Ești aici
Home > Sport și sănătate > Ce este medicina alternativă?

Ce este medicina alternativă?

„Totul despre SĂNĂTATE ! ” rubrică informativă oferita
Pentru că #Iubim_Braşovul
De data aceasta ne-am gândit la aspecte ce țin de sănătate şi de corpul uman !

Ce este medicina alternativă?
Medicina alternativă (denumirea este destul de sugestivă) constă în utilizarea unei palete largi de remedii, produse, practici sau sisteme puse în slujba unor principii și mecanisme terapeutice de vindecare, care nu fac parte din medicina principală, convențională. Medicina alternativă constă într-o serie foarte largă de terapii, unele vechi de mii de ani, tradiționaliste (cum sunt acupunctura sau ayurveda), altele de o factură mai modernă, care se bazează pe descoperiri recente în știință (cum ar fi terapia prin râs sau grafoterapia).

Terapiile alternative diferă foarte mult între ele, iar criteriul vechimii nu este singurul.
Pregătirea profesională a terapeutului (unele terapii necesită o anumită formare pentru ca cineva să devină terapeut, cum este cazul hipnozei, dar sunt alte terapii unde această formare nu este necesară: în naturopatie, de exemplu, remediile naturiste pot fi recomandate chiar de cei care vând produsul respectiv, într-un magazin sau online,
Diversitatea tratamentelor (unele terapii propun metode de tratament mai mult sau mai puțin invazive, prin ingerarea de substanțe ori utilizarea anumitor dispozitive medicale (acele de acupunctura), în timp ce terapiile care se bazează pe principiul energiei din organism susțin că tratează dezechilibrul fără a se atinge pacientul, cum ar fi în terapia prin dans sau cromoterapia.
Costul remediilor (chiar dacă în general acesta este unul dintre motivele importante pentru care oamenii utilizează acest tip de medicină, fiind mai redus în general decât al medicamentelor convenționale, și remediile alternative au costuri diferite: mierea (apiterapia) sau remediile naturiste (fitoterapia) sunt mai ieftine, în timp ce ședințele de hipnoză sau de diferite masaje (Shiatsu) pot necesita costuri mai mari.
Efectele adverse pot varia ca intensitate, de la moderate până la foarte mari, putând provoca chiar moartea.
Dificultatea de realizare a tratamentului – unele pot fi realizate acasă, de către pacient însuși, iar altele necesită o altă persoană (un terapeut) care să le ofere tratamentul, cum ar fi acupunctura sau masajul.

Societatea Americană de Cancer diferențiază cei doi termeni „complementar” și „alternativ”. Practic este vorba despre aceeași terapie, însă ceea ce diferă este modul său de administrare: medicina alternativă este folosită în locul medicinei tradiționale, în timp ce medicina complementara este utilizată împreună cu medicina tradițională.

Diferențe între medicina alternativă și medicina convențională
Medicina alternativă atacă boala la nivel energetic, iar medicina tradițională la nivel material.
Medicina alternativă tratează individul, cu personalitatea sa unică, în timp ce medicina tradițională tratează boala și se axează foarte mult pe simptome și diagnostic.
Succesul terapiei tradiționale poate fi reprodus dacă se urmează aceeași procedură medicală, în timp ce în terapia complementară succesul depinde de abilitătile terapeutului și de individualizarea tratamentului pentru fiecare pacient, ceea ce nu garantează succesul în orice situație.
Terapiile complementare sunt în general holistice, punându-se un accent mult mai mare pe relația dintre corp, minte și suflet decât în medicina clasică, unde interesul este de cele mai multe ori strict asupra corpului.
Medicina alternativă nu este susținută în general de dovezi științifice riguroase, cum este cazul medicinei tradiționale.
Medicina clasică presupune un studiu intens, cu o durată lungă, atât pentru cei care vor să devină medici, cât și pentru medici. În cazul medicinei alternative formarea este de scurtă durată și nu necesită o formare inițială de medic, iar remediile alternative pot fi prescrise chiar și de producătorul sau comerciantul produsului respectiv.
Medicina alternativă pune un mare accent pe relația terapeutică și pe atenția pe care terapeutul o acordă pacientului, mult mai mult decât în medicina tradițională.
Care sunt riscurile pe care le implică medicina alternativă?
Edzard Ernst, primul profesor în medicină complementară la nivel mondial, a atras atenția asupra riscurilor medicinei alternative. Dacă medicamentele convenționale, pentru a primi licența de punere în vânzare, trebuie să se demonstreze că sunt sigure și eficiente, nu același lucru se întâmplă cu remediile alternative. Producătorii și comercianții manipulează consumatorii folosindu-se de conceptul de tradițional și de natural în ceea ce privește proveniența acestor remedii și astfel reușesc cumva să „păcălească” cumpărătorii. Astfel se explică cum remediile și terapiile alternative, naturiste au atât de mult succes în rândul consumatorilor, în ciuda lipsei de susținere prin studii științifice.

De asemenea, anumite „obiecte de tratament” se susține că ar avea efecte terapeutice asupra celor care poartă de exemplu brățări magnetice sau care folosesc benzi magnetice pentru spate și gât sau chiar perne și saltele magnetice.

Foarte mulți folosesc remedii bazate pe plante sau alte elemente care nu costă și ale căror „rețete” le-au moștenit din generație în generație.

Pe lângă aspectul financiar, alte motive pentru care oamenii aleg medicina alternativă în locul celei tradiționale sunt accesul facil, convenabilitaea, încrederea că efectele adverse sunt mai limitate decât ale medicamentelor tradiționale. Deși există prejudecata că mai degrabă cei săraci se îndreaptă către acest tip de terapii, în realitate această tendință se observă și în rândul celor cu o situație materială bună, fapt dovedit de o serie de studii de piață care au arătat că unele tratamente alternative costă la fel sau chiar mai mult decât cele tradiționale.

În cazul afecțiunilor psihice (mood disorders) nu există întotdeauna tratamente convenționale sau nu toate medicamentele au efect asupra pacienților. De exemplu, în cazul depresiei grave, 30%-40% dintre pacienți au avut un răspuns pozitiv la medicamente și psihoterapie. În acest caz, medicina alternativă reprezintă pentru ei o soluție.

Printre terapiile alternative care s-au dovedit a fi eficiente se numără acupunctura (eficientă în cazul stărilor de vomă și problemelor de digestie), masajul, terapia prin muzică sau imageria ghidată (pentru relaxare și un mai mare confort fizic și psihic). De multe ori, unele din aceste metode sunt recomandate de către medicii pacienților și rudelor acestora, cu scopul de a diminua anxietatea și stresul cauzat de boala celor dragi.
Un studiu realizat în 2007 de Centrele pentru prevenția și controlul bolilor a arătat că pe lângă tratamentul tradițional al bolii, aproximativ 41% din centrele de îngrijire medicală din SUA au apelat la terapiile alternative și complementare și/sau aveau chiar o colaborare cu un terapeut.

Un studiu în aceste sens a fost realizat de Lukas J.A. Stalpers și colaboratorii săi. Scopul cercetării lor a fost să vadă efectul unei alte terapii complementare, respectiv hipnoterapia, asupra calității vieții și anxietății bolnavilor de cancer care urmează un tratament bazat pe radioterapie. Rezultatele obținute au arătat că hipnoterapia nu îmbunătățește nici calitatea vieții, nici nivelul anxietății. Cu toate acestea, pacienții care avuseseră parte de hipnoterapie au raportat o mai bună stare mentală și o mai bună stare generală după hipnoterapie.

Sursa: romedic. ro

#Iubim_Braşovul
#Educație_Sanitară
#Business_Living_Grupul_Iubim_Brașovul
#TotuldespreSănătatate

Articole similare

Lasă un răspuns

Sus