Ești aici
Home > Business & Living > JIDVEI (centru de vinificație)

JIDVEI (centru de vinificație)

Jidvei deține cel mai modern complex de vinificație din Ardeal. Prima unitate agricolă de mari proporții cu profil viticol a fost înființat în anul 1949 și s-a dezvoltat continuu, ajungând în prezent să dispună de o suprafață cultivată de aproape 2500 de ha. Privatizarea din 1999 a sectorului viticol, pomicol și a cramei a oferit o nouă dimensiune dezvoltării podgoriei Jidvei. Imensul potențial este valorificat în prezent așa cum merită, exporturile cresc în fiecare lună, iar consumul intern se înscrie pe o linie ascendentă. Din întreaga suprafață cultivată se reînnoiesc anual aproximativ 50 de ha. Vârsta medie a plantațiilor este de 10 ani, odată cu replantările făcându-se și înlocuirea sortimentelor de mare productivitate cu cele calitative.
Viile sunt plantate pe dealuri cu expunere est-vest, la altitudine de 400-500 de metri. Solul brun, de pădure, se bucură de o climă blândă, favorabilă viței de vie. În acest “sanctuar al vinurilor albe” se cultivă suprafețe întinse de soiuri respectabile, a căror valoare este recunoscută în Romania și în străinatate: Fetească Regală (450 ha), Riesling (280 ha), Sauvignon Blanc(200 ha), Muscat Ottonel (150 ha), Feteasca Albă (140 ha), Gewürztraminer (50 ha) și Chardonnay (30 ha). Pe lângă acestea Pinot Gris-ul, Porto-ul, Sylvaner-ul si Ezerfurt-ul își împart restul de 100 ha.

Istoria JIDVEI

484-425 î.Hr. – Pe teritoriul României, izvoarele și mărturiile istorice atestă cultivarea viței-de-vie încă din secolele V-I î.Hr., Herodot menționând în scrierile sale că geto-dacii practicau viticultura pe văile Târnavelor din vremuri străvechi, fiind viticultori renumiți.

1177 – Prima atestare documentară. Una dintre cele mai importante cetăți medievale de pe valea Târnavei Mici, Cetatea de Baltă, este atestată documentar.

1200- Weinland, Ţara Vinului

Vinurile de Târnave sunt cunoscute încă din epoca feudală, când Transilvania era denumită și „Țara Vinului” (Weinland). Colonizarea sașilor în Transilvania a contribuit la dezvoltarea viticulturii și vinificației.

1489 – Ştefan cel Mare

Cetatea este dăruită de către regele Matei Corvin domnitorului moldovean Ștefan Cel Mare, împreună cu o plantație de viță-de-vie în satul Velț.

1624 – Cetatea de Baltă

Este finalizată construcția actualului castel din Cetatea de Baltă, începută după dărâmarea vechii cetăți în anul 1544. Construcția este cunoscută în prezent atât sub numele de Castelul Bethlen-Haller, cât și sub denumirea Castelul Jidvei.

1683 – Castelul Bethlen din Sânmiclăuș

Construcție unică, reprezentativă pentru Renașterea târzie din Transilvania, castelul a fost ridicat între anii 1668-1683 în locul unui conac mai vechi al familiei Bethlen. În 1856, castelul ajunge în proprietatea familiei Brukenthal care îl renovează înființând aici o școală agricolă.

1949 – Înființarea primei societăți viticole Jidvei

Este înființată Întreprinderea Agricolă de Stat Jidvei, un prim pas spre ceea ce va deveni, 50 de ani mai târziu, compania Jidvei.

1958 – Crama Bălcaciu

Acest an marchează finalizarea construcției Cramei Bălcaciu, unde se produc, în prezent, distilatele din vin Jidvei.

1958 – Concursul Internaţional de la Ljubliana

Tot în anul 1958, vinurile de la Jidvei primesc primele aprecieri la nivel internațional. Vinurile din soiurile Traminer Roz, Fetească Regală și Sauvignon Blanc sunt distinse cu medalii de aur la Concursul Internațional de la Ljubliana.

1974 – Construirea Cramei Jidvei

Cea mai mare dintre cele patru crame deținute de grupul Jidvei, crama cu același nume, a fost construită în anul 1974, iar în prezent este locul în care sunt îmbuteliate vinurile liniștite și spumantele produse de Jidvei.

1974 – Gama Spumant Jidvei

Anul 1974 marchează și lansarea gamei Spumant Jidvei. Produs prin metoda tradițională, acesta a devenit, odată cu trecerea anilor, un produs-emblemă.

1975 – Gama Tradiţional

Una dintre primele game lansate, Tradițional cuprinde vinuri prietenoase care, prin lipsa lor de ostentație, s-au impus ca reper în lumea celor care preferă vinurile albe. De altfel, Tradițional Riesling este cea mai longevivă marcă autohtonă de vin.

1989 – Crama Blaj

Înființată în 1989 și modernizată în 2007, crama Blaj găzduiește vinoteca în care se regăsesc cele mai vechi vinuri Jidvei.

1999 – Înființarea companiei Jidvei

Are loc privatizarea IAS Jidvei și înființarea actualei companii Jidvei marcând, printr-un amplu program de retehnologizare și modernizare, trecerea la o nouă etapă de dezvoltare, o etapă a viticulturii și oenologiei moderne în Podgoria Târnave.

2000 – Gama Clasic

Portofoliul Jidvei este îmbogățit cu gama Clasic. Vinuri seci care, prin calitatea și caracterul lor, se impun ca repere, fiind expresia unei lungi și bogate tradiții viticole.

2002 – Gama Castel & Vinars VSOP

Gama Castel reunește o colecție de vinuri din rezervele speciale ale companiei, vinuri pline de farmec și savoare pe care timpul le-a desăvârșit lăsându-și amprenta peste ele.
Tot în 2002 are loc și lansarea Vinars Jidvei VSOP, un distilat vibrant a cărui noblețe este dată de maturarea în butoaie de stejar local și care reușește să exprime pe deplin strădania viticultorului și a oenologului.

2003 – Gama Tezaur & Gama Mărgăritar

Lansarea gamei Tezaur aduce un element de noutate pe piața vinurilor românești: cupajele Fetească Regală cu Sauvignon Blanc și Fetească Regală cu Muscat Ottonel, care, în scurt timp, se impun ca expresie a autenticității și armoniei dintre soiuri care au contribuit la renumele companiei Jidvei.
Lansarea gamei Mărgăritar aduce vinuri spumante obținute din soiuri consacrate în producerea vinurilor spumante tradiționale – Pinot Noir, Chardonnay, dar și soiuri reprezentative pentru podgoria Târnave – Jidvei , cum este Feteasca Regală, bucurându-ne în acest fel de prezența terroir-ului, a amprentei senzoriale caracteristice acestei zone.

2005 – Școala de viță

Cu o suprafață de 17 hectare, pepiniera care reprezintă prima școală privată de viță-de-vie din România este locul în care Jidvei produce materialul săditor viticol cu valoare biologică ridicată în cantitatea necesară realizării noilor plantații.
Cu o suprafață de 17 hectare, pepiniera care reprezintă prima școală privată de viță-de-vie din România este locul în care Jidvei produce materialul săditor viticol cu valoare biologică ridicată în cantitatea necesară realizării noilor plantații.
Cu o suprafață de 17 hectare, pepiniera care reprezintă prima școală privată de viță-de-vie din România este locul în care Jidvei produce materialul săditor viticol cu valoare biologică ridicată în cantitatea necesară realizării noilor plantații.

2008 – Gama Grigorescu

Picturile lui Grigorescu au inspirat în crearea unei game ce poartă numele marelui pictor român, reunind vinuri demiseci, delicate, care surprind prin armonie și prin arta realizării lor.

2010 – Gama Nec Plus Ultra

„Până aici, dincolo nu se mai poate!”, expresia latină Nec Plus Ultra îi avertiza pe navigatorii ce intrau în Strâmtoarea Gibraltar că au ajuns la sfârșitul lumii cunoscute. Expresia se materializează în vinurile din această gamă, care trasează noi granițe în definirea caracterului de soi. Primul vin al gamei, Sauvignon Blanc 2009, a fost cel mai premiat vin alb românesc în anul lansării sale.

2011 – Lansare Eiswein

Un vin desert prețios, o poveste care se scrie cu răbdare și trudă, doar în anii viticoli excepționali, din primăvară până la începutul iernii. Eiswein Jidvei cuprinde toată priceperea și pasiunea vinificatorilor noștri și poatră amprenta podgoriei Târnave.

2012 – Lansare gama Mysterium & Owner’s Choice

Mysterium s-a născut din taina greu de pătruns a cupajului. Soiuri pure, nobile, au fost alese și asamblate cu grijă de către vinificatorii Jidvei, dând naștere unor cupaje armonioase.
Cele mai prestigioase vinuri ale unei crame se regăsesc într-o colecție limitată fiind garantată de însuși proprietarul cramei, astfel luând naștere gama Owner’s Choice.

2014 – Crama Tăuni

Înființată în 2014, crama Tăuni impresionează prin caracteristici inovatoare ce țin de amplasament, construcții, echipamente și instalații, prin tehnologiile moderne folosite și, mai ales, prin utilizarea energiilor gravitaționale. Tăuni este astăzi cea mai mare cramă gravitațională din Europa.

2015 – Prima ediție a Campaniei „Must de la Jidvei”

Prima inițiativă din România de comercializare a mustului de calitate superioară micilor producători și gospodari, această campanie este parte a unui demers mai amplu de formare a unei comunități solide, promotoare a vinului tradițional și a produselor românești.

2016 – Dopuri BIO
Jidvei devine unul dintre primii producători la nivel mondial care folosește dopuri 100% reciclabile pentru vinurile produse.

2017 – Vânzări de 14 milioane de sticle

Anul 2017 a adus companiei vânzări cu 13% mai mari față de anul precedent și peste 14 milioane de sticle vândute, o creștere sustenabilă în condițiile în care Jidvei este singurul producător care realizează întreg portofoliul de produse din recolta obținută din cele 2.500 de hectare de plantații proprii, element determinant pentru un control riguros al calității.

2018 – Gama Vinul Unirii

Cu ocazia Primului Centenar al României Mari, Jidvei aduce un omagiu tuturor acelora care s-au dedicat înfăptuirii unității naționale, prin lansarea Vinului Unirii, produs aniversar care celebrează acest moment de sărbătoare a tuturor românilor.

2019 – Grand Gold Medal la Concours Mondial de Bruxelles

Două dintre vinurile Jidvei, Owner’s Choice Ana Sauvignon Blanc 2018 și Jidvei Fetească Regală 2009 au fost singurele vinuri din țara noastră distinse cu Marea Medalie de Aur la Concours Mondial de Bruxelles 2019. Cu aceste două distincții extrem de importante, Jidvei devine primul producător român de vinuri care obține această performanță deosebită în cadrul unuia dintre cele mai prestigioase și riguroase concursuri internaționale de vinuri.

2020 – Pe primul loc e România

„Pe primul loc e România” este o continuare firească a campaniei „Primul loc e doar primul pas”, începută în 2019. Date fiind evenimentele cu totul excepționale generate de pandemia Covid-19, Jidvei a dorit să sublinieze importanța afacerilor românești care susțin comunitățile din care provin. Mesajul campaniei este puternic și vibrant, pentru că fiecare dintre noi putem face din ziua de mâine un loc mai bun dacă punem pe primul loc oamenii și România.

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Jidvei,_Alba
https://www.jidvei.ro/istoriejidvei/

„Apa pentru piele, vinul pentru vitalitate.”
PROVERB ITALIAN

#Iubim_Braşovul
#TeleviziuneaGrupIubimBrasovul
#Business_Living_Grupul_Iubim_Brasovul
#HoReCa_Iubim_Brasovul
#RecomandamConsumulModeratDeAlcool
#IulianaFloreaSomelier

Articole similare

Lasă un răspuns

Sus