cultural Reduta în perioada 30 iunie – 2 iulie 2023.
Începând cu data de 1 iunie vă puteți înscrie la cele trei ateliere educaționale, la adresa de email: centrulculturalredutabv@gmail.com.
Zilele redutelor culturale din Transilvania și Banat la Brașov: 30 iunie -2 iulie 2023
30 iunie 2023
ora 17.00 – Vernisaj expoziție foto-documentară „Redutele culturale din Transilvania și Banat” – Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca
ora 19.00 – Spectacol de balet „Euphoria” – Centrul Cultural Reduta Brașov
1 iulie 2023
ora 10.00 – Atelier educațional etnografic „Măștile de odinioară” susținut de Sebastian Paic de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca
ora 10.00 – Atelier educațional de teatru „Theatralische Ausdrücke” susținut de Robert Bogdanov – Schein de la Teatrul German de Stat Timișoara
ora 10.00 – Atelier educațional de balet „În pași de dans” susținut de prof. coregraf Anca Iuga și corepetitor Cătălin Iosub de la Centrul Cultural Reduta
ora 19.00 – Spectacol de teatru „Oameni. De vânzare” – Teatrul German de Stat Timișoara
Expoziția foto-documentară realizată de specialiștii de la muzeul din Cluj-Napoca în cadrul proiectului finanțat de AFCN, „Zilele redutelor culturale din Transilvania și Banat” își propune să evidențieze, cu ajutorul fotografiilor de arhivă, care a fost rolul acestor instituții de cultură de-a lungul timpului, cum s-a modificat arhitectura lor datorită diverselor politici urbanistice locale, ce evenimente mai importante au avut loc în clădirile de tip Reduta, ce personalități ale vremii au trecut pragul acestor „Redute”.
În expoziție vor fi punctate, concret, datele cele mai semnificative din istoria fiecărui edificiu cultural prin apelul la sursele bibliografice puse la dispoziție de fiecare instituție.
Expoziția „Redutele culturale din Transilvania și Banat” cuprinde 20 de panouri cu dimensiunea de 100/100 cm, printate color. Pe fiecare panou vor fi expuse 4 fotografii ale fiecărei clădiri, însoțite de texte explicative și de trimiteri la sursele de informare.
Întrucât există o redută culturală și la Sighetul Marmației, de care echipa de proiect a aflat mai târziu, sunt incluse pe 4 panouri informații și fotografii cu istoricul și importanța acestei clădiri.
Va fi în plus un atelier de pictură pe material textil cu Mihaela Bălan în 30 iunie, ora 11.00.