Ești aici
Home > Business & Living > Asigurare de … drone!

Asigurare de … drone!

Da, nu este o asigurare intalnita des si pe deasupra trebuie sa indeplinesti si cateva conditii ca sa poti sa iti faci asigurare de drone.

De ce? Pentru ca „In primul rand, o drona trebuie sa fie exploatata de catre o persoana fizica sau utilizata in activitati de zbor de catre o persoana fizica sau juridica civila”. Autoritatea Aeronautica Civila si regulamentele civile nu au legatura cu ceea ce inseamna aeronave de stat, asa cum sunt definite in actele normative nationale sau internationale. (…)

Ca sa poata fi utilizate in activitati de zbor, dronele trebuie sa respecte, dupa 1 ianuarie 2021, regulamentele europene.
Conditiile de zbor luate in considerare sunt cele de evaluare a riscului pentru ceea ce se intampla cu persoanele sau obiectele aflate la sol sau in aer, si functie de aceste riscuri ale activitatii de zbor presupuse cu dronele, sunt trei categorii diferite.

Prima categorie este categoria Open, in care riscul este foarte mic, pentru persoane sau obiecte aflate la sol sau in aer, o categorie in care riscul este mediu, categoria Specific, pentru obiectele aflate la sol sau in aer si categoria Certificata, in care riscul activitatilor cu drone pentru persoane sau obiecte aflate la sol sau in aer este major si trebuie luat in considerare.”

Lucrurile care zboara si pe care noi le autorizam includ toate obiectele care stau in aer, fara interactiunea cu pamantul. Aceasta este si definitia unei aeronave, asa cum este mentionata de catre ICAO – Organismul International de Aviatie Civila si preluata in codul aerian. Orice obiect care sta in aer prin alte mijloace decat cele care interactioneaza cu solul, adica orice turn sau obiecte de genul acesta, inseamna ca zboara, desfasura activitati de zbor. Iar ceea ce desfasoara activitati de zbor intra in domeniul de certificare sau autorizare al autoritatii aeronautice civile romane.

In baza acestei definitii a aeronavelor, dronele devin obiect al autorizarii de catre Autoritatea Aeronautica Civila din Romania. Totusi, pentru a primi aceasta autorizatie, o drona trebuie sa indeplineasca o serie de conditii:
„Politele de asigurare sunt subiectul unui alt regulamentul european, este regulamentul 785 din 2004, in care sunt mentionate cerinte pentru toti operatorii aerieni. Operator aerian inseamna cel care detine aeronava si este in functie de greutatea acesteia.

Deci orice aeronava care are peste 20 de kg masa maxima la decolare, trebuie sa detina o polita de asigurare pentru pagube produse pasagerilor, marfii sau bagajelor si pentru anumite riscuri vizavi de cazuri de razboi sau acte teroriste si tot regulamentul 785 mentioneaza si un nivel minim al valorii politei de asigurare.”

„Autoritatea Aeronautica Civila Romana, chiar si in cazul dronelor care sunt operate in categoria Open, de exemplu, categoria deschisa, pentru care regulamentele sau actele normative europene mentioneaza niste limite foarte clare, adica, dronele au pana in 25 de kg, sunt operate in raza vizuala la o inaltime de 120 metri. Operatorul dronei sau pilotul dronei, operatorul fiind cel care o detine, pilotul fiind cel care o comanda de la statia de comanda, are obligatia de a se inregistra pe aplicatia autoritatiisi, de a-si lua acel cod unic de identificare. Acesta este primul pas. Codul acesta unic de identificare trebuie inscriptionat pe drona. Cum este inscriptionata ramane la latitudinea celui care o detine drona. Singura cerinta este ca acesta sa fie vizibil.

Pe de alta parte, cel care piloteaza drona trebuie sa obtina certificatele de competenta care se obtin tot online, in urma unui examen pe o aplicatie gestionata de Autoritatea Aeronautica Civila sau de o autoritate competenta dintr-un alt stat membru, deci nu este obligatoriu sa dai examenul acesta pe teritoriul Romaniei.

In schimb toata acestea si codul unic de identificare si certificatele de competenta sunt recunoscute in toate statele membre, fara niciun fel de alte probleme. (…) Ulterior el trebuie sa anunte telefonic la Ministerul Apararii Nationale faptul ca el desfasoara activitati de zbor intr-un interval orar si intr-o anumite zona.”

Articole similare

Lasă un răspuns

Sus